at a glance
Top

Φτιάχνοντας αβγά με παστουρμά σαγανάκι

συνταγή | χρήστος_βενίδης */* κείμενο | τάσος_θώμογλου */* φωτογραφίες | ιάκωβος_καγκελίδης */*  επιμέλεια | ιάκωβος_καγκελίδης+τάσος_θώμογλου

Cook it Yourself | Εύκολα, γρήγορα και νόστιμα

Οι “μπολμποτζήδες” είναι αυτοί που ξέρουν πού να ψάξουν τον παστουρμά.

Που μπορούν να διακρίνουν εξ όψεως τον μερακλή μπακάλη που τίμησε την ιστορία και δεν της άλλαξε τα φώτα. Που ευχαριστούν με όλη τους τη θέρμη θεούς και δαίμονες, προγόνους και απογόνους, Βόσπορους και Αιγαία, Πίνδους και Εφτά Λόφους σε κάθε δοξασμένη μπουκιά. Που παίζουν μπάλα μόνοι τους και αφήνουν τους “μπολ-μπόυδες” να τρέχουν έξω από τις γραμμές κυνηγώντας τα αράουτ.

Τους αφήνουν να συνεχίζουν να ενδίδουν στην προκατάληψη της “απόκοσμης μυρωδιάς του τσιμενιού” και στη στέρηση μιας μεγαλειώδους εμπειρίας ζωής, μόνο και μόνο επειδή μια «ευρωπαία» υπονόησε πως θα μυρίζουν τα χνώτα τους.

Πάνε κάποιοι και λένε πως ο παστουρμάς θεωρείται «ο βάρβαρος μεζές της ανατολής». Αυτοί που τρώνε άντερα και μυαλά, καρδιές και σπλήνες, λένε το δικό μας προσούτο «βάρβαρο». Επειδή έχει το μαγευτικό τσιμένι, το οποίο ξαφνιάζει με την έντονη μυρωδιά του. Μπαχαρικά (συμπεριλαμβανομένου του μοσχοσίταρου), λάδι και σκόρδο δημιουργούν αυτόν τον μαγικό πολτό που περιβάλλει τον παστουρμά. Το κρέας του οποίου μπορεί να είναι ό,τι αρέσει στον καθένα (μοσχάρι, αρνί, καμήλα, χοίρος, κατσίκα, ή βουβάλι), αλλά ο καλός ο μερακλής ξέρει πως ο ορίτζιναλ ο παστουρμάς έχει καμήλα μέσα.

Οι “μπολμποτζήδες” είναι αυτοί που ξέρουν πού να ψάξουν τον παστουρμά.

Και εδώ έρχεται ο σεφ του Μασσαλία, Χρήστος Βενίδης, για να ρίξει αβγά μάτια και παστουρμά στο μικροτήγανο, για να φτιάξει ένα σαγανάκι όνειρο πιο εύκολα από ποτέ.
Χρησιμοποίησε αυτά:
3 αβγά
20 γρ κρεμμύδι
60 γρ παστουρμά
20 γρ φρέσκο κρεμμύδι
Αλάτι-Ελαιόλαδο-Πιπέρι-Άνηθο

Και τα έφτιαξε έτσι:
Σε ένα σαγανάκι σε χαμηλή φωτιά τοποθετούμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα αβγά.
Μόλις ψηθούν τα αυγά προσθέτουμε τον παστουρμά και τον άνηθο.

Και για όποιον «ευρωπαίο» του μυρίζει, δίνει για γλυκάκι μια κολόνια.