at a glance
Top

Ταμπουλέ: Η αγαπημένη σαλάτα μυρωδικών

συνταγή | χρήστος_βενίδης */* φωτογραφίες | ιάκωβος_καγκελίδης */*  επιμέλεια | τάσος_θώμογλου

Cook it Yourself | Εύκολα, γρήγορα και νόστιμα

Το ταμπουλέ είναι μια εύκολη, γρήγορη και νοστιμότατη σαλάτα που το μόνο μυστικό που κρύβει στη συνταγή της είναι ο ‘σεβασμός’ στα φρέσκα μυρωδικά.

Έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα προέρχεται από την λιβανέζικη κουζίνα, όπου τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το ψωμί είναι υλικά κατέχουν εξέχουσα θέση…

Το ταμπουλέ αποτελείται από ένα μίγμα μυρωδικών σε συνδυασμό με πλιγούρι. Όμως εκτός από το πλιγούρι, που έθρεψε γενιές ελλήνων στις προγηούμενες δεκαετίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ‘νέα’ γενιά – πλούσιων σε θρεπτική αξία- υλικών που έχει εισβάλει στην κουζίνα μας, , όπως είναι το κους κους, το κινόα, το κεχρί κ.α.

Στο ταμπουλέ, κυρίαρχο στοιχείο θέλει –για τους άλλους- να είναι ο μαϊντανός, ενώ στην ελληνική εκδοχή του, η κυρίαρχη μάχη δίνεται ανάμεσα στο πλιγούρι και στο μαϊντανό. Πάντως, όλοι δίκιο έχουν, καθώς και ο μαϊντανός, έχει και αυτός εξαιρετικά διατροφικά οφέλη.
Ο βαθμός δυσκολίας της συνταγής είναι πολύ μικρός καθώς η διαχείριση των υλικών είναι το εύκολο κομμάτι της συνταγής. Για την παρασκευή του, με σειρά ανάλογα με την συμμετοχή τους στη συνταγή, θα χρειαστούν μαϊντανός, χυμός λεμονιού , πλιγούρι, φρέσκο κρεμμυδάκι , τομάτα, δυόσμος ή και μέντα, ελαιόλαδο.

Το μόνο μυστικό που κρύβει στη συνταγή της είναι ο ‘σεβασμός’ στα φρέσκα μυρωδικά.

Εκτέλεση

Ξεκινάμε μουλιάζοντας το πλιγούρι σε νερό και λεμόνι για να φουσκώσει.
Δεν το βράζουμε, καθώς είναι βρασμένο σιτάρι, σπασμένο και ξαναστεγνωμένο στο φούρνο. Γι’ αυτό μπορεί να απορροφήσει εύκολα υγρασία εκτός φωτιάς.
Το στραγγίζουμε και ξεκινάμε με την προετοιμασία των υπόλοιπων υλικών. Πλένουμε τα μυρωδικά μας, μαϊντανό, δυόσμο, μέντα και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα στεγνώνουμε τυλίγοντάς τα με χαρτί κουζίνας ή με μια πετσέτα για να φύγουν τα πολλά νερά.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά μας και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μπόλ. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη για να απελευθερώσει τα αρώματά του.
Κόβουμε την τομάτα ή τα ντοματίνια σε μικρά καρέ.
Αναμιγνύουμε όλα μας τα υλικά, ρίχνουμε το ξύσμα από το λάιμ και στο τέλος λίγο ελαιόλαδο. Στολίζουμε και σερβίρουμε!

Ευχαριστούμε το εστιατόριο Μασσαλία και τον σεφ Χρήστο Βενίδη για τη φιλοξενία.