at a glance
Top

Ο … ‘τρίτος’ ταραμάς!

συνταγή | χρήστος_βενίδης */* κείμενο | ιάκωβος_καγκελίδης */* φωτογραφίες | ιάκωβος_καγκελίδης */*  επιμέλεια | ιάκωβος_καγκελίδης+τάσος_θώμογλου

Cook it Yourself | Εύκολα, γρήγορα και νόστιμα

Κάποιες συνταγές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με κάποιες μέρες -ίσως και περιόδους- του χρόνου.

Την ταραμοσαλάτα την έχουμε συνδέσει με την Καθαρά Δευτέρα και την περίοδο της σαρακοστής και αποτελεί έναν εκλεκτό μεζέ. Κύριο συστατικό της ο ταραμάς, ο οποίος προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου (αυγοτάραχο), τα οποία συνήθως ωριμάζουν μέσα σε ξύλινα βαρέλια σε ένα μείγμα από νερό, αλάτι και ζάχαρη και κατόπιν επεξεργάζονται ώστε να παραχθεί ο ταραμοπολτός που πωλείται στο εμπόριο.

Ο γνήσιος ταραμάς είναι λευκός και έχει μια πικάντικη αλμυρή μυρωδιά, ενώ ο κόκκινος ταραμάς είναι προϊόν του μάρκετινγκ, όπως και πολλά άλλα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1950 και οφείλει την ‘ελκυστική’ κόκκινη απόχρωσή του στην προσθήκη χρωστικών ουσιών με σκοπό την προσέλκυση των καταναλωτών.

Η παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας περιέχει μουλιασμένο ψωμί ή βραστή πατάτα, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και λεμόνι. Τις αγαπώ τις συνταγές με λίγα υλικά, καθώς έχουν έντονο το στοιχείο του βασικού υλικού. Το ψωμί ή η πατάτα είναι δύο διαφορετικές εκδοχές που έχουν και οι δυο εξαιρετικό αποτέλεσμα με φανατικούς οπαδούς, ωστόσο υπάρχει και μια τρίτη! Σ’ αυτή την εκδοχή προσθέτουμε τον ταραμά με λίγο κρεμμύδι, λίγο λεμόνι και μπόλικο λάδι. Μία τύπου μαγιονέζα που αντί για τον κρόκο αυγού έχουμε βάλει ταραμά.

Κατά την διαδικασία της συνταγής πολτοποιοιύμε τα στερεά υλικά και στην συνέχεια προσθέτουμε τα υγρά με αργή ροή, σαν μια κλωστή, ώστε να ενσωματώνεται στο μίγμα και να μην ‘κόψει’. Επί της διαδικασίας τώρα, λιώνουμε το ψωμί (ή βράζουμε και λιώνουμε τις πατάτες), το ανακατεύουμε με το ξερό κρεμμύδι το οποίο έχουμε πρώτα περάσει από τον τρίφτη ή ακόμη καλύτερα το έχουμε τσιγαρίσει με σκόρδο πρώτα σε ένα τηγάνι με νερό και λίγο λάδι. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον ταραμά και ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας εναλλάξ το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένα στην ουσία ένα αλοιφώδες ντιπ…

Κάποιες συνταγές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με κάποιες μέρες -ίσως και περιόδους- του χρόνου.

Συνταγή:
200 γρ. λευκός ταραμάς
400 γρ. ψωμί μουσκεμένο και στραγγισμένο
1 λεμόνι
150 – 180 γρ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
πιπέρι
αλάτι

Μασσαλία
Το κατάστημα της Θεσσαλονίκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της αφού βρίσκεται –κυριολεκτικά- πάνω από τα ανατολικά τείχη της πόλης, λίγα μέτρα από τον αρχαίο ιππόδρομο και την ιστορική «Ιωαννίδειο Σχολή», το πρώτο ελληνικό δημοτικό σχολείο που ιδρύθηκε στην πόλη επί Τουρκοκρατίας.