at a glance
Top

Γιώργος Χατζηγεωργίου | Snack My Bitch Up

κείμενο | σίμος παράσχος */* φωτογραφίες | Σταθης Τζουβαλέκης */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης

Έχεις βαρεθεί να συνομιλείς με ανθρώπους που πετάγονται από το ένα θέμα στο άλλο; Διάλεξε τον Γιώργο για φίλο και θα ησυχάσει το κεφαλάκι σου…

Καθώς θα ακούς βρώμικο funk από τον τόπο σου, εγώ θα σου πω δύο κουβεντούλες για έναν πολύ όμορφο τύπο -και στα έξω του, αλλά κυρίως στα μέσα του. Τον ψάχνουν και τον συμβουλεύονται άνθρωποι από αρχαία θέατρα, πολυτελή ξενοδοχεία και κτίρια, μέχρι κινηματογράφους και τεράστιους συναυλιακούς χώρους. Σε περίπτωση που δεν με πιστεύεις, ρίξε μια ματιά στο acoustical.gr άπιστε Θωμά για να ενημερωθείς πλήρως!

Παρόλο που όπως έχεις ήδη διαπιστώσει, είναι κορυφαίος επαγγελματίας στον τομέα που δραστηριοποιείται, υπάρχει όμως κι ένα μαζικό λαϊκό κίνημα (που κοντεύει να γίνει πολιτικός φορέας), το οποίο απαιτεί επίμονα, σταθερά κι αμείωτα από τον Γιώργο Χατζηγεωργίου, να βάλει ποδιά, να τσακώσει τα μαχαίρια του και να μπει με φόρα στις επαγγελματικές κουζίνες …ΤΩΡΑ…να μην σου πω χθες. Κατά το η κότα έκανε το αυγό, στην περίπτωσή μας ταιριάζει το ‘’αγαπάει αυτό που κάνει ή κάνει αυτό που αγαπάει;’’.

Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν για πρώτη φορά σ’ ένα στούντιο ηχογραφήσεων. Εκεί έγινε το πρώτο κλικ, καθώς κρατούσε στα χέρια του μπάσο. Αν και δεν είμαι μπασίστας, το φωνάζω πάνω, κάτω, δεξιά κι αριστερά, ότι σαν τους μπασίστες δεν έχει. Είναι μακράν το πιο σημαντικό μέλος μιας μπάντας για αναρίθμητους λόγους. Τώρα θα μου πεις και γιατί ρε μεγάλε δεν παίζεις μπάσο; Αυτό είναι άλλο κομμάτι, δεν είναι της ώρας. Αφού λοιπόν τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε με τον Γιώργο σχετικά με τον ευεργετικό ρόλο του μπασίστα στο μουσικό στερέωμα, ξαφνικά κι απ’ το πουθενά, ανέφερε κάτι για μαγειρική.

Έχεις κοιτάξει ποτέ μέσα στα μάτια πεινασμένο παιδάκι την ώρα που ειδοποιεί το buzzer ότι είναι έτοιμη η παραγγελία του στα goodys; Οπαδό των maiden την ώρα που ξεκινάει το fear of the dark σε συναυλία, έχεις δει; Έτσι ακριβώς έκανε. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για να περιγράψω άνθρωπο που ‘’γυαλίζει το μάτι του’’ δεν μπορώ να βρω από τον Γιώργο. Έχεις βαρεθεί να συνομιλείς με ανθρώπους που πετάγονται από το ένα θέμα στο άλλο; Διάλεξε τον Γιώργο για φίλο και θα ησυχάσει το κεφαλάκι σου, καθώς το αγαπημένο του θέμα είναι ένα! Ο ίδιος, ίσως και να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά όταν μιλάει για μαγειρική, αλλάζει η όψη του, η χροιά της φωνής του, ολάκερο το είναι του… Στην συνέχεια της σχέσης μας, πήραμε σβάρνα τις αγορές, τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, τα παντοπωλεία… γίναμε μπαχαράκηδες για να μην στα πολυλογώ!… Και αφού χτυπήσαμε πολύωρα μαγειρικά καφεδάκια, καταλήξαμε στις σχολές και τα σεμινάρια…

Οι ρυθμοί του ήταν τέτοιοι, που κάποια στιγμή τερμάτισα κι έκατσα στον πάγκο… όμως αυτός συνέχισε να τρέχει, μέχρι να λύσει και την τελευταία του απορία, μέχρι να καλύψει και το τελευταίο του ερώτημα. Έχει όμως τέλος αυτή η διαδρομή; Ολόκληρη ζωή δεν φτάνει για να εξερευνήσεις όλο το μαγειρικό φάσμα του πλανήτη, οπότε κάπου εκεί το παίρνεις απόφαση ότι δεν σταματάς να τρέχεις… Αυτή όμως η απεριόριστη δίψα του για να διευρύνει τους ορίζοντες του και να δοκιμάσει καινούργιες τεχνικές και γεύσεις, έφερνε το ενδεχόμενο της παντόφλας ολοένα και πιο κοντά… Νομίζω όμως ότι κι εγώ στην θέση της Ιωάννας, θα έκανα την καρδιά μου πέτρα, αν ήταν να έχω στο τραπέζι μου κάθε μέρα τόσο εξελιγμένες μαγειρικές αλητείες!

Όπως θα δεις με τα ίδια σου τα μάτια σε λιγάκι, η πολύωρη ενασχόλησή του με το αντικείμενο που τόσο αγαπάει, άξιζε τον κόπο. Το γεγονός ότι ψάχνεται τόσο πολύ, μόνο καλό κάνει στην μαγειρική του εξέλιξη. Κατεβάζει συνεχώς καινούργιες ιδέες, τις οποίες λατρεύει να μοιράζεται με φίλους, αλλά έχει παράλληλα μάτια και αυτιά ανοιχτά. Όπως καταλαβαίνεις, εμείς που τον ζούμε, έχουμε μόνο το στόμα μας ανοιχτό! Δεν πιστεύω ότι έχει να ζηλέψει κάτι από έναν επαγγελματία μάγειρα, κι αν πάλι δεν με πιστεύεις, σου έχω δύο τρανές αποδείξεις στο σημερινό double trouble. Αγαπητέ αναγνώστη, ιδού ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, με σάρκα και οστά.

Trouble n.1: Φιλέτο λαυράκι, φάβα, κρέμα κάπαρη/σταφίδα και ποικιλία καρότα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 3 ΆΤΟΜΑ

Υλικά για το λαυράκι

1.5 κιλό λαυράκι ανοιχτής θαλάσσης

1lt νερό

100γρ αλάτι

Υλικά κρέμα κάπαρη σταφίδα

100γρ. ανθός κάπαρης

100γρ. ξανθιά σταφίδα

Υλικά φάβα

200γρ φάβα

1lt ζεστό ζωμό λαχανικών

1 κρεμμύδι

1 καρότο

2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Αλάτι πιπέρι

Ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι

Υλικά για τα καρότα

2 καρότο μωβ

2 καρότα πορτοκαλί

1 κουταλιά βούτυρο

Υλικά καρπός κάπαρης

9 τεμάχια από καρπό κάπαρης σε άλμη

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Λαυράκι

Καθαρίζουμε το λαυράκι από τα εντόσθια και τα λέπια. Φιλετάρουμε και παίρνουμε 2 καθαρά φιλέτα. Με ένα τσιμπιδάκι αφαιρούμε με επιμέλεια τα αγκάθια από τα φιλέτα. Κόβουμε σε μερίδες 180γρ. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με το αλάτι ώστε να διαλυθεί εντελώς και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα. Τοποθετούμε τα φιλέτα ψαριού και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άλμη. Στεγνώνουμε τα φιλέτα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σε υψηλή θερμοκρασία τοποθετούμε τα φιλέτα με την πλευρά του δέρματος στην επιφάνεια του σκεύους. Για 30 δευτερόλεπτα πιέζουμε το κάθε φιλέτο προς την μεριά του τηγανιού ώστε το φιλέτο να μην μαζέψει. Αφήνουμε όση ώρα χρειάζεται τα φιλέτα στον τηγάνι ώστε να κάνει το δέρμα μια ωραία τραγανή κρούστα. Γυρίζουμε μόνο προς την πλευρά της σάρκας στο τέλος για λίγα λεπτά ώστε να ασπρίσει και να μαγειρευτεί. Το φιλέτο πρέπει να μαγειρευτεί κατά 90% από την μεριά του δέρματος και 10% από την μεριά της σάρκας ώστε να διατηρηθεί ζουμερό. Στο τέλος αλατίζομε τα φιλέτα από την μεριά της σάρκας με ανθό αλατιού.

Κρέμα κάπαρη σταφίδα.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την κάπαρη και την ξανθιά σταφίδα και το νερό ώστε να καλύπτει τα υλικά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ώστε να μαλακώσουν οι σταφίδες και η κάπαρη περίπου 10-15 λεπτά. Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο ζεστό νερό αν χρειαστεί ώστε να δέσει. Περνάμε από λεπτή σίτα για πιο βελούδινο αποτέλεσμα.

Για τα καρότα.  

Κόβουμε τα καρότα σε ομοιόμορφα μικρά σχήματα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα κομμάτια καρότου, μια κουταλιά βούτυρο και ζεστό νερό ώστε να καλύπτει τα 3/4. Σε χαμηλή θερμοκρασία μαγειρεύουμε ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μαλακώσουν τα καρότα. Ο χρόνος ψησίματος από το πόσο χοντρό είναι το καρότο που θα διαλέξουμε. Στο τέλος όταν εξατμιστούν τα υγρά δυναμώνουμε την φωτιά ώστε να καραμελώσουν.

 Για την φάβα.

Σε μία κατσαρόλα με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, σε μέτρια σοτάρουμε λεπτοκομμένα τα λαχανικά και αλατίζουμε. Προσέχουμε ώστε να μην πάρουν χρώμα αλλά να έχουν μια γυαλιστερή υφή μετά από μερικά λεπτά. Ρίχνουμε την φάβα ανακατεύοντας με τα λαχανικά. Προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι και ζεστό ζωμό λαχανικών. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε τα κλαράκια θυμαριού. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι και λίγο ξύσμα (ακέρωτο λεμόνι). Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε την φάβα. Περνάμε από chinois etamine.   

 Για τον καρπό κάπαρης

Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την βάση του καρπού κάπαρης. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι ώστε να πάρει χρώμα.

Trouble n2: Φρέσκο καλαμάρι με αυγοτάραχο, σαλάτα ταμπουλέ , πατάτα  καρότο & μαγιονέζα άνηθου

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 3 ΆΤΟΜΑ

Υλικά για Καλαμάρι

2 φρέσκα καλαμάρια

Τριμμένο αυγοτάραχο

Υλικά Ταμπουλέ

120γρ πλιγούρι

250γρ νερό

1 μέτριο κρεμμύδι 

100γρ μαϊντανό

1/2 ματσάκι δυόσμο

1 λεμόνι στημένο 

1 μικρό αγγούρι 

2 ντομάτες κομμένες κονκασέ

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Υλικά γαρνιτούρα

2 μικρά καρότα

2 πατάτες

Υλικά για μαγιονέζα

1 αυγό 

150 ml ηλιέλαιο

1/3 ματσάκι άνηθο

1 κουταλιά μουστάρδα

Εκτέλεση συνταγής

Καλαμάρι σοτέ

Καθαρίζουμε το καλαμάρι από τις μεμβράνες του εξωτερικά (αφαιρούμε τα πτερύγια και τα πλοκάμια) και το χαράζουμε εσωτερικά με ένα όχι κοφτερό μαχαίρι. Ανοίγουμε το καλαμάρι και το χωρίζουμε σε 2 κομμάτια φιλέτο. Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία με 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το καλαμάρι για 2-3 λεπτά στο αντικολλητικό τηγάνι. Στο τέλος αποσύρουμε από την φωτιά και  ρίχνουμε τριμμένο αυγοτάραχο.

Ταμπουλέ

Ζεσταίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το πλιγούρι για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Στην συνέχεια ρίχνουμε ζεστό νερό, φέρνετε σε σημείο βρασμού και αποσύρουμε από την φωτιά αφήνοντας να τραβήξει τα υγρά για 15-20 λεπτά. 

Κόβουμε ομοιόμορφα το κρεμμύδι τη ντομάτα (αφαιρούμε τους σπόρους) και το αγγουράκι, όλα σε λεπτό καρέ και ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ. Ψιλοκόβουμε σχολαστικά και ομοιόμορφα τα μυρωδικά (μαϊντανό και δυόσμο) και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ. Στο τέλος ρίχνουμε και το πλιγούρι , το λεμόνι και ελαιόλαδο, αλάτι κατά βούληση, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί , ώστε να έχουμε μια ομοιογένεια στο μείγμα.

Για τα λαχανικά  και την πατάτα.  

Κόβουμε την πατάτα σε ομοιόμορφα μικρά σχήματα. Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι βάζουμε τα κομμάτια πατάτας , μια κουταλιά βούτυρο και ζεστό νερό ώστε να καλύπτει την πάνω μεριά της πατάτας. Σε χαμηλή θερμοκρασία μαγειρεύουμε ώστε να μαλακώσει η πατάτα και να εξατμιστούν τα υγρά. Στο τέλος σοτάρουμε σε υψηλή θερμοκρασία σε αντικολλητικό τηγάνι την πατάτα με ελαιόλαδο. 

Για το καρότο, το καθαρίζουμε εξωτερικά με ένα πίλερ και με την ίδια παραπάνω διαδικασία (πατάτας) και μαγειρεύουμε σε κατσαρολάκι.

Μαγιονέζα άνηθου 

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και αναμιγνύουμε 75ml ηλιέλαιο, ενώ στην συνέχεια το χτυπάμε για πέντε λεπτά σε μπλέντερ. Σουρώνουμε από λεπτή σήτα και αναμιγνύουμε με το υπόλοιπο ηλιέλαιο (75ml) 

Διαχωρίζουμε από ένα φρέσκο αυγό τον κρόκο και τον βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Ρίχνουμε 1 κουταλιά μουστάρδα και με ένα σύρμα (φουε) ανακατεύουμε τα υλικά. Στην συνέχεια ομογενοποιούμε πολύ αργά το λάδι άνηθου με το σύρμα σταθερά μέχρι η μαγιονέζα να γίνει πηχτή. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. 

Ευχαριστούμε το ‘Βάλσαμο’ για τη φιλοξενία.