at a glance
Top

Κέικ καρότου

συνταγή_φωτογραφίες | ιάκωβος_ορφανίδης */* επιμέλεια | ιάκωβος_καγκελίδης

Cook it Yourself | Εύκολα, γρήγορα και νόστιμα

Το κέικ καρότου ή κάροτ κέικ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό και έχει καταφέρει να θεωρείται από τα πιο κλασσικά κέικ. Την διάδοση αυτή την οφείλει στη χρήση του καρότου που αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να γλυκάνει κανείς ένα κέικ, χωρίς να βάλει πολλή ζάχαρη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

H πρώτη δημοσίευση συνταγής του κέικ καρότου έγινε σε ένα Γαλλικό βιβλίο μαγειρικής, που εκδόθηκε στην Αγγλία το 1827.

Συνταγή:

Υλικά που θα χρειαστούμε:

4 αυγά

480 gr. ζάχαρη

250 ml. ηλιέλαιο

20 gr. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1/2 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα

340 gr. αλεύρι

420 gr. τριμμένο καρότο

80 gr. σταφίδες ξανθιές

150 gr. καρύδια

2 βανίλιες

Για το γλάσο θα χρειαστούμε :

350 gr. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia

120 gr. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. βούτυρο

1 βανίλια

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει ή να διαλυθεί η ζάχαρη. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τις βανίλιες, την κανέλα, το μπέικιν, την σόδα και χτυπάμε με το μίξερ για να ενσωματωθούν τα υλικά. Στο τέλος, βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας δηλαδή, το τριμμένο καρότα, το αλεύρι, τις σταφίδες, τα καρύδια και την πρέζα αλατιού. Σε αυτό το σημείο χρησιμοποιούμε την μαρίζ και ανακατεύουμε τα όλα τα υλικά μας μαζί απαλά, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι διαστάσεων 40*30 και τοποθετούμε μέσα το μείγμα μας. Ψήνουμε στον αέρα για 40-45 λεπτά στους 175 βαθμούς.

Για το γλάσο θα χρησιμοποιήσουμε τον κάδο μίξερ με το σύρμα, όπου θα χτυπήσουμε όλα τα υλικά μαζί για 3-4 λεπτά.

Μόλις κρυώσει το κέικ, στρώνουμε το γλάσο από πάνω και διακοσμούμε το γλυκό.

        

TIPS: 1)το αλεύρι και το μπέικιν να είναι κοσκινισμένα, 2)τις σταφίδες μπορούμε να τις μουλιάσουμε για κανένα μισάωρο σε λικέρ, ώστε να δώσουν περισσότερη γεύση στο γλυκό. Εγώ προτιμώ αντί για λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, χρησιμοποιώ καστανή ζάχαρη.

 

Θερμίδες που περιέχει

Ποσότητα ανά: 100 gr.

Θερμίδες: 420 Kcal