at a glance
Top

Ζεστή Μελιτζανοσαλάτα με ανθόγαλο και κατσικίσιο τυρί

συνταγή | χρήστος_βενίδης */* κείμενο | ιάκωβος_καγκελίδης */* φωτογραφίες | ιάκωβος_καγκελίδης */*  επιμέλεια | ιάκωβος_καγκελίδης+τάσος_θώμογλου

Cook it Yourself | Εύκολα, γρήγορα και νόστιμα

Θα βρεις πολλούς που την αποκαλούν και αρχόντισσα, και γιατί όχι άλλωστε.

Πολλές μαγείρισσες και πολλοί μάγειροι υποκλίνονται στο μεγαλείο της νοστιμιά της. Ο λόγος για την μελιτζάνα. Ένα ταπεινό λαχανικό που μας ήρθε πριν αρκετά χρόνια από τις ανατολικές Ινδίες και υιοθετήθηκε -ευτυχώς- στην μεσογειακής μας κουζίνα.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι ψησίματος ωστόσο το ψήσιμο της μελιτζάνας στα κάρβουνα της προσδίδει μια απαράμιλλη γεύση. Η καπνιστή γεύση της με την γλυκιά και ζουμερή της σάρκα αναμειγνύονται με το σκόρδο και την πλούσια και κρεμώδη υφή του γνήσιου ελαιόλαδου και το πάντρεμα των είναι μοναδικό.

Η υφή της μελιτζάνας θα πρέπει να παραμείνει τραχιά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να πολτοποιηθεί και να καταλήξει να είναι μια ακόμη ακατονόμαστη αλοιφή. Λόγω της έντονης προσωπικότητάς της απαιτεί λιγοστά υλικά που πρέπει προστίθενται σε αυτήν και την κάνουν να λάμψει ακόμα περισσότερο.

Ίσως επειδή η ασυναγώνιστη νοστιμιά της στηρίζεται στη λιτότατη επεξεργασία, έτσι, δίχως περιττά τσαλίμια, εμείς δοκιμάσαμε να κάνουμε μια απλή συνταγή με λίγο ανθόγαλα και κατσικίσιο τυρί.

Θα βρεις πολλούς που την αποκαλούν και αρχόντισσα, και γιατί όχι άλλωστε.

Συνταγή:
Μελιτζάνες
Ανθόγαλο
Πουρες σκορδου Καρύδια
Κατσικίσιο τυρί
Αλάτι-Πιπερι
Ελαιόλαδο
Σχοινοπρασο

Ξεπλύντε τις μελιτζάνες, στραγγίξτε τες και τρυπήστε τες σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι.
Για το ψήσιμο στα κάρβουνα, αφήστε να καεί η φλούδα τους, γυρνώντας τες τακτικά, ώστε να καούν ομοιόμορφα απ’ όλες τις πλευρές. Θα χρειαστούν ψήσιμο γύρω στα 30 λεπτά.
Για το ψήσιμο στο φούρνο, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου στο γκριλ. Βάλτε τις μελιτζάνες πάνω σε ένα ταψί, αφού πρώτα καλύψετε με αλουμινόχαρτο τον πάτο του. Ψήστε για 50 λεπτά περίπου, γυρνώντας τες τακτικά.
Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει η φλούδα τους να είναι μαυρισμένη, να έχει σκάσει και όταν την ακουμπάτε να σπάει, και η σάρκα να είναι μαλακιά.
Μόλις είναι έτοιμες οι μελιτζάνες, αφήστε τες να κρυώσουν για 10-15 λεπτά και αφαιρέστε τη σάρκα των μελιτζανών μ’ ένα κουτάλι και τοποθετήστε την μέσα σ’ ένα σουρωτήρι.
Σε ένα τηγάνι βάλτε ελαιόλαδο και αρχίζετε να σοτάρετε την ψίχα από της ψημένες μελιτζάνες. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Αφού πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα προσθέστε το ανθόγαλο και τον πουρέ σκόρδου και χαμηλώστε την φωτιά .
Τα αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 2 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτετε μαζί το κατσικίσιο τυρί και το σχοινόπρασσο. Περιχύστε την μελιτζανοσαλάτα με λίγο ελαιόλαδο, γαρνίρετε με τριμμένο καρύδι.

Ευχαριστούμε το εστιατόριο Μασσαλία και τον σεφ Χρήστο Βενίδη για τη φιλοξενία.