at a glance
Top

Martha’s Cupcakes……and more!

κείμενο_συνέντευξη | χρήστος_βενίδης */* φωτογραφίες_video | νίκος_καρδαράς */*  επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+τάσος_θώμογλου

Ένας πολύχρωμος, γλυκός κόσμος

Το cupcake είναι μια καινούργια γλυκιά μόδα, που όπως όλα άλλωστε, άργησε πολύ να έρθει στη χώρα μας.

Όπως και το frozen yogurt, που θα το βρεις παντού το καλοκαίρι. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το cupcake είναι μια εντελώς δημιουργική διαδικασία και μπορεί να γίνει από όλους ανεξαρτήτως. Είναι ένα γλυκό που τρώγεται με τον καφέ, μετά από ένα γεύμα και μπορεί να φτιαχτεί πολύ εύκολα, σε κάθε κουζίνα. Βρεθήκαμε και συζητήσαμε με την κυρία Μάρθα Σιδηροπούλου, η οποία ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη ζαχαροπλαστική, φτιάχνοντας cupcakes, μπισκότα και υπέροχες τούρτες.

Rejected: Καλησπέρα, Μάρθα. Πες μας λίγα λόγια για σένα… πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη ζαχαροπλαστική και τα cupcakes;
Μ.Σ: Σπούδασα μηχανικός δομικών έργων και μετά στη Φλωρεντία Ιστορία της Τέχνης. Επέστρεψα στην Ελλάδα και δούλεψα ως μηχανικός (χωρίς να βρίσκω κανένα ενδιαφέρον σ’ αυτό) μέχρι πριν τρία χρόνια, όταν και σε ένα ταξίδι μου στο Λονδίνο, γνώρισα την Peggy Porschen – ευρέως αναγνωρισμένη για τις γαμήλιες τούρτες της και τα καλύτερα -όπως έχουν ψηφιστεί- cupcakes του κόσμου. Έκανα, λοιπόν, ένα σεμινάριο και μετά το ένα έφερε το άλλο, με συνεχή εκπαίδευση σεμιναριακού τύπου και προσφάτως με ένα δίπλωμα σε cucpakes wedding cakes και cookies!

Rejected: Τι είναι το cupcake; Δώσε μας μερικά στοιχεία για την ιστορία του και για την προέλευση της ονομασίας του…
Μ.Σ: Το cupcake είναι ένα ατομικό κέικ, το οποίο ψήνεται σε μια μικρή θήκη, γαρνίρεται συνήθως με βουτυρόκρεμα και διακοσμείται με ζαχαρόπαστα. Είναι αμερικανικής προέλευσης και η ιστορία του ξεκινά από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δυο ιστορίες που επικρατούν σχετικά με το όνομα του. Λέγεται πως ονομάστηκαν cupcakes γιατί όλα τα συστατικά από τα οποία παρασκευάζεται μετριούνται σε cups (φλιτζάνια). Η δεύτερη εκδοχή λέει πως λέγονται cupcakes γιατί απλά ψήνονται σε μικρές θήκες που θυμίζουν φλιτζάνια! Στην Αμερική, αλλά και στην Αγγλία, το cupcake αποτελεί κουλτούρα και μπορείς να βρεις αμέτρητα καταστήματα που πουλάνε κυρίως cupcakes, κάπως σαν τα ζαχαροπλαστεία στην Ελλάδα.

Rejected: Πόσο εύκολο είναι κάποιος να τα φτιάξει στο σπίτι του και πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε υλικά για cupcakes;
M.Σ: Τα συστατικά παρασκευής ενός cupcake είναι πολύ απλά και τα βρίσκουμε στα μάρκετ της γειτονιάς μας! Οπότε, εύκολα μπορεί κάποιος να πειραματιστεί και να τα φτιάξει σπίτι του. Αυτό που μ’ αρέσει πολύ με το cupcake είναι πως μπορείς να φτιάξεις από το πιο απλό γλύκισμα μέχρι κι ένα γλυκάκι υπερπαραγωγή, εξαρτάται πάντα από την όρεξη και τη διάθεση. Εμένα μου αρέσει πολύ να βάζω διάφορες γεμίσεις-έκπληξη, όπως σπιτικές μαρμελάδες, γκανάς, μους, και να τα διακοσμώ ανάλογα με την περίσταση, αλλά και τα γούστα αυτού που θα το γευτεί…

Λέγεται πως ονομάστηκαν cupcakes γιατί όλα τα συστατικά από τα οποία παρασκευάζεται μετριούνται σε cups (φλιτζάνια).

Rejected: Ετοιμάζεις κάποιο χώρο που θα μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ή και να μάθει να φτιάχνει cupcakes;
Μ.Σ: Ετοιμάζω ένα μικρό δημιουργικό εργαστήριο, στο οποίο εκτός από τις παραγγελίες για γάμους, βαφτίσεις και party θα οργανώνω εργαστήρια για νοικοκυρές, αλλά και για γονείς με παιδιά που θέλουν να μάθουν να φτιάχνουν cupcakes, cookies και γενικά να μυηθούν στο μαγικό κόσμο της ζάχαρης!

Ευχαριστούμε την Μάρθα Σιδηροπούλου για τις πληροφορίες σχετικά με το γλυκό κόσμο του cupcake, και της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δημιουργικό εργαστήριο που ετοιμάζει. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τη δουλειά της στη σελίδα της στο facebook,’’Martha’s cupcakes & more’’.