at a glance
Top

Σαλάτα με απάκι κοτόπουλο και κουλούρι Θεσσαλονίκης

συνταγή | χρήστος_βενίδης */* κείμενο | ιάκωβος_καγκελίδης */* φωτογραφίες | ιάκωβος_καγκελίδης */*  επιμέλεια | ιάκωβος_καγκελίδης+τάσος_θώμογλου

Cook it Yourself | Εύκολα, γρήγορα και νόστιμα

Συνδυάζοντας στοιχεία της ελληνικής κουζίνας από διαφορετικές περιοχές, φέρνεις σε επαφή διαφορετικές κουζίνες και τεχνοτροπίες.

Εξάλλου, η «ελληνική κουζίνα» είναι το σύνολο των τοπικών ιδιωμάτων της κουζίνας της χώρας μας. Πώς μπορείς να ενώσεις στοιχεία με ιστορία όπως είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης και το απάκι Κρήτης; Η μία λύση θα ήταν να τα κάνεις σάντουιτς. Μία άλλη εκδοχή πιο καλοκαιρινή, πιο υγιεινή θα την παρουσιάσουμε παρακάτω, αφού πρώτα μάθουμε δύο πράγματα για το κουλούρι Θεσσαλονίκης και το απάκι Κρήτης.

έγεται κουλούρι Θεσσαλονίκης γιατί ξεκίνησε να παρασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες που ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες. Εξαρχής νόστιμο, τραγανό και σουσαμένιο, κατάφερε να γίνει κομμάτι της σαλονικιώτικης καθημερινότητας. Ένα προϊόν που εμφανίζεται στη διατροφή του ανθρώπου από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια και γίνεται γνωστό την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η λέξη κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη ‘κολλίκιον’.

Το απάκι, τώρα, είναι ένα είδος αλλαντικού που παράγεται από άπαχο χοιρινό κρέας (από όπου πήρε και το όνομά του). Για να παρασκευαστεί, το κρέας μαρινάρεται για δύο με τρεις μέρες σε ξύδι. Στη συνέχεια καπνίζεται με αρωματικά φυτά και τυλίγεται σε ένα στρώμα από μπαχαρικά και μυρωδικά, αποκτώντας έτσι την χαρακτηριστική του καπνιστή, υπόξινη και αρωματική γεύση. Το απάκι καταναλώνεται ωμό ή το ζεσταίνουμε για λίγο στο τηγάνι ή στα κάρβουνα. Μια ιδιαίτερη γεύση που παραπέμπει πολλά χρόνια πίσω στα βουνά της Κρήτης και ιδιαίτερα τον Ψηλορείτη. Στα Ανώγια οι άνθρωποι, από την ανάγκη να διατηρήσουν το κρέας που είχαν σε μεγάλες ποσότητες μέχρι να καταναλωθεί και βοηθούμενοι από την πλουσιότατη χλωρίδα της Κρήτης, έφτιαξαν με ξεχωριστό τρόπο μικρά θαύματα γεύσης.

Η «ελληνική κουζίνα» είναι το σύνολο των τοπικών ιδιωμάτων της κουζίνας της χώρας μας.

Συνταγή:
100 γρ Μαρούλι
100 γρ Απακι κοτόπουλο
50 γρ Παρμεζάνα
50 γρ Ντοματινια
70 γρ Μαγιονέζα
Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Εκτέλεση

Στην συνταγή μας τώρα, φτιάχνουμε μια σαλάτα με μαρούλι και ντοματίνια συνδυάζοντας το απάκι και το κουλούρι. Αρχικά πλένουμε και στη συνέχεια στεγνώνουμε πολύ καλά όλα τα σαλατικά μας. Το μαρούλι το κόβουμε με τα χέρια σε μεγάλα κομμάτια για να μην το πληγώσουμε και κόβουμε και τα ντοματίνια στα δύο. Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας, αλατίζουμε και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές σούπας από τη μαγιονέζα ή την αγαπημένη σας βινεγκρέτ. Προσθέτουμε και λίγη λιαστή ντομάτα για έξτρα γεύση. Στην συνέχεια στη σχάρα ή στην τοστιέρα ψήνουμε το απάκι. Τέλος προσθέτουμε μαζί με το απάκι, το φρυγανισμένο κουλούρι και τις φλούδες παρμεζάνας. Καλή σας όρεξη!

Ευχαριστούμε το εστιατόριο Μασσαλία και τον σεφ Χρήστο Βενίδη για τη φιλοξενία.