at a glance
Top

Στo live των Usurum

Γεύση καλοκαιριού στο ξύπνημα της άνοιξης

κείμενο | ευαγγελία μαμαλιόγκα */* φωτογραφίες | σταυρούλα ντολοπούλου + μαρία παλαχάνη */* επιμέλεια | λευτέρης τσινάρης + γιώργος παπανικολάου

«Στήνεις γιορτή σε έναν γκρίζο και θλιμμένο ουρανό

Για το κενό που μοιραζόμαστε να ξέρεις σ’αγαπώ»

Αυτό ακριβώς κάνουν πάντα οι Usurum. Στήνουν γιορτές και κάνουν τις καρδιές μας λίγο πιο φωτεινές, λίγο πιο αισιόδοξες. Μας ενώνουν όλα μεταξύ μας τραγουδώντας για την καθημερινότητα, για τον μεγάλο έρωτα, για τις μικρούς έρωτες της καθημερινότητας.

Βρεθήκαμε στο κατάμεστο We για να παρακολουθήσουμε τους Usurum , αυτά τα αέρινα πλάσματα.  Τα πλάσματα που μας ταξιδεύουν κάπου που είναι πάντα καλοκαίρι, που υπάρχει σταθερά στο οπτικό μας πεδίο η θάλασσα.

Ήταν η πρώτη τους συναυλία στη Θεσσαλονίκη, μετά την επίσημη κυκλοφορία του καινούργιου δίσκου τους «Μάτια κάμερες», στον οποίο πειραματίστηκαν με πιο ηλεκτρονικό ήχο. Φυσικά, τα περισσότερα κομμάτια είχαν ήδη αγαπηθεί σε προηγούμενες συναυλίες ως ακυκλοφόρητα, αλλά πλέον που υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτά, το κοινό κατάφερνε να μη χάνει ούτε στίχο και να συνοδεύει το συγκρότημα σα μία μεγάλη χορωδία.

Οι Usurum απαρτίζονται από τον Κοσμά Λαμπίδη σε φωνή και νέι, τον Σταύρο Ρουμελιώτη σε κιθάρα, πλήκτρα και φωνή, τον Γιώργο Σταυρίδη στα κρουστά, τον Νίκο Αντωνόπουλο σε κιθάρα, πλήκτρα και φωνή, τον Λάμπρο Παπανικολάου στο κοντραμπάσο και τον Φάνη Ζαχόπουλο σε κιθάρα, μαντολίνο, πλήκτρα και φωνή.

Πέρα από τα βασικά τους μουσικά όργανα, εμφάνιζαν και διαφορετικά όργανα σε κάθε τραγούδι, χειρίζονταν κονσόλες και, επιπλέον, ο Σταύρος Ρουμελιώτης παρήγαγε ήχους και από μη μουσικά γκατζετάκια. Η ποικιλία των ήχων που παράγουν, οι πολυφωνίες που δημιουργούν, η συνεννοήσή μεταξύ τους μόνο με το βλέμμα είναι πραγματικά μαγευτικά στοιχεία, που δείχνουν πολλή δουλειά και ισχυρό δέσιμο.

Μια ξεχασμένη μπάλα μπάσκετ πάνω στη σκηνή οδήγησε στην αποκάλυψη από τον Κοσμά Λαμπρίδη ότι ανάμεσα σε διαδικασίες του soundcheck τα μέλη του συγκροτήματος έπαιζαν σουτάκια, προκαλώντας ένα γλυκό γέλιο.

Τα βαθιά όμορφα τραγούδια, η ειλικρίνεια, η χαριτωμένη αμηχανία πάνω στη σκηνή κάνουν εύκολο να αγαπήσεις τους Usurum, και, τελικά, πώς γίνεται να μη λιώσεις όταν ένα συγκρότημα αποκαλεί το κοινό του «γλυκούλια»;