Rejected: Ποιο μάθημα πήρες από τη “Μαργαρίτα”, στις πρόβες σας; Τί έμαθε στο Πάνο;
Π.Π.: Πολλά. Είναι η δεύτερη φορά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά τον “Επιθεωρητή”, που είχαμε κάνει πάλι μαζί με το Γιώργο. Είναι ένας χαρακτήρας που νομίζω ότι θα τον κουβαλάω μέσα μου, με έναν ασυνείδητο τρόπο για καιρό. Με αφορμή τη “Μαργαρίτα”, σκέφτηκα πόσο περίπλοκο πράγμα είναι η ζωή. Εκείνη δεν κατάφερε να ζήσει τις μεγάλες συγκινήσεις. Δεν αγαπήθηκε από κανέναν, δεν άκουσε μια καλή κουβέντα, δεν εισέπραξε χάδι και καλοσύνη. Όμως τι πιστοποιεί ότι ζήσαμε από την άλλη κάποια πράγματα; Τι ακριβώς είναι αυτό και πώς μπορείς στο τέλος της μέρας να το διαχειριστείς αυτό; Μπορείς να το κάνεις κάτι; Μια ανάμνηση καταλήγει, πολλές φορές δε και παραποιημένη από εμάς τους ίδιους, αφού ο χρόνος που μεσολαβεί είναι αμείλικτος. Συνεπώς μια ανάμνηση, σε περίπτωση που χάσουμε τη μνήμη μας, είναι ένας αέρας. Αν δηλαδή κάθε βράδυ που πέφτουμε για ύπνο, ονειρευόμασταν τα πιο σπουδαία και τα πιο μεγάλα πράγματα, σκέφτομαι πολλές φορές, δεν θα ήταν σα να τα είχαμε επίσης ζήσει; Τί θα πει ακριβώς ζω τη ζωή μου και ζω τη στιγμή; Τέτοια και άλλα πολλά. Την αγάπησα πολύ τη “Μαργαρίτα”. Νομίζω μεταφέρει ένα κοινό τραύμα όλων μας. Είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει, είτε όχι.
Rejected: Το σχολείο της ζωής, παίρνει βοήθεια από τη “διαλεξη” της Μαργαρίτας; Οι θεατές της, με μάσκες, κάθε Δευτερότριτο, φεύγοντας από το Νέο Κόσμο, που εικάζεις πως γίνονται “καλύτεροι” την επόμενη μέρα;
Π.Π.: Νομίζω ότι γεμίζουν με κάποιον τρόπο. Όσοι έρχονται δηλαδή με μια τέτοια διάθεση, γιατί είναι σημαντικός ο τρόπος που ένας θεατής έρχεται να δει μια παράσταση, πιστεύω ότι φεύγουν με ένα αίσθημα πληρότητας.
Ίσως και με μια συμπάθεια στο πρόσωπο αυτού του χαρακτήρα, που έχασε και χάνει τη ζωή του, λέγοντας πράγματα αχρείαστα στην ουσία στους νέους ανθρώπους, διαιωνίζοντας έτσι μια κατάσταση και ένα σύστημα που δεν εκτιμά, μα την επέβαλλε.
Οι θεατές γελούν πολύ και συγκινούνται στο τέλος. Αυτό είναι το πιο όμορφο που μπορεί κανείς να πάρει για μένα, σαν θεατής, από μια παράσταση. Να βιώσει δηλαδή κάποια συναισθήματα. Κάτι από τα λόγια κάποιου άλλου να ακουμπήσει μέσα του, να βρει ένα κέντρο. Το γιατί το ξέρει ο καθένας χωριστά, είναι πολύ προσωπικό.
Όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία, διαμορφώνεται από κοινού μια σφαίρα ενέργειας μέσα σ’ ένα χώρο από αισθήματα ανθρώπων που επιπλέουν στην ατμόσφαιρα. Αυτό έχει σημασία.
Rejected: Εσύ κάνεις θέατρο κι έξω “κάνει πόλεμο”. Μπορεί ο καλλιτέχνης να κουβαλήσει το βάρος του να κάνει τη δουλειά του, με βαριά ψυχολογία;
Π.Π.: Αυτό είναι κάτι που διαφέρει ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου. Εμένα με βοηθάει πολύ γιατί είναι σα να αποποιούμαι για λίγο αυτό που συμβαίνει και να μπαίνω σε μια χρονοκάψουλα. Με κάνει να ξεχνιέμαι.
Ζω σε μια παράλληλη συνθήκη, που δεν είναι τόσο σκληρή, όσο η πραγματικότητα. Το στοίχημα εδώ, είναι κάνοντας αυτό το πράγμα, να μπορέσεις σε αυτή τη φρικτή εποχή που έχουμε μπροστά μας, αλλά που αυτή είναι η δική μας και μ’ αυτήν έχουμε να παλέψουμε, να προσφέρεις λίγη ανακούφιση, λίγη παρηγοριά και λίγη ελπίδα, στους ανθρώπους που έρχονται να δουν αυτό που κάνεις.
Ίσως και να τους θυμίσεις κάπου, κάπου την ατομική τους ευθύνη, απέναντι στο κάθε τι και την ανάγκη για συνεργασία και επικοινωνία.