at a glance
Top

Ο Γιώργος Μακρής αυτοσκανάρεται

κείμενο | γιώργος μακρής  */* φωτογραφίες | δομνίκη μητροπούλου + γιώργος μακρής */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Έχεις τρεις επιλογές

Ο Γιώργος αποκαλύπτει τρία πράγματα που θα βάλει στο σάκο του για να φύγει στο θέατρο, τρία τραγούδια που θα ακούσει στο δρόμο κι άλλα τρία πράγματα που θέλει να κάνει αυτή τη χρονιά. Α! Και έβγαλε τρεις φωτογραφίες με ό,τι «έλαμψε» στα μάτια του, τελευταία! Three, two, one, action!

Αγαπητό rejected,

Την στιγμή αυτήν, που σου γράφω, είμαι μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό. Μου ζητήθηκε να  μοιραστώ μαζί σου, κάποιες πληροφορίες που αφορούν την ρουτίνα στην δουλειά μου και στην καθημερινότητα μου.

Γνωρίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η ανθρωπότητα περνάει μια δοκιμασία η οποία μας  έχει αφήσει πολύ κούραση, οπότε λογικό είναι να αναρωτηθεί κάποιος “τί με νοιάζουν οι σκέψεις σου ρε Μακρή;”.  Η ιστορία με τον COVID μου δίδαξε ότι….. Με συγχωρείτε πρέπει να διακόψω. Μόλις μας ενημέρωσαν για βόμβα στο μετρό.

…………………………………………………………….

Επέστρεψα ζωντανός!

Χμμμμμ….Δεν θυμάμαι τι ήθελα να γράψω για τον COVID. Τί σημασία έχει;  Τα έχουμε πει όλα πια.

Ας μπούμε στο θέμα, λοιπόν

Η τσάντα μου θυμίζει σκουπιδότοπο. Μπορείς να βρεις τα πάντα εκεί μέσα. Χαρτάκια, κουμπιά, πάνες, πιπίλες, ρούχα, κ.τ.λ.

Αλλά, υπάρχουν και τρία πράγματα που βάζω πάντα στην τσάντα μου, πριν φύγω από το σπίτι μου και έχουν μεγάλη αξία για εμένα.

Πρώτο είναι τα κλειδιά μου. Έτσι νιώθω ότι πάντα έχω μια σταθερή ότι και να συμβεί έχω την βάση μου, το σπίτι μου, το “κάστρο” μου. Όπου μέσα σε αυτό, υπάρχουν άλλοι κανόνες, αλλος τρόπος να ζεις και να αναπνέεις. Τα κλειδιά μου είναι το μέσο για να μπορώ να μπαίνω σε αυτό τον κόσμο. Στον δικό μου κόσμο.(αν τα έχω ξεχάσει….. τέλος όλα!)

Ένα άλλο που ποτέ δεν ξεχνώ είναι τα τσιγάρα μου, ίσως από τα λίγα πράγματα πού με κρατάει αλυσοδεμένο με την εφηβεία μου. Ένα τόσο ανθυγιεινό και απαγορευτικό πράγμα που χωράει σε ένα τόσο μικρό πακέτο… Το λες και μαγικό.

Και ένα τρίτο πράγμα που βάζω στην τσάντα είναι ένα βιβλίο. Ένα οποιοδήποτε βιβλίο. Μπορεί να είναι ένα βιβλίο του Πλάτωνα ή ένα βιβλίο της Αλιέντε ή ακόμα και ένα βιβλίο με αστυνομικούς που κυνηγάνε έναν serial killer, και δεν τον πιάνουν μέχρι να εμφανιστεί ο χιλιοτραυματισμένος από την ζωη ντετέκτιβ, όπου κάνεις δεν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί του, αλλά όλοι τον έχουν ανάγκη. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα βιβλία, δεν τα αγγίζω σχεδόν ποτέ, αλλά νιώθω πιο σίγουρος όταν τα έχω μέσα στην τσάντα μου.

1η φωτό: Ένας μικρός κήπος στο σαλόνι που μου φτιάχνει την μέρα

 

Περνάω την μισή μου μέρα μέσα στο μετρό. Πάντα συνδεδεμένος με τα ακουστικα μου, με μεγάλη ενοχή… Γιατί ένα από τα μεγαλύτερα “όπλα” του ηθοποιού, που πρέπει να αναπτύξει και να εξελίξει, είναι η παρατηρητικότητα του. Κάτι που δεν συμβαίνει όταν είσαι συνδεδεμένος σε μια συσκευή. Ίσως, όμως να συμβαίνει όταν είσαι συνδεδεμένος με την μουσική. Όταν πηγαίνω στο θέατρο, αν δεν έρθει να με “μαζέψει” κάποιος συνάδελφος, βάζω τα ακουστικά και μπαίνω στο Μετρό. Εννιά λεπτά περπάτημα μέχρι το Μετρό. 25 λεπτά μέσα στο βαγόνι.

Το “Heard it through the grapevine” των Μπάρρεττ Στρονγκ και Νόρμαν Γουίτφιλντ, σε μια εξαιρετική live εκτέλεση της Amy Winehouse. Είναι το τραγούδι που σίγουρα θα με πείσει να ξεκινήσω από το σπίτι. Ένα τραγούδι που ξεχειλίζει ταλέντο από οποία πλευρά και να το ακούσεις, τραγούδι και εκτέλεση που σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιός είσαι, τί είσαι και πού είσαι;

Επίσης, “Η ατζέντα σου θα μουσκεύει στο νερό” του Λάκη Παπαδόπουλο με την εξωπραγματική φωνή της Σωτηρίας Λεονάρδου, ένα τραγούδι ερωτικό, για ένα ζευγάρι που κυλιέται στο χορτάρι και από πάνω τους γελάει το φεγγάρι. Όχι πες μου, υπάρχει καλύτερο τραγούδι για το βαγόνι;

Και πάντα ένα τραγούδι της Ελένης Βιτάλη. Κανένα συγκεκριμένο. Μου φτάνει να ακούω την φωνή της…

2η φωτό: Ένας γκρίζος ουρανός που με προειδοποιεί ότι η βροχή πλησιάζει.

 

Προσωπικοί στόχοι:

1) Να βελτιώσω τα αγγλικά μου. (Κανένα ταλέντο στις ξένες γλώσσες)

2) Να φέρω το σώμα μου στην καλύτερη φυσική κατάσταση.

3) Να την βγάλουμε και φέτος.

3η φωτό:. Tα δυο πολύτιμα μου πατουσάκια (έτσι και φας κλωτσιά από αυτά, χρειάζεσαι σίγουρα οδοντίατρο)!

 

 * Ο Γιώργος Μακρής συμμετέχει στο “Τρίτο Στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή, σε απόδοση και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ. Τελευταίες παραστάσεις.