at a glance
Top

Λόγοι Θεάτρου Μαρτίου

κείμενο | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφία εξωφύλλου | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

...και ποιός σου είπε ότι δεν είναι όλα θέατρο;

Mε την ευχή, η άνοιξη να πλημμυρίσει και θεατρικά τη Θεσσαλονίκη, αλλά βέβαια, να σταθούμε στη τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όπου με τα πολεμικά γεγονότα, υπήρξε ένα “μούδιασμα” στα ταμεία. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Αργύρης Πανταζάρας με το “This is not Romeo & Juliet” και τη Σίσσυ Τουμάση, στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟN, με τη προπώληση που είχε «φόρα» εδώ κι ένα μήνα, κι έτσι ξεχώρισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Φεβρουάριος υπήρξε ένας αρκετά καλός -πολιτιστικά- μήνας, για το ιδιωτικό θέατρο στη Θεσσαλονίκη, και στις μικρές και στις μεγάλες σκηνές. Μάρτης, με ταυτόχρονο σοκ και ευχή, πως θα καλυτερέψουν τα πάντα, σε όλα τα επίπεδα.

…….και ποιός σου είπε ότι η γυναίκα δεν είναι η πρωταγωνίστρια του θεάτρου;

Στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μάρτη, επιστρέφει για τελευταία φορά, η Ελένη Κοκκίδου με τη “Γυναίκα της Πάτρας”. Ένα μονόλογο που, ήσυχα, αποτέλεσε καλλιτεχνικό και εισπρακτικό γεγονός στο θέατρο του Παύλου Παλάκα. Θα δώσει σκυτάλη στο τελευταίο Δευτερότριτο, των “Κάτω από τα αστέρια”. Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Λίλα Μπακλέση, από τις αρχές της χρονιάς, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, μίλησε -και πάλι-στις καρδιές του ανεκπλήρωτου έρωτα και ολοκληρώνει τις παραστάσεις, 7 και 8 Μάρτη-σειρά έχει η Πάτρα, πατρίδα του συγγραφέα. Σκυτάλη, τα Δευτερότριτα θα λάβει “Η Γυναίκα με τα μαύρα”, ένα από τα ωραιότερα θεατρικά έργα, που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, όταν πρωτοανέβηκε από τον Αλέκο Αλεξανδράκη και το Δάνη Κατρανίδη. Εδώ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, “θα μάθει τα λόγια να πει την ιστορία” από το Τάσο Χαλκιά, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης. Ένα έργο που όποιος το βλέπει, ποτέ δεν το ξεχνά. Από Δευτέρα 14 Μαρτίου.

Στο ίδιο θέατρο, από 18 Μαρτίου και για τρεις νύχτες η ομάδα ΝΑΜΑ από Αθήνα, παρουσιάζει τη “Σιωπηλή Λίμνη” του Ντεσόλα, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, με τη Παναγιώτα Βλαντή, το Θανάση Κουρλαμπά και το Χάρη Τσιτσάκη. Η κωμωδία στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, θα προσπαθήσει από 9 έως 13 Μαρτίου, με το έργο του Αντώνη Καλομοιράκη, “Οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν το κόσμο”. Το τριήμερο της 25Ης Μαρτίου, το θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, παρουσιάζει ένα μονόλογο με την Ελένη Καρακάση, ενώ ο μήνας κλείνει με… «Μετάλλαξη», από την ομάδα Μαλλιά- Κουβάρια, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βασιλειάδη.

…και ποιός σου είπε ότι το θηλυκό δεν είναι -κατά βάση- η πλατεία του θεάτρου;

 

Όλος ο Μάρτιος στο θέατρο Τ, ανήκει σε νέες θεατρικές ομάδες της πόλης. Η διπλωματική του Σταύρου Μόσχη, γίνεται επαγγελματική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Exitus. «Θα γίνω η Μήδεια – κανείς δεν μαρτυρεί για τον μάρτυρα».

Βασισμένη στη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Μπάρκα, μια καινοτόμα θεατρική δουλειά έρχεται με πρώτη παράσταση τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις 21:30 και θα παίζεται έως τις 29 Μαρτίου 2022, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30.

Ο Στέλιος Βραχνής με τη θεατρική ομάδα ΠΡΟΤΑΣΗ, επιστρέφει με το “Γράμμα στο πατέρα” του Κάφκα, που σκηνοθέτησε και παίζουν:Παύλος Τάνης, Απόστολος Λινάρδος, Πάνος Αναγνωστόπουλος. Μια μεγάλη του επιτυχία στη πόλη, εδώ και χρόνια.

Πρεμιέρα, στο θέατρο Τ, τη Παρασκευή 4 Μαρτίου στις 21:30 και οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται έως τις 27/3/2022, κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 & Κυριακή στις 19:00.

Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι, ο Στέλιος Βραχνής με τον “Ευαγγελισμό της Κασσάνδρας” που σκηνοθέτησε-σε άλλο χώρο- στο Μπενσουσάν Χαν, και κέρδισε τις εντυπώσεις, συνεχίζει τις παραστάσεις από 5 έως 20 Μαρτίου, με την Μαίρη Λιόλιου και το Πάνο Μητσόπουλο, στα σκαλοπάτια του ιδιαίτερου χώρου.  Στο Μπενσουσάν Χαν, ξεκινά από 3 Μαρτίου και για όλο το Μάρτιο κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, ένα μονόπρακτο, η “Ουροβόρος” σε κείμενο-σκηνοθεσία Δέσποινας Βασιλείου, με την Ελίζα Μποτνάρου και την Έλενα Πατυνιώτη.

Επιπρόσθετα, στο Μπενσουσάν Χαν, 7-8-9 Μάρτη, επιστρέφει η ιδιαίτερη και άκρως ενδιαφέρουσα παράσταση – performance του Οδυσσέα Ζήκα και της ομάδας του “το στομάχι της Σιμόνης Σουλ”. Την δε τελευταία μέρα, θα υπάρξει διπλή παράσταση.

Ας επιστρέψουμε στο χώρο, κι αφού ο Μάρτης θα φέρει Απρίλη, να αποκαλύψουμε-ένα bonus extra θεατρικό νέο- πως το θέατρο Τ, από  1 έως 17 Απριλίου, θα φιλοξενήσει την παράσταση “Μεφίστο”, βασισμένη στο αντιφασιστικό μυθιστόρημα του Κλάους Μανν, σε ερμηνεία και σκηνοθεσία Νικόλα Βαγιονάκη. Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

… και ποιός σου είπε ότι η γυναίκα στο θέατρο, δεν γιορτάζει κάθε μέρα;

Στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ, απέναντι από το Λευκό Πύργο, το θεατρικό project που δημιούργησαν ο Μιχάλης Σαράντης, ο Απόστολος Χαντζαράς κι ο Γιώργος Νανούρης που το σκηνοθέτησε, ο “Αίας” το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, θα αποτελέσει “καταφύγιο” Τεχνών.

Ενώ, η Κάτια Δανδουλάκη έρχεται στη γενέτειρα της, με το “Καινούργιο Παιδί”, έναν εξαιρετικό μονόλογο που έγραψαν και σκηνοθέτησαν οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου. Όσοι το είδαν, φέτος στην Αθήνα, μιλάνε για ένα “διαμαντάκι”.

Στο χώρο του Φαργκάνη, στο κέντρο της φοιτητικής ζωής έρχεται από 10 Μαρτίου, “Ο Θεός της Σφαγής” της Γιασμίν Ρεζά, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, με το Δημήτρη Αλεξανδρή, τη Μυρτώ Αλικάκη, το Κώστα Κάππα και την Ευσταθία Τσαπαρέλη. Δυο ζευγάρια, γονείς μικρών παιδιών, ένας καυγάς στο σχολείο λόγος συνάντησης κηδεμόνων στο σαλόνι και η παρεκτροπή δεν αργεί να συμβεί, σε θέματα κρυμμένα “κάτω από το χαλί”. Στο Metropolitan Urban Theater, από 11 Μαρτίου και για τρία βράδια ο Γιώργος Ηλιόπουλος έρχεται για να μας πει “Πως να καταστρέψετε τη ζωή σας”.

Επιπλέον, σε ότι αφορά το Κ.Θ.Β.Ε. συνεχίζονται αυτό το μήνα, οι παραστάσεις της (ατμοσφαιρικής) “Δολοφονίας του Μαρά” του Πέτερ Βάις σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, όπως και το έργο του Γρηγόρη Μήτα, και οι “Προστάτες”, τα δύο έργα στη Μονή Λαζαριστών. Πρεμιέρα 11 Μαρτίου (πόσες αλήθεια εκείνη τη μέρα;) κάνει ο «Ντετέκτιβ» του Σάφερ, σε σκηνοθεσία Έφης Δρόσου. Αλλά, ξεχωρίζει και συνεχίζει όλο το Μάρτιο “Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα” του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή-μια παράσταση που -με απλά λόγια-δεν γίνεται να μην δεις, αν είσαι και στο ελάχιστο, θεατρόφιλος. Η παράσταση των θηλυκών. Στο Φουαγιέ της Ε.Μ.Σ..

Στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, επιστρέφει το «Τζεμ» σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, 11 και 12 Μαρτίου, με τη Μαρία Κανελλοπούλου, τη Στέλλα Κρούσκα και τη Βασιλίνα Κατερίνη. Και σκυτάλη δίνει στη «Πανούκλα» του Καμύ, από τη Βεροιώτισσα Σοφία Καραγιάννη, με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη, το Κωνσταντίνο Πασσά, το Δημήτρη Μαμιό και το Στάθη Δρογώση. Η «Πανούκλα» ενθουσίασε το κοινό της Θεσσαλονίκης και επιστρέφει 14 και 15 Μαρτίου.

Τέλος, ανατολικά, στο θέατρο «Σοφούλη» έρχονται τα «Άγουρα Κεράσια» του Μιχαήλ Άνθη, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, στο θέατρο ΣΟΦΟΥΛΗ, με τη Τάνια Τρύπη και το Κωνσταντίνο Καζάκο. Από 11 Μαρτίου, για τρεις νύχτες.