at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Αλέξανδρου Καλτζίδη

κείμενο Ι αλέξανδρος καλτζίδης */* φωτογραφίες | άνια βουλούδη + χρήστος τσάβος + κώστας χατζηγεωργίου */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Ο (Ω!) Αλέξανδρος

Αθήνα. 16/12/2023.
Αθήνα. Βροχή. Πρωί.

Οι σημειώσεις μου είναι παντού και είναι πολλές, προσπαθώ να τις χωρίζω σε κατηγορίες και να μην τις χάνω, στην κατηγοριοποίηση καλά τα πάω… Σημειώσεις για δουλειές σπιτιού, για τιμολόγια, για τη λαϊκή της Τετάρτης, για τις κρατήσεις της παράστασης, δουλειές για την Dulcinea, σε λίγο ένα θεατρικό έργο για παιδιά, εκεί δίπλα στο τραπέζι.

Μου έρχεται στο μυαλό –στο θολωμένο μου μυαλό, έτσι πάει στο μυαλό μου–

η ερώτηση της Άννας Μαρίας στην performance Ο (Ω!) Πολιτισμός: «Για ποιόν λόγο»;

Για ποιον λόγο κάποιος να ανοίγει το στόμα του. Γιατί να μιλάει. Για τι να μιλάει.

Η πρόβα, η σκηνή είναι για μένα ένας τρόπος να μιλάω, όταν υπάρχει λόγος να μιλάω. Είναι μέρος της προσωπικής μου εξέλιξης ή καλύτερα της προσπάθειας να συνειδητοποιήσω του πού βρίσκομαι και τι θέλω. Να δω πώς μπορώ να λειτουργώ εγώ μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Να αλλάξω εμένα. Το θέατρο όμως δεν είναι μόνο αυτό, δεν είναι μόνο για μένα, δεν αφορά μόνο εμάς, τους επί σκηνής. Είναι και οι θεατές. Προς το παρόν, δεν μπορώ να βρω πώς μπορεί η τέχνη να αλλάξει τον κόσμο, να συμβάλλει στην προσωπική εξέλιξη των θεατών. Άρα για ποιον λόγο υπάρχει; «Να μιλάς. Να σκέφτεσαι. Να κάνεις».

Αθήνα 16/12/2023

Αθήνα. Βροχή. Βράδυ.

Η performance με γυρίζει πίσω στην Θεσσαλονίκη για 2 ημέρες, στο Pikap Kato και στο Space Lab. Ξεκίνησε από την Ισπανία με τους Los Torreznos, πήγε στην Αθηνά με τη Dulcinea, τώρα Θεσσαλονίκη. Είμαι αρκετά δεμένος με την πόλη. Νιώθω πως είμαι μέσα στους δρόμους της…σαν τον Μπάτμαν. Ότι είναι δικοί μου, και δικοί μου. Φεύγεις…νιώθεις ότι δεν είναι δικοί σου πια…είσαι αλλού, σε άλλον τόπο και ψάχνεις τους καινούριους δρόμους, τους δρόμους της Αθήνας, τα μαγαζιά, τα θέατρα, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα σούπερ μάρκετ, τις παραστάσεις, τους χώρους, για να συνεχίσει το ταξίδι του Ο (Ω!) Πολιτισμός, τους χώρους, όπου θα συνεχίσω.

Για την πόλη που μεγάλωσα και τον πολιτισμό δεν μπορώ να μιλήσω ως απλός θεατής. Είναι σημαντικό, όμως, να μιλάμε μεταξύ μας. Οι άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη δεν αναζητούν τον πολιτισμό, γιατί όλο κάπου σταματάει, νομίζω. Σταματάει ο πολιτισμός, επειδή δεν επικοινωνούν μεταξύ τους οι άνθρωποι, που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Επειδή, δεν μπορεί να ευοδωθεί μια συντονισμένη προσπάθεια να έρθει ο κόσμος στο θέατρο. Επειδή, οι θεατρικοί χώροι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της θεατρικής δραστηριότητας. Και το λέω αυτό, αναγνωρίζοντας πως, κυρίως μετά τον κόβιντ, γίνεται μια προσπάθεια από κάποιες ομάδες της πόλης. Τελευταία; Νιώθω πως θα καταλήξουμε στην επανάληψη μιας παρακμής. Ξανά και ξανά.
Ο Πολιτισμός «είναι κάτι που επαναλαμβάνεται, τον έχετε δει ξανά, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε σε θέση να τον αναγνωρίσετε».

Όπως και να ‘χει, χαίρομαι που επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη για λίγες μέρες. Θα γυρίσουμε μετά στην Αθήνα, για να φάμε βασιλόπιτα και να φέρουμε πάλι τον Πολιτισμό στην πρωτεύουσα.

Αθήνα. 16/12/2023.

Είναι αργά. Να θυμηθώ να πάρω την ταυτότητά μου, αλλιώς δεν θα με αφήσουν να μπω στο αεροπλάνο. Και τα τιμολόγια για τον λογιστή μου, τον Παναγιώτη. Θέλει κι αυτός να παίξει σε μια παράσταση, κομπάρσος, φιγκυράν. Να κάνει το δέντρο. Γεια σου Παναγιώτη.

 

Σημ. Οι φράσεις στα εισαγωγικά είναι από την performance Ο (Ω!) Πολιτισμός.

Το Space Lab σε συνεργασία με τη Dulcinea Compania «ανοίγει» στις παραστατικές τέχνες και σας περιμένει σε ένα pre-christmas διήμερο στις 18 και 19 Δεκεμβρίου. Ειδικά τη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, 21.15, θα παρουσιαστεί η παράσταση  «Όταν Παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Δημάρατου. Ενώ, θα ακολουθήσει Performance στις 22.30 “Ο (Ω!) Πολιτισμός” από τη Dulcinea Compania, με την υποστήριξη της Ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Θα συνεχιστεί με Opening party στις 23.30 και στα decks θα είναι ο Κωνσταντίνος Μηνάς.