at a glance
Top

Η Άννα-Μαρία Γάτου αυτοσκανάρεται

κείμενο | άννα- μαρία γάτου  */* φωτογραφίες | άγγελος αναστασιάδης  */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Έχεις τρεις επιλογές

Η Άννα-Μαρία αποκαλύπτει τρία πράγματα που θα βάλει στο σάκο της για να φύγει στο θέατρο, τρία τραγούδια που θα ακούσει στο δρόμο κι άλλα τρία πράγματα που θέλει να κάνει αυτή τη χρονιά. Α! Και έβγαλε τρεις φωτογραφίες με ό,τι «έλαμψε» στα μάτια της, τελευταία! Three, two, one, action!

Είμαι η Άννα-Μαρία, τουλάχιστον έτσι συστήνομαι. Οι δικοί μου με φωνάζουν Άννα. Οι φίλοι μου με λένε Τζι. Γυρνάω αυθόρμητα και στα τρία. Τα τελευταία χρόνια μένω στις Σαράντα Εκκλησιές. Να πω ότι είμαστε η πιο ωραία γειτονιά; E, θα το πω! Το ότι μένουν οι φίλοι μου στα διπλανά στενά, την κάνει ακόμα ωραιότερη!

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δε μπορώ να ξυπνήσω το πρωί. Μου λείπει το ένζυμο του πρωινού ξυπνήματος. Στο σχολείο φλέρταρα κάθε χρόνο να μείνω από απουσίες, επειδή έχανα τις πρώτες ώρες. Συνήθως, έχω βάλει 347 ξυπνητήρια ανά 2 λεπτά, στα οποία πατάω αναβολή χωρίς καμία τύψη. Στο τέλος, ξυπνάω 5 λεπτά πριν την ώρα που πρέπει να φύγω από το σπίτι, στα οποία προσπαθώ να προλάβω να φάω, να πιω καφέ, να ντυθώ και να ετοιμάσω τη τσάντα μου. Φυσικά, ποτέ με την ίδια σειρά.

Το σακίδιο μου για τη πρόβα έχει ΠΑΝΤΑ φαγητό. Οι μπάρες δημητριακών σώζουν ζωές. Αν έχω μαγειρέψει από το προηγούμενο βράδυ, θα έχω πάρει και ένα τίμιο τάπερ με μεσημεριανό. Άντε και κανένα φρούτο, άμα υπάρχει. Νηστικός ηθοποιός δε κάνει πρόβα και σίγουρα… Δεν χορεύει!

Τι άλλο θα πάρω μαζί μου; Ρούχα! Δεύτερη αλλαξιά με φόρμες για τη (βέβαιη) πιθανότητα να στάξουμε και ό,τι έχει ζητήσει η ενδυματολόγος αν είμαστε κοντά σε ημερομηνία παράστασης. Τώρα ας πούμε, δε πρέπει να ξεχάσω τα αρβυλάκια μου και το ύφασμα για τις πλεξούδες, θα καταλάβετε όταν έρθετε στο «Όνειρο στο Κύμα»…

Τρίτο απαραίτητο: σημειωματάριο και κασετίνα! Για να γράψω τις ενδεχόμενες παρατηρήσεις για την επόμενη πρόβα και ό,τι άλλο μπορεί να εκκρεμεί. Είμαι παιδί της ατζέντας και αυτή που θα πάρουν τηλέφωνο όλοι, αν δε θυμούνται το πρόγραμμα!

Φωτογραφία_πρώτη: Σάρωθρον. Δεν έχει αλλού, δεν έχει αλλιώς… Αγαπημένο μέρος, αγαπημένοι άνθρωποι! Δούλευα σερβιτόρα τα χρόνια του μεταπτυχιακού και το νιώθω ακόμα σα σπίτι μου. Ο Άκης ξηγιόταν πάντα ρεπό για τις εξεταστικές και τις παραστάσεις, μεγάλη υπόθεση.

Στο δρόμο για τη πρόβα θα ακούσω Φοίβο, Φοίβο και Φοίβο. Κάθε τραγούδι του, είναι μία ιστορία. Δοσμένη με έναν τρόπο που ποτέ δε περίμενες… Θα βάλω σίγουρα τον «Προορισμό», το άκουγα ασταμάτητα στο repeat όταν έδινα κατατακτήριες και πλέον είναι σιγουράκι στη λίστα. Κάθε φορά που με δυσκολεύει κάτι, νιώθω ότι μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω να προσπαθώ. Ο «Μπάσταρδος Γιος» θα παίξει επίσης και φυσικά η «Μπόσα Νόβα του Ησαΐα». Και από τον τελευταίο δίσκο το «Κάποια Παιδάκια». Εντάξει είπα τέσσερα. Η αδερφή μου είχε πει κάποτε, ένα πολύ εύστοχο σχόλιο για τον Δεληβοριά, με αφορμή το «Θέλω να σε ξεπεράσω»: “ο Φοίβος ξέρει να λέει τα πιο δύσκολα πράγματα με τον πιο χαρούμενο τρόπο”, κι αν το σκεφτείς, αυτό κάνει.

Φωτογραφία_δεύτερη: Κωνσταντινούπολη, Γέφυρα του Γαλατά. Τον Ιούνιο ταξιδέψαμε σε ένα διεθνές θεατρικό φεστιβάλ για να παρουσιάσουμε την παράσταση: “H Μάσα Αφηγείται”, που ήταν η διπλωματική υποκριτικής μου. Ανδρέα, Εύα, Στέφανε, Σοφία, Θανάση, Μαριάνθη, Γιώργο, Μιχάλη, Δημήτρη, Χρήστο, Ελένη, σας ευχαριστώ για όλα!

Τρία πράγματα που θέλω να κάνω φέτος…

Να πάρω πτυχίο από το Τμήμα Θεάτρου! Αυτή τη περίοδο, γράφω διάλεξη και τρέχω να προλάβω προθεσμίες. Φέτος, έκλεισα για 12ετία σερί φοιτήτρια από ‘δω κι από ‘κει. Ε, αυτή η σχέση με το Α.Π.Θ. πρέπει να φτάσει στο τέλος της! Θέλω, επίσης, να ξεκινήσω κολυμβητήριο! (οι φίλοι μου διαβάζουν και γελάνε)… Το εννοώ όμως, θα μπει στο πρόγραμμα, όπως και να ‘χει. Promise. Και σίγουρα να βρω χρόνο για εξορμήσεις και κανένα μακρινό ταξίδι.

Φωτογραφία _ τρίτη:  Bloom Theatre Group – Η ομάδα μας εν δράσει, στο θέατρο Άνετον, στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης 2022. Γεμίζοντας με στάχια την πισίνα.

 

* Η Άννα- Μαρία Γάτου συμμετέχει στη παράσταση “Όνειρο στο κύμα” του Α.Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Παράσχου, από τους Bloom Theater Group, που παρουσιάζεται στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ της Θεσσαλονίκης, 5 και 6 Οκτωβρίου.