at a glance
Top

Οι σημειώσεις της Σοφίας Βούλγαρη

κείμενο | σοφία βούλγαρη */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου + κωστής χατζής (φωτογραφία παράστασης) */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

μαθήματα σοφίας

Επιστροφή στο θέατρο μετά από δύο χρόνια. Δύο χρόνια που άλλαξαν τη ζωή μου, αλλά και τις ζωές όλων. Μια πανδημία που έφερε τις ζωές μας αντιμέτωπες με καταστάσεις πρωτόγνωρες. Εγκλεισμός, αρρώστια, απώλεια, πένθος…Κάθε σπίτι έχει να θυμάται κάποιους που έφυγαν. Καμιά φορά παραπάνω από έναν.

«Μετά από όλο αυτό, ή θα το θυμόμαστε ή θα μας θυμούνται» έλεγε η αγαπημένη Μένη, που μας έφυγε έτσι ξαφνικά. Αλλά, επειδή η ζωή είναι ένας κύκλος και γεμάτη εκπλήξεις κι αντιθέσεις, θέλησε εκείνη την ίδια μέρα να έρθουν στη ζωή, όχι μία αλλά δύο ζωές! Εκείνη την ίδια μέρα, τα δάκρυα έγιναν πιο πυκνά. Μπερδεύτηκαν στη θλίψη και στη χαρά. Δύο μωρά που έκαναν τη ζωή μου αλλιώτικη. Σαν να έγιναν όλα τα υπόλοιπα, πιο μικρά. Χωρίς να χάσουν την ομορφιά και την αξία τους. Απλά πιο μικρά. Δεν μπορώ να στο εξηγήσω. Ευγνώμων αλλά άυπνη! Θέλω να κοιμηθώ ώρες, μέρες…Πολλές…Ατελείωτες!

Τα μαθήματα στο εργαστήριο του θεάτρου Τ, έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Αγαπώ πολύ αυτή τη δουλειά. Τη βρίσκω τόσο γοητευτική και δύσκολη ταυτόχρονα. Πώς να μάθω όσα ξέρω σε νέους ανθρώπους, χωρίς να τους απογοητεύσω και χωρίς να τους πληγώσω, αλλά ενισχύοντας τα όνειρά τους σε τόσο δύσκολους καιρούς;

Πώς να πεις σε έναν νέο άνθρωπο, ταλαντούχο, που αγαπάει το θέατρο, μην το κάνεις, θα απογοητευτείς;

Το θέατρο στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν ανύπαρκτο και ο επαγγελματισμός σπάνιος. Πώς να πεις απ’ την άλλη, μείνε, μην φεύγεις; Δούλεψε, πάλεψε με όλους και με όλα! Θα τη βρεις την άκρη. Αν αντέξεις. Αν δεν αντέξεις…σε καταλαβαίνω.

Κάπως έτσι, είναι η ζωή ενός ηθοποιού στη Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι είναι η ζωή μου. Ένας αγώνας για αξιοπρεπή επιβίωση. Χάνω το κουράγιο μου, λέω τα παρατάω. Έχω όμως τον Ηλία, που επιμένει. Όχι, αυτή είναι η δουλειά μας. Και συνεχίζω… Οι υπέροχοι μαθητές μου, με μαθαίνουν πως πρέπει να συνεχίζω και με βελτιώνουν στην υποκριτική κάθε μέρα. Είναι απίστευτο το πόσα μαθαίνεις απ’ τους μαθητές!

Και έρχεται η πρόταση απ’ τη Γλυκερία Καλαϊτζή. Αντικατάσταση στο «Καθαρό Σπίτι». Είχε ανέβει την πρώτη φορά το φθινόπωρο και ανέβηκε ξανά την άνοιξη ανανεωμένο.

Η χαρά μου μεγάλη. Η επιτυχία της συνεργασίας με τη Γλυκερία, τη Μαρία και την Ευαγγελία, δοκιμασμένη στο παρελθόν και σίγουρη! Ναι, είναι ο μόνος χώρος στη Θεσσαλονίκη που μου γεννάει ελπίδα. Με κάνει να  νιώθω πως μέσα στη σαπίλα, μπορώ ξανά να ζωντανέψω τα νεανικά μου όνειρα.

Η κούραση της μέρας μεγάλη. Τα δίδυμα έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται σε 10! Παρόλα αυτά, μου αρέσει να πηγαίνω κα να γυρίζω απ’ το θέατρο με το ποδήλατο. Η διαδρομή της παραλίας είναι ένας λόγος που αγάπησα τη Θεσσαλονίκη πριν 10 χρόνια. Αυτή η παντοτινά μαγεύτρα θάλασσα! Σκέφτομαι πως, δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς να βλέπω τον ορίζοντα της θάλασσας. Σκέφτομαι πως, τι ωραία που θα ήταν να φιλιόντουσαν οι άνθρωποι στον δρόμο και να μη μας ένοιαζε αν είναι Γάλλοι, Κινέζοι, Πορτογάλοι, άνδρες ή γυναίκες. Τι ωραία που θα ήταν να μην πεινάει κανείς, τι ωραία που θα ήταν να μην ασκεί βία κανείς, τι ωραία που θα ήταν…ΤΣΟΥΠ! Η φούσκα έσκασε! Έφτασα σπίτι.

“Asi es la vida”…λέει η «Άννα» στο «Καθαρό πια Σπίτι»…

* Η Σοφία Βούλγαρη συμμετέχει στο “Καθαρό Σπίτι” της Sarah Ruhl, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Επί σκηνής, με τη Σοφία: Χριστίνα Δαγκάκη, Λίλα Παντελίδου, Νανά Παπαγαβριήλ και ο Κυριάκος Δανιηλίδης. 

Παραστάσεις: Έως 12/6/2022, κάθε Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.