at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Βασίλη Τριανταφύλλου

κείμενο | βασίλης τριανταφύλλου */* φωτογραφίες | αρχείο βασίλη  */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Συνήθειες καθημερινότητας μοναδικής

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε την λέξη συνήθεια με ένα αρνητικό πρόσημο μπροστά και ειλικρινά δεν βρίσκω τον λόγο.

Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη απ΄αυτές. Ακόμα κι όταν εντοπίζουμε κάτι το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε μέσα στην μέρα μας, αυτό που θα έρθει να το αντικαταστήσει, μετά από λίγο, θα γίνει μια καινούργια συνήθεια για εμάς.

Η δική μου καθημερινότητα έχει τέσσερις βασικούς άξονες. Τους ανθρώπους που θέλω να έχω δίπλα μου, την εργασία μου, το πως αξοιοποιώ τον ελεύθερο χρόνο μου και τα πάθη μου.

Το πρωί ξυπνάω και έχω δίπλα μου τον άνθρωπο που θέλω.

Σηκώνομαι και το πρώτο πράγμα που θα κάνω, είναι να καπνίσω. Θα φτιάξω τον πρώτο καφέ της ημέρας, δεν είναι πάντα ο ίδιος. Θα βάλω μουσική, θα ανοίξω τα παράθυρα να μπει φως και να αεριστεί ο χώρος. Θα μιλήσω με οικογένεια, φίλους και θα οργανώσω την μέρα μου.

Σεμινάρια που παρακολουθώ, παραστάσεις και μαθήματα που κάνω σε ομάδες της Αθήνας, του Περάματος και των Οινουσσών σε πρώτο πλάνο, καθώς πρόκειται για την εργασία μου. Με βάση τις παραπάνω υποχρεώσεις διαμορφώνεται και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μου. Σούπερ. Τι ελεύθερο χρόνο έχω…τέλεια.

Διάβασμα, θέατρο, κινηματογράφος ,καφέδες, ποτά,  ΑΕΚ, συναντήσεις, άραγμα σπίτι, μαζώξεις, καλό φαγητό και ταξίδια (σ.σ… τα ταξίδια προκύπτουν από τα μαθήματα που κάνω στις Οινούσσες) βρίσκουν τον χώρο τους και την συχνότητά τους στο πρόγραμμα μου.

Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στην ζωή μου ένα μαγικό νησί. Βρίσκεται ανάμεσα στην Χίο και στην Τουρκία. Οι Οινούσσες. Όπως προανέφερα.

Πηγαίνω δύο τριήμερα τον μήνα, συνήθως κάθε δεκαπέντε μέρες. Άλλοτε παίρνω το καράβι και φτάνω εκεί σε οχτώ ώρες και άλλοτε το αεροπλάνο. Εκεί με περιμένουν εικοσιπέντε παιδάκια που ανυπομονούν να γνωρίσουν την μαγεία του θεάτρου και δεκαπέντε ‘’μεγάλα’’ παιδιά που έχουν περισσότερο από καθένα, την ανάγκη να υπάρξουμε ως ομάδα και να ερευνήσουμε το θέατρο και το ρόλο του σε μια κλειστή κοινωνία.

Έχω δεσμευτεί για άλλα δύο χρόνια, σ’ αυτή την σχέση που έχουμε αναπτύξει, αλλά νομίζω ότι θα είναι ένα ταξίδι επαναλαμβανόμενο για πολλά ακόμα χρόνια.

Αμέσως μετά έρχεται η ομάδα του Περάματος. Μία ερασιτεχνική ομάδα με την δική της ιστορία. Έκει ξεκίνησα κι εγώ την δική μου επαφή με το θέατρο. Άτομα που με γνωρίζουν απ’ τα δώδεκα-δεκατρία και φέτος επέστρεψα εκεί, για να τους αναλάβω, πλέον από άλλο πόστο, για να φτιάξουμε μία ιστορία, για να την μοιραστούμε το καλοκαιρί σε Δήμους και Φεστιβάλ.

Μία ξεχωριστή αναφορά για αυτές τις ομάδες γιατί υπάρχει ειλικρίνεια,αγάπη και κοινος στόχος.

Οι Τετάρτες, μέχρι να αλλάξει η χρονιά με έβρισκαν στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, με πρωτίστως αγαπημένους φίλους και μετά συνεργάτες να ανεβάζουμε τους “Εκτελεστές” του Γ. Σκούρτη σε σκηνοθεσία Τριαντάφυλλου Δελή. Μια παράσταση που θα φιλοξενηθεί 11, 12 και 13 Φεβρουαρίου και στην Θεσσαλονίκη. Ένα τριήμερο, λοιπόν, στη Σαλόνικα.

Όλα τα παραπάνω αφορούν την εργασία μου την σχέση μου δηλαδή με το Θέατρο. Τώρα, μέσα στην μέρα μου, υπάρχουν αντικείμενα, χώροι και παρτενέρ με μεταβαλλόμενο στάτους κάθε φορά. Καφέδες, τσιγάρα, καλό φαγητό, μηχανή, ποτά, φίλοι, οικογένεια, φλερτ, τσακωμοί, χαρές, λύπες, διάβασμα, ψυχαγωγία, παιχνίδια, μουσική, ποδόσφαιρο υπάρχουν στο ενδιάμεσο μεταξύ εργασίας, προγράμματος και απροόπτου.

Αυτές είναι οι πλέον συνήθειες μου που κάνουν την καθημερινότητα μου μοναδική.

  •  Ο Βασίλης Τριανταφύλλου, πρωταγωνιστεί μαζί με τον Αλέξανδρο Παπατριανταφύλλου και Λυκούργο Μπάδρα στους “Εκτελεστές” του Γιώργου Σκούρτη, σε σκηνοθεσία Τριαντάφυλλου Δελή. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ της Θεσσαλονίκης, 11-12 και 13 Φεβρουαρίου.