at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Θοδωρή Γκόνη

κείμενο | θοδωρής γκόνης*/* φωτογραφίες | βασίλης μαθιουδάκης */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου + τάσος θώμογλου

... κι αν ακόμα "τραγουδώ", ξέρω εγώ που το χρωστώ...

Πρωί. Στην Καβάλα ξυπνάω πολύ πρωί. Μένω στην Παναγία, φάτσα στο λιμάνι, μέσα στη θάλασσα δηλαδή, σχεδόν τα βαπόρια της γραμμής και τα ψαροκάικα δένουν στο μπαλκόνι μου. Αυτό είναι μια τύχη. Έχει βέβαια και την επιβάρυνσή του, το θόρυβο και την υγρασία του, αλλά μικρό το κακό, μπροστά στη χάρη τη μεγάλη. 

Πολλές φορές μπερδεύομαι, νομίζω πως είμαι στο Ναύπλιο, στον τόπο μου, στα μέρη μου και αυτό μ΄ αρέσει πολύ, μα πιο πολύ απ όλα μ’ αρέσει το πρωινό διάβασμα. Συμφέρει. Δυο ώρες πρωινού διαβάσματος εκεί απέναντι από τη θάλασσα με θέα τη Θάσο, τη Θασοπούλα, τον Άθω και το Άγιο Όρος, είναι οκτάωρο ολόκληρο με πολύ καλό μισθό, άδειες, δώρο Χριστουγέννων, επιδόματα και όλα τα καλά του αρχαίου εκείνου θεού, των περασμένων αιώνων.

Δεν την αλλάζω αυτή την δουλειά με τίποτα, εξυπακούεται πως το τηλέφωνο είναι κλειστό, τουλάχιστον μέχρι τις 12, αν κατά λάθος το ξεχάσω και μείνει ανοιχτό, ένα πρωινό κακό τηλέφωνο από τον «στραβό»  τον άνθρωπο, σου έχει χαλάσει όλη τη μέρα. Μακριά, προσέξτε το αυτό.. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε προτιμώ τις πρωινές πρόβες. Δύσκολο βέβαια να πείσεις τους συνεργάτες σου, αλλά σχεδόν το έχω καταφέρει, όχι αναίμακτα.

Πολλές φορές, αν δεν έχω πρόβα και όρεξη για διάβασμα, παίρνω τα βουνά, τρέχω κι έτσι μαθαίνω πανεύκολα το τι γίνεται στους κάμπους…  Έχω εικόνα τι γίνεται, πέρα στους πέρα κάμπους… Το μεσημέρι, αν και μαγειρεύω πάρα πολύ καλά -κανείς δεν το πιστεύει- προτιμάω να τρώω στα εστιατόρια της γειτονιάς μου, να αστειεύομαι με τους σερβιτόρους, που είναι όλοι φίλοι μου, θα μπορούσα να είμαι ένας από αυτούς –το προσπάθησα, αλλά απέτυχα- πολύ τους ζηλεύω, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν χιούμορ, κρατάνε μυστικά και λένε ωραίες ιστορίες για δρόμους, για δρόμους παλιούς, καινούριους, γήπεδα, στημένα ματς, αυτά κυρίως.

Φυσικά μ’ αρέσουν και τα φαγητά τους δεν υπολείπονται σε γούστο και ποιότητα. Α! Αν υπάρχει και καλό κρασί από το Παγγαίο, πίνω και κανένα ποτηράκι μαζί τους. Το απόγευμα, θα τρέχω στις παλιές μου αγάπες, ελπίζω να σταθώ τυχερός και να γράψω κανένα καλό τραγουδάκι, καιρός είναι. Το βράδυ στο θέατρο, στο “Αντιγόνη Βαλάκου”, στο “Παλλάς”, με τα βάσανα, τους καημούς και τις χαρές του κερατένιου αυτού επαγγέλματος, του θεάτρου, που σου ζητάει συνέχεια μυαλό και ποιος το ‘χασε για να το βρεις εσύ.

  • Ο Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας, σκηνοθέτησε, επιμελήθηκε και παρουσιάζει στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ Θεσσαλονίκης, τις ακόλουθες δύο θεατρικές παραγωγές: “H Βιογραφία του Πατρογονικού” της Μάγκυς Κριθαρέλλη, από τις 7 έως και τις 9 Δεκεμβρίου & «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης Υπό την βασιλικήν δρυν» στις 22 και 23 Δεκεμβρίου.