at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Παντελή Φλατσούση

κείμενο | παντελής φλατσούσης */* φωτογραφίες | ελένη στρούλια */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

στην ανηφόρα της Κυψέλης

Κάτι που με ηρεμεί και με στρέφει λίγο έξω απ΄τον εαυτό μου είναι να κάνω βόλτες στην πόλη. Άλλωστε η πόλη είναι το αγαπημένο μου περιβάλλον, όταν απομακρύνομαι από αυτήν αισθάνομαι εξαιρετικά παράξενα. Σε μια τέτοια βόλτα γνώρισα καλύτερα την Κυψέλη και την επισκεπτόμουνα καιρό σε τέτοιες περιστάσεις, πίσω στο 2014. Θυμάμαι, ότι από τότε με ενδιέφερε να κάνω κάτι με αυτή την μορφή ζωής, να την εξερευνήσω, να προσπαθήσω να την καταλάβω, να ακούσω τι έχουν να αφηγηθούν οι άνθρωποι που την διαμορφώνουν γι’ αυτήν. Και να το παρουσιάσω. Να κάνω ορατή αυτή την μορφή ζωής, την δυνατότητα συμβίωσης και αναδιαμόρφωσης ορίων της καθημερινότητας που έβλεπα στην Κυψέλη.

Το ιδιαίτερό της χαρακτηριστικό είναι το πόσο ορατές είναι οι αντιφάσεις της ή καλύτερα πόσο ορατές είναι οι αντιφάσεις της Αθήνας στην Κυψέλη. Έτυχε κι έκανα εκεί το ”Λεόντιος και Λένα” το 2018 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων και από τότε άρχισα να την γνωρίζω καλύτερα, να γνωρίζω τους ανθρώπους της από κοντά, τους λόγους που παράγουν για την περιοχή τους, για την ζωή τους εκεί, για την καθημερινότητά τους. Κάποια στιγμή πέρυσι το καλοκαίρι είχα την ιδέα να κάνω ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ για την Κυψέλη. Γι’ αυτήν την περιοχή των αντιφάσεων και των καθημερινών επαναδιαπραγματεύσεων του ποιος είναι ο ξένος και ποιος ο δικός; Του ποια είναι η ταυτότητα του καθένα. Γιατί αυτό είναι η περιοχή της Κυψέλης: μια συνεχής επαναδιαπραγμάτευση ρευστών ορίων του ποιον θεωρούμε άλλον, ξένο. Μετά ήρθε η σκέψη να παίζουν στην παράσταση παιδιά της περιοχής.

Ανήλικοι από διαφορετικές χώρες 10-14 ετών, όλοι κάτοικοι Κυψέλης. Γιατί αν η περιοχή αυτή είναι ένα παράδειγμα ρευστών ταυτοτήτων και επαναδιαπραγματεύσιμων ορίων, το να αφηγηθούμε την Κυψέλη μέσα από τα παιδιά που τώρα διαμορφώνουν τις – πολλαπλές- ταυτότητες τους σε αυτή τη γωνιά της Γης, μου φάνηκε το πιο σωστό.

Έτυχε πάλι (!) και φέτος πάλι έκανα κάτι στην Κυψέλη, την “Ιταλική Νύχτα” στην Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, ενώ παράλληλα ετοιμαζόμασταν για την παράσταση στο Φεστιβάλ Αθηνών. Και την γνώρισα ακόμα πιο καλά. Άρχισε κιόλας να με ενοχλεί κάποιες φορές, να μην θέλω να είμαι εκεί, ή άλλες φορές να ανακαλύπτω διαδρομές της -όπως την κατηφόρα της Κέρκυρας προς τα Δικαστήρια ή την Τενέδου χαμηλά στην πλατεία Αμερικής- που μου έλειπαν. Σε άλλη συνθήκη θα λέγαμε ότι έγινε πιο ουσιαστική η σχέση μας.

Και εξακολουθώ να την βλέπω σαν ξένος. Δεν μου είναι αυτονόητη η κατάσταση που βλέπω μπροστά μου, θέλω να καταλάβω κάτι γι’αυτήν. Και αυτό προσπαθούμε με δέκα παιδιά από την Κυψέλη και τους συντελεστές της παράστασης. Να καταλάβουμε πώς σε διαμορφώνει αυτή η περιοχή. Πώς μας διαμορφώνει αυτή η πόλη. Με πόσους διαφορετικούς τρόπους. Και αυτά τα παιδιά πώς θα την διαμορφώσουν άραγε την Κυψέλη του 2029;

* Ο Παντελής Φλατσούσης παρουσιάζει την παράσταση-ντοκουμέντο “Κυψέλη- New Kids on the block”, στο 15ο Λύκειο Κυψέλης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, από 1 έως 4 Ιουλίου, στις 20:30.