at a glance
Top

Ο Θησέας Παπαπαναγιώτου αυτοσκανάρεται

κείμενο | θησέας παπαπαναγιώτου  */* φωτογραφίες | ι.κ. + θησέας παπαπαναγιώτου */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Έχεις τρεις επιλογές

Ο Θησέας αποκαλύπτει τρία πράγματα που θα βάλει στο σάκο του για να φύγει στο θέατρο, τρία τραγούδια που θα ακούσει στο δρόμο κι άλλα τρία πράγματα που θέλει να κάνει αυτό το χειμώνα. Α! Και έβγαλε τρεις φωτογραφίες με ό,τι «έλαμψε» στα μάτια του, τελευταία! Three, two, one, action!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Απεχθάνομαι το πρωινό ξύπνημα. Όμως, το γεγονός ότι αυτή την περίοδο ξυπνάω πολύ πρωί για να παίξω σε μια παράσταση που λατρεύω, το κάνει σίγουρα πιο γλυκό και ευκολότερο. Φεύγοντας, λοιπόν, τα πρωινά για το θέατρο σίγουρα θα πάρω μαζί μου μια μπανάνα. Προφανώς και ξυπνάω τελευταία στιγμή (αν και δεν αργώ ποτέ!), οπότε δεν υπάρχει χρόνος για ένα καλό πρωινό. Έτσι η μπανάνα είναι το φρούτο που έχω σίγουρα μαζί μου και που καταναλώνω πριν την παράσταση. Το δεύτερο που έχω πάντα μαζί είναι το aerolin μου. Έχοντας άσθμα, το να υπάρχει επάνω μου ένα βρογχοδιασταλτικό είναι υπέρ απαραίτητο καθώς υπάρχουν στιγμές που ίσως το χρειαστώ πριν βγω στη σκηνή. Τέλος, στην τσάντα μου σίγουρα θα βρεις οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Αυτά, βέβαια, είναι δύο αντικείμενα, αλλά πάνε μαζί. Τι να κάνεις το ένα χωρίς το άλλο;

Εγκαταλελειμμένος κινηματογράφος στη γειτονιά μου στα Πατήσια 

Όσον αφορά τις μουσικές μου επιλογές, είναι πολύπλευρες και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Δεν έχω συγκεκριμένα τραγούδια που ακούω τα πρωινά γι’ αυτό θα αναφέρω ένα από κάθε είδος που αντιπροσωπεύουν τις προτιμήσεις μου. Αρχικά, από το ελληνικό ρεπερτόριο ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές, είναι ο Δημήτρης Μπάσης και ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια, τα “Xαμοπούλια”. Από ‘κει και πέρα τι θα ακούσω εξαρτάται προφανώς από την διάθεση μου. Έτσι, αν νιώθω ότι μου λείπει ενέργεια και πρέπει να ξυπνήσω τότε θα ακούσω κάτι πολύ δυναμικό που σίγουρα θα κάνει κακό στα τύμπανα των αυτιών μου. Ένα από αυτά είναι το “Tung” του Deniz Koyu. Αν, πάλι, νιώθω πως το μυαλό μου βρίσκεται σε σύγχυση ή έχω έλλειψη συγκέντρωσης, τότε σίγουρα το πρώτο κομμάτι που βάζω είναι το “Where is my mind” των Pixies.

Κελιά από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου.

Χειμώνας 2021-2022. Ήρθε η ώρα να μπω σε μαγνητικό τομογράφο. Πρώτος και βασικός στόχος: Να πάω κόντρα στην κλειστοφοβία μου και να κάνω την εξέταση στον αριστερό μου ώμο που με ταλαιπωρεί καιρό. Ναι ξέρω, υπάρχουν και μαγνητικοί τομογράφοι ανοιχτού τύπου, αλλά επίσης υπάρχουν και άνθρωποι με μεγάλου τύπου κλειστοφοβία! Δεύτερος στόχος: περισσότερη γυμναστική. Αν συνδυαστεί και με yoga ακόμα καλύτερα. Το λέω αυτό γιατί αν και η yoga με νευριάζει πολύ, καταλαβαίνω πόσο ανάγκη την έχω. Τέλος, το τρίτο  πράγμα που έχω αποφασίσει να κάνω αυτόν τον χειμώνα είναι να συνεχίσω τα μαθήματα κιθάρας που ξεκίνησα πριν από λίγο καιρό με τον αγαπημένο φίλο και δάσκαλο Κώστα Σαμπάνη. Είμαι λίγο επιρρεπής στο να εγκαταλείπω πράγματα πριν προλάβω να αποκτήσω οικειότητα μαζί τους. Εδώ βέβαια έχω διπλό κίνητρο. Μια θέληση και ένα «πρέπει». Θέληση γιατί θέλω να μπορώ να συνοδεύω τον εαυτό με την κιθάρα όσο τραγουδάω αγαπημένα μου τραγούδια, και «πρέπει» γιατί έχω βαρεθεί να διαβάζω να ζητάνε σε ακροάσεις μουσικά όργανα και να μην μπορώ να ανταπεξέλθω. Το πόσο με ενοχλεί βέβαια η όλη φάση με τα μουσικά όργανα και με την απαίτηση ένας ηθοποιός να «πρέπει» να μπορεί να κάνει τα πάντα, είναι μια άλλη ιστορία. Ας βεβαιωθούμε πρώτα απ’ όλα ότι μπορούμε να αρθρώσουμε μια πρόταση επί σκηνής και ο κόσμος να καταλαβαίνει τι λέμε, και μετά ας μιλήσουμε για μουσικά όργανα, ακροβατικά και οτιδήποτε άλλο.

 Ζωγραφιά -δώρο- μαθήτριας για τους ηθοποιούς του “Μεγάλου περίπατου του Πέτρου”.

 * Ο Θησέας Παπαπαναγιώτου συμμετέχει στο “Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου” της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, στο θέατρο ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ, στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ το επόμενο διάστημα ξεκινάει πρόβες για το έργο “Rabbit Hole” σε σκηνοθεσία Εύης Χρόνη, που θα ανέβει το Μάρτιο, στο θέατρο 104.