at a glance
Top

Οι σημειώσεις της Λίλας Παντελίδου

κείμενο | λίλα παντελίδου */* φωτογραφίες | βάσω μάμαλη + παναγιώτης μπουκουβάλας + λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

το κορίτσι της commedia dell' arte

Θα ακουστεί εξυπνακίστικο, αλλά θα ήθελα πολύ αυτές να είναι “οι σημειώσεις της Λυσιστράτης” ή της Μαρίας Πολυδούρη ή έστω μιας κοπέλας που είναι το κράμα αυτών των δύο. Όμως, είμαι η Λίλα και πρέπει να γράψω κάτι δικό μου. Κάτι για μένα. Ουφ!  Μα γιατί αγχώνομαι; Ποιά, εγώ! Που δεν αγχώνομαι ποτέ… Ας ξεκινήσουμε.
Κάθομαι στην αυλή του σπιτιού μου, με τη γιαγιά και τη μαμά μου. Έχω έρθει στο χωριό μου, στη Δράμα, να τις δω. Η γιαγιά, μου ζητάει να τη βγάλω μια φωτογραφία, πριν προλάβω να πατήσω το κλικ έχουν έρθει ήδη να την πάρουν. Ο Μπέλλος (ο σκύλος μας, η μεγάλη μου αγάπη) γαβγίζει. Ο παππούς φωνάζει από το αμάξι «γειά σου, Λίλα λεβέντισσα» και ο θείος μου μετά από εξαγωγή φρονιμίτη τραγουδά ένα τραγούδι του Άσιμου. Η ζωή στο χωριό γίνεται άνετα κωμική σειρά, που έχω αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά να γράψω…
Μου αρέσει να γράφω. Μου αρέσει η κωμωδία. Την αγαπώ! Αυτό, μπορώ να το πω με σιγουριά.  Μου αρέσουν οι μπουφόνοι και οι ήρωες της commedia dell’ arte.  Η εξωστρέφεια, η παρωδία, το ταπεραμέντο, το σουρεάλ, το κωμικό που προκύπτει μέσα από τραγικές καταστάσεις, είναι κάτι που με συγκινεί και με γοητεύει. Οι λαϊκοί χαρακτήρες, τα πλάσματα που μοιάζουν αποκρουστικά, τα πλάσματα που δεν υπάρχουν και τα επινοούμε εμείς, οι παλιάτσοι που σε κάνουν να γελάς και κρύβουν μέσα τους όλη τη θλίψη και την οργή της κοινωνίας… Αυτά τα «παιδιά», αυτούς τους παράξενους τύπους τους αγαπώ. Και ναι. Θα ήθελα ΦΥΣΙΚΑ να έχω για φίλη μου τη “Μήδεια” του Μποστ .

Νιώθω πως η κωμωδία  βγαίνει από μέσα μου αβίαστα. Καθετί κωμικό κρύβει μέσα του, κάτι σαν κραυγή απόγνωσης και αγωνίας και αισθάνομαι πως αυτό θέλω να κάνω. Ύστερα, βέβαια, έρχονται οι αμφιβολίες…

Οι ήρωες του περιθωρίου που έχουν μια λωλάδα γίνονται συχνά συνταξιδιώτες στη φαντασία μου και αποτυπώνονται σε απόπειρες θεατρικής γραφής – τί άλλο θα κάνω σε αυτή τη ζωή! – η σχολή θεατρικής γραφής του θεάτρου Πορεία είναι ένα μεγάλο σχολείο που εδώ και τρία χρόνια με συντροφεύει. Από Οκτώβρη πάλι μαζί σε νέες περιπέτειες με τους αγαπημένους μου δασκάλους (τους «κυρίους» όπως τους αποκαλώ και γελάμε).

Πριν καλά -καλά το καταλάβω, έχω βρεθεί στα ΚΤΕΛ. Φεύγω. Σήμερα έχουμε πρόβα  για την  “Έντα Γκάμπλερ” με τη Γλυκερία στο Θέατρο Τ. Ξεκινήσαμε τις συναντήσεις. Θα κάνω την “Τέα”. Μυστήριο κορίτσι η “Τέα”. Για να δούμε, τι θα δούμε…

Μέσα στην εβδομάδα ακολουθούν άλλες πρόβες για το “Καθαρό Σπίτι”. Επιστρέφουμε! Θα ξανασυναντηθώ με τη “Ματίλντα”. Αυτός ο ρόλος είναι εγώ. Σε αγαπώ “Ματίλντα”.

Μέσα στην τσάντα μου έχω το κείμενο «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» και διαβάζω. Μου αρέσει να μαθαίνω λόγια στον δρόμο, αρκεί να μην ξεφεύγω και τρομάζω τους διπλανούς μου. Η τέχνη θέλει θυσίες παιδιά, να φοράτε ακουστικά!

Τα «κοριτσάκια με τα ναυτικά» μπήκαν πρόσφατα στη ζωή μου χάρη στο “Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης” και σε μια φανταστική ομάδα ανθρώπων που με γέμισαν με χρώματα δημιουργίας και χαράς.

Γελάω πολύ στις πρόβες.  Ίσως περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Μου φαίνεται σαν όνειρο πως παίζω μαζί με φίλους μου. Κανονικά, θα έπρεπε να είμαι χαρούμενη αλλά… αχ! Αυτά τα αλλά. Σκέφτομαι….

Σκέφτομαι πως θα ήθελα να ζούμε σε μια πιο φιλική κοινωνία.  Με τρομάζουν οι άνθρωποι, το λέμε συχνά αυτό με τους φίλους μου.  Θα ήθελα να ήταν λίγο πιο εύκολα τα πράγματα, λίγο πιο μαλακά, λίγο πιο δίκαια. Να μη χρειάζεται να έχουμε τόσο γερά στομάχια, να είμαστε λίγο πιο ανέμελοι, να είμαστε λίγο πιο παιδιά. Λίγο…

Πριν καλά- καλά το καταλάβω θα φτάσω Θεσσαλονίκη. Θα βάλω το αποκρουστικό μου άρωμα και θα τρέξω στην πρόβα. Σίγουρα θα πιάσω κουβέντα με τον ταξιτζή που θα με πηγαίνει στο θέατρο, σίγουρα κάτι θα σχολιάσουμε και θα γελάσουμε. Το γέλιο.  Ίσως, αυτό μας λείπει τελικά. Ίσως αυτό θα μας σώσει.

(Ωραίο απόφθεγμα το τελευταίο. Θα το λέω πιο συχνά.)

  • Η Λίλα Παντελίδου συμμετέχει στο “Καθαρό Σπίτι” σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, που παρουσιάζεται στο θέατρο Τ, για δεύτερη σεζόν και για λίγες παραστάσεις , από Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως και 18 Οκτωβρίου. Φέτος το χειμώνα, θα δούμε τη Λίλα σε πέντε διαφορετικούς ρόλους στη παράσταση “Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά” που ανεβαίνει στο Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα- Ιωάννας Μαρκέλλας Χαλκιά, ενώ από 16 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο θίασο της “Έντα Γκάμπλερ” του Ίψεν, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Τ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.