at a glance
Top

Η Μυρσίνη Καρματζόγλου αυτοσκανάρεται

κείμενο | μυρσίνη καρματζόγλου */* φωτογραφίες | χρήστος κυριαζίδης + βάσω μάμαλη + αρχείο μυρσίνης  */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Έχεις τρεις επιλογές

Η Μυρσίνη αποκαλύπτει τρία πράγματα που βάζει στο σάκο της για να πάει στο θέατρο, τρία τραγούδια που θα ακούσει στο δρόμο για τη παράσταση κι άλλα τρία πράγματα που θέλει να κάνει αυτό το καλοκαίρι. Α! Και έβγαλε τρεις φωτογραφίες με ό,τι «έλαμψε» στα μάτια της, τελευταία! Three, two, one, action!

Τρεις επιλογές, λοιπόν. Με δυσκολεύει τις περισσότερες φορές να επιλέξω, γιατί μπορεί να αδικήσω κάτι που αφήνω στην άκρη αλλά δεν πειράζει, θα μείνει μεταξύ μας.

Θα ξεκινήσω με την τσάντα.

Πρέπει να είμαι προσεκτική, γιατί ως συνήθως θα λείπω όλη μέρα.

Πρώτα, το κείμενο της παράστασης. Από την ώρα που ξεκινάνε οι πρόβες μέχρι και την τελευταία παράσταση, δεν βγαίνει το κείμενο από την τσάντα, πριν φύγω από το σπίτι, σχεδόν ποτέ. Άντε 1-2 φορές που μπορεί να το ξεχάσω, επειδή κάτι έβγαλα από την τσάντα ή επειδή άλλαξα τσάντα. Άνθρωποι είμαστε. Πάντως προσπαθώ να το έχω μαζί μου όπου πάω. Θέλω να νιώθω ότι συνδέομαι. Δεν θέλω να νιώθω ότι το αφήνω κάπου πίσω.  Σκέφτομαι, πως έστω έτσι, κρατάω μια μικρή επαφή συνεχώς.

Κατά δεύτερον, το νέο μου παιχνίδι, το powerbank. Πολύ κακή η σχέση μου με την μπαταρία του κινητού μου. Αλήθεια το 1% της μπαταρίας είναι πολύ συχνή ένδειξη στο κινητό. Το ξέρουν οι φίλοι μου που αγχώνονται πιο πολύ από μένα, όταν το βλέπουν. Λείπω σχεδόν όλη μέρα από το σπίτι, όπως είπα. Ε, μου είπανε και κάνα δυο τρεις πέντε δέκα φορές παραπάνω οι γνωστοί και οι φίλοι «Πάρε βρε Μυρσίνη μου ένα powerbank», τους έκανα το χατίρι κι εγώ και πήρα, και όντως το παραδέχομαι, είναι πολύ καλή περίπτωση. Βέβαια, όταν θυμάμαι να το φορτίσω. Αλλά τουλάχιστον, δεν ξεχνάω να το βάλω στη τσάντα. Δεν βρίσκεις άκρη.

Το τρίτο σημαντικό είναι τα ακουστικά. Να ακούσω μουσική. Να ακούσω podcast. Να έχω μια συντροφιά ηχητική, τέλος πάντων. Μακρύς ο δρόμος με τα αστικά και σίγουρα χρειάζεται καλή παρέα για να διασχίζεις την πόλη. Καλά, κι αυτά καμία φορά ξεχνάω να τα φορτίσω και πάντα λέω ότι θα μου κάνουν το χατίρι και θα φτάσει η μπαταρία μέχρι το θέατρο. Και πριν προλάβω να το σκεφτώ, με αποχαιρετούν με τον χαρακτηριστικό τους ήχο. Και να έτσι κατευθείαν, θα περάσω στα τρία τραγούδια, που ακόμη και αν δεν τα ακούω τα σκέφτομαι.

photo_1: Sagrada Famiglia – Βαρκελώνη 30/03/2024.

Φορτισμένα ακουστικά, λοιπόν, και έχουμε το πρώτο τραγούδι:

Εθισμός –  Ένα Ευχαριστώ. Μου αρέσει πολύ να λέω “ευχαριστώ”. Μου αρέσει αυτή η λέξη. Και αυτό το τραγούδι με γεμίζει ευγνωμοσύνη. Με τους στίχους και τις εμπειρίες του με ταξιδεύει στις δικές μου εμπειρίες και κάνω κι εγώ τη λίστα των δικών μου “ευχαριστώ”.

Δυσκολεύομαι λίγο να διαλέξω μόνο τρία τραγούδια, αλλά επειδή μου έχει κολλήσει το «Dazed and Confused» των Led Zeppelin τόσο πολύ τον τελευταίο καιρό, δικαίως μπαίνει σε αυτή τη λίστα. Και μιας που το είπα ας το βάλω άλλη μια να το ακούσω.

Κι ύστερα, το  Mother Love Bone – «Chloe Dancer/ Crown of Thorns». Τραγούδι που λέμε και με τη Βικτώρια στην παράσταση. Λειτουργεί κάπως σαν το κείμενο που έχω πάντα μαζί μου. Άσε που με το πιάνο στην αρχή του κομματιού -ό,τι και να υπάρχει γύρω μου – όταν το ακούω, μπορώ να ταξιδέψω όπου θέλω.

photo_2: Τοίχος στη Θεσσαλονίκη.  Δευτέρα 29/05/2024.

Και μιας που είπαμε για ταξίδια, ας πάμε αμέσως στο καλοκαίρι που ανυπομονώ για ακόμη μια φορά να έρθει. Τρεις στόχοι καλοκαιρινοί, λοιπόν:

Να ανακαλύψω κάποια καινούρια παραλία που δεν έχω πάει και να κολυμπήσω στα νερά της με τις ώρες.

Να διαβάσω όσα περισσότερα βιβλία μπορώ, και ιδανικά κάποιο από αυτά να μπει στη λίστα με τα αγαπημένα μου. Να, αυτό το συναίσθημα που διαβάζεις την τελευταία πρόταση του βιβλίου και το κλείνεις, αλλά κάτι μέσα σου παραμένει ανοιχτό και μοιάζει σαν να το είδες σε κάποιο παλιό, πολύ παλιό όνειρο.

Να περάσω ουσιαστικό χρόνο με αγαπημένα μου πρόσωπα. Να γράψουμε στιγμές μαζί, να γελάσουμε, να μιλήσουμε, να μη μιλήσουμε, να πιούμε, να περπατήσουμε πολύ, να παγώσει λίγο το τρέξιμο της καθημερινότητας, να σκεφτούμε τη χρονιά, να κάνουμε τον απολογισμό μας, να κοιτάξουμε τα αστέρια, να κοιταχτούμε μεταξύ μας, να κοιταχτούμε ξανά, να κοιταχτούμε.

photo_3: Ηλιοβασίλεμα στη Θάσο. 06/04/2024.

* H Mυρσίνη Καρματζόγλου είναι ηθοποιός και συμμετέχει στο “Roberto Zucco”, του Bernard-Marie Koltes, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, που συνεχίζει παραστάσεις στον καλλιτεχνικό χώρο Spacelab – στη Μοναστηρίου 18,  Παρασκευή και Σάββατο 17-18 Μαΐου & 24-25 Μαΐου.