at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Τάσου Μπεκιάρη

κείμενο | τάσος μπεκιάρης */* φωτογραφίες | πάτροκλος σκαφίδας */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

στη διάδραση της καλημέρας

Καλημέρα !  Είναι ωραίο να σου λες «καλημέρα» κάθε πρωί που ξυπνάς!

Θες καφέ; Θέλω να φάω κάτι, γιατί η μέρα είναι γεμάτη και δεν θα τη βγάλω καθαρή νηστικός.

Θέλει λίγο μουσική η ατμόσφαιρα… ακριβώς αυτή, την ορχηστρική που σε ταξιδεύει και το τραπέζι της κουζίνας μεταφέρεται, στη φαντασία σου, στη βεράντα που κοιτάζει τη λίμνη απέναντι!

Χορταίνει το σώμα και η ψυχή από ηρεμία, γιατί αυτή είναι η ώρα σου. Το τηλέφωνο χτυπάει και οι ερωτήσεις για το πρόγραμμα της ημέρας κατακλύζουν τον ήρεμο εαυτό μου… δεν πειράζει, κοίτα τη λίμνη και όλα θα γίνουν!

Αυτοκίνητο… τί έχουμε να κάνουμε σήμερα ρε Κατερίνα ( το στήριγμα μου και συνεργάτης μου);

Έχεις να αλλάξεις ότι μας έφτιαξες εχθές, γιατί δεν θα σου αρέσει τίποτα! Μα τι ακριβώς κάναμε εχθές; Και η Κατερίνα φυσικά γελάει… δεν μου αρέσει να προγραμματίζω τι θα κάνω στη πρόβα.

Η δημιουργία είναι ένα ποίημα που βγαίνει από αυτό που αντικρίζουν τα μάτια σου, από αυτό που ακούνε τα αυτιά σου, από τη γεύση του σημερινού καφέ, από την αγκαλιά που σε περιμένει από τους χορευτές σου έξω από το θέατρο! Μετά απ’ όλο αυτό γίνεται διάδραση. Όλα καλά σήμερα; Εκεί εξαρτάται τη στιγμή… όποια και να είναι, το όνειρο ξεκινάει και ο Τάσος είναι φουλ αλερτ για το τι συμβαίνει σε όλους ώστε να το χρησιμοποιήσει και να τους βγάλει μια αλήθεια από μέσα τους. Η δική μου αλήθεια μετουσιώνεται στη δική τους. Δεν ξέρω πως να περιγράψω αυτή τη στιγμή που δημιουργώ κάτι… αυτό που ξέρω είναι ότι είμαι εκεί 1000%, δεν έχω καμία αντίληψη του χώρου, του χρόνου και αφήνομαι σε κάτι που ποτέ δε με αφήνω… στο παρόν! Όταν τελειώνει όλο αυτό νιώθω μια εξάντληση αλλά δεν είναι κούραση, είναι μία θλίψη που επανήλθα.

Πάλι αυτοκίνητο… γρήγορα πίσω στη σχολή, γιατί έχουμε να προγραμματίσουμε για τη παράσταση που ανεβαίνει φέτος. Πολύ άγχος και ίσως και φόβος… όχι για τη παράσταση, αλλά για το αν θα καταφέρω να ανταπεξέλθω σε όλο αυτό που μου ζητάει η κάθε παράσταση.

«Σαραγήνη» έχω ονομάσει τον φετινό, φθινοπωρινό μου προορισμό στο κόσμο του ονειρέματος. Μαγικό ταξίδι, με υπέροχους συνταξιδιώτες… έχω βγάλει όλους μου τους προβληματισμούς εκεί μέσα, σχολιάζω οτιδήποτε με απασχολεί. Η γλώσσα που επικοινωνώ όλο αυτό με τους συνταξιδιώτες μου λέγεται LC και παρόλο που μας πήρε ένα χρόνο περίπου να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και με πολλά σκαμπανεβάσματα, τελικά τα καταφέραμε.

Σχολή… εκπαίδευση της τέχνης που αγαπάω σε παιδιά και όχι μόνο! Ότι είμαι σαν προσωπικότητα το χρωστάω σε αυτά τα παιδικά μάτια και σε αυτή την αγάπη που τους έχω και μου έχουν!!! Πολλές ώρες αρκετή κούραση. Πόνος στο σώμα…αλλά οκ!

Αυτοκίνητο τελευταία φορά για σήμερα… ησυχία! Ξεκινάει η προσωπική ζωή… νύχτα!

Σπίτι… μόνος… ανάβω τα κεριά μου! Ανάσα… κοιτάζω στο ταβάνι τις φιγούρες της ημέρας! Θαρρώ, πως διαγράφονται κάτι σκιές μικρές και ζαρωμένες, δεν βγάζω άκρη. Ο χορός τους για μένα μοιάζει επιθετικός, η μουσική τους είναι περίεργη! Μα γιατί, αναρωτιέμαι! Και όσο ρωτάω γιατί, οι σκιές πολλαπλασιάζονται, η μουσική χάνεται και οι φωνές τους τώρα έχουν πάρει τα ηνία! Γνωστός ο ήχος των φωνών τους, μοιάζει πολύ οικείος, σαν… να με ακούω! Φόβος είναι κλείσε τα μάτια σου να ξεραθείς !

… Καλημέρα . . .

  •  Ο χορογράφος Tάσος Μπεκιάρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του 1ου Φεστιβάλ χοροθεάτρου ROOM DANCE, θα παρουσιάσει τη νέα του χρονογραφική δουλειά ΣΑΡΑΓΗΝΗ στο θέατρο ARROYO όπου εφαρμόζει το LC μια νέα μια νέα/εναλλακτική προσέγγιση της παραστασιακής διαδικασίας με αφετηρία το σύγχρονο χορό και αντλώντας πληροφορίες από το χοροθεατρικό πεδίο. Μαζί του: Γεωργακοπούλου Αναστασία, Βασίλης Καραογλάνης, Δημήτρης Κούτη, Θεοδώρα Μανωλάκου, Βασιλεία Προσπαθοπούλοy, Κατερίνα Τσαγκάρη. Συμμετέχει η μικρή μας Ιωάννα Καρανδινού. Παραστάσεις : Από 8 Οκτωβρίου 2022  έως 27 Νοεμβρίου 2022, κάθε Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00, στην Αθήνα.