Τί σημαίνει μπρατίμια και τί φέρει αυτό το όνομα στην μουσική που παίζετε;
Μπρατίμια σημαίνει αδελφικοί φίλοι. Ο όρος «μπρατίμια» προέρχεται από έθιμο του γάμου και αναφέρεται στους φίλους του ζευγαριού που συνοδεύουν το ζευγάρι στην εκκλησία με χορούς και τραγούδια, όπως επίσης βοηθάνε γενικότερα στις ετοιμασίες του γάμου. Συνεπώς, αυτό το όνομα φέρει όλη αυτή τη μυσταγωγία και το κλίμα του παραδοσιακού γλεντιού.
Από ποιούς μουσικούς αποτελούνται τα μπρατίμια;
Τα Μπρατίμια αποτελούνται από τον Νίκο Αγγούση (κλαρίνο,τραγούδι), τον Μάκη Μπακλατζή (βιολί, τραγούδι), τον Δημήτρη Παναγούλια (κρουστά, φωνητικά) και τον Γιαννη Πούλιο (λαούτο, τραγούδι).
Ποιά είναι η αξία του γλεντιού και γιατί παραμένει αναλλοίωτη συνθήκη στην χώρα μας;
Το παραδοσιακό γλέντι αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, την κύρια έκφραση διασκέδασης αλλά και ψυχαγωγίας για τους περισσότερους Έλληνες. Αυτό, αφενός συμβαίνει λόγω του ταπεραμέντου και της κουλτούρας των Ελλήνων και αφετέρου γιατί η παραδοσιακή μουσική στην Ελλάδα είναι ζωντανή και ακμάζουσα και όχι ένα μουσειακό είδος προς εξαφάνιση.
Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια τάση επιστροφής των νέων στην παραδοσιακή μουσική. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;
Αυτό πιστεύουμε ότι συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ένας σημαντικός λόγος είναι η απενοχοποίηση της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής από τη «χούντα των συνταγματαρχών», η οποία μετά την μεταπολίτευση συνέβαινε αργά, αλλά σταθερά. Άλλος λόγος είναι η ίδρυση μουσικών σχολείων και πανεπιστημίων με κατευθύνσεις σχετικές με την παραδοσιακή μουσική και τα όργανα της. Τέλος, ένα μεγάλο ρόλο έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι με τη δημιουργία χορευτικών συγκροτημάτων και την εκμάθηση παραδοσιακών χορών που προσελκύουν όλο και περισσότερους νέους.
Στην μουσική σας, ο ρυθμός των τραγουδιών παραμένει παραδοσιακός σε αντίθεση με πολλούς καλλιτέχνες που κάνουν διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών φέροντας πιο σύγχρονο ήχο στο αποτέλεσμά τους. Γιατί έχετε αποφασίσει να μην διασκευάσετε τον ρυθμό και την μουσική και να μείνετε στον παραδοσιακό τρόπο παιξίματος;
Για εμάς και για την αισθητική μας, ο παραδοσιακός ήχος και ρυθμός παραμένει πιο μοντέρνος και φρέσκος από ποτέ. Επιλέγουμε να παίζουμε με παραδοσιακό τρόπο, όχι μόνο από πεποίθηση, αλλά επειδή το βρίσκουμε πιο μοντέρνο και μας αρέσει περισσότερο. Έτσι κι αλλιώς, είμαστε σύγχρονοι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες με βιώματα του σήμερα οπότε δεν γίνεται να ακουγόμαστε σαν μια ορχήστρα π.χ. που έπαιζε το 1970. Υπάρχει -δηλαδή- μια μοντερνιά, εξ ορισμού.