at a glance
Top

Mε τα Μπρατίμια

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | cornilia photography */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

πανηγύρια, γλέντια και μπρατίμια

Τα “μπρατίμια” είναι μια παρέα μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι από μικρή ηλικία γαλουχήθηκαν στα παραδοσιακά-δημοτικά πανηγύρια και γλέντια. Η αγάπη και το μεράκι τους για την παραδοσιακή δημοτική μουσική, καθώς και η πολύχρονη συνεργασία τους στο μουσικό αυτό χώρο, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός συμπαγούς πυρήνα. Έκτοτε με έδρα την Θεσσαλονίκη, ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας μουσικές παραδόσεις από τον Ελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια κυρίως σε πανηγύρια, φεστιβάλ και γαμήλια γλέντια ξεσηκώνοντας το κοινό για χορό. Τα “Μπρατίμια” έρχονται στο WE, για ένα αξέχαστο live, αυτή τη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και λίγο πριν, τα λέμε στο rejected…

Τί σημαίνει μπρατίμια και τί φέρει αυτό το όνομα στην μουσική που παίζετε;

Μπρατίμια σημαίνει αδελφικοί φίλοι. Ο όρος  «μπρατίμια» προέρχεται από έθιμο του γάμου και αναφέρεται στους φίλους του ζευγαριού που συνοδεύουν το ζευγάρι στην εκκλησία με χορούς και τραγούδια,  όπως επίσης  βοηθάνε γενικότερα στις ετοιμασίες του γάμου. Συνεπώς, αυτό το όνομα φέρει όλη αυτή τη μυσταγωγία και το κλίμα  του παραδοσιακού γλεντιού.

 

Από ποιούς μουσικούς αποτελούνται τα μπρατίμια;

Τα Μπρατίμια αποτελούνται από τον Νίκο Αγγούση  (κλαρίνο,τραγούδι), τον Μάκη Μπακλατζή (βιολί, τραγούδι), τον Δημήτρη Παναγούλια (κρουστά, φωνητικά) και τον Γιαννη Πούλιο (λαούτο, τραγούδι).

 

Ποιά είναι η αξία του γλεντιού και γιατί παραμένει αναλλοίωτη συνθήκη στην χώρα μας;

Το παραδοσιακό γλέντι αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, την κύρια έκφραση διασκέδασης αλλά και ψυχαγωγίας  για τους περισσότερους  Έλληνες. Αυτό, αφενός συμβαίνει λόγω του ταπεραμέντου και της κουλτούρας των Ελλήνων και αφετέρου γιατί η παραδοσιακή μουσική στην Ελλάδα είναι ζωντανή και ακμάζουσα και όχι ένα μουσειακό είδος  προς εξαφάνιση.

 

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια τάση επιστροφής των νέων στην παραδοσιακή μουσική. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;

Αυτό πιστεύουμε ότι συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ένας σημαντικός λόγος είναι η απενοχοποίηση της παραδοσιακής  δημοτικής μουσικής από τη «χούντα των συνταγματαρχών», η οποία μετά την μεταπολίτευση συνέβαινε αργά, αλλά σταθερά. Άλλος λόγος είναι η ίδρυση μουσικών σχολείων και πανεπιστημίων με κατευθύνσεις σχετικές με την παραδοσιακή μουσική και τα όργανα της. Τέλος, ένα μεγάλο ρόλο έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι  με τη δημιουργία χορευτικών συγκροτημάτων και την εκμάθηση παραδοσιακών χορών που προσελκύουν όλο και περισσότερους νέους.

 

Στην μουσική σας, ο ρυθμός των τραγουδιών παραμένει παραδοσιακός σε αντίθεση με πολλούς καλλιτέχνες που κάνουν διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών φέροντας πιο σύγχρονο ήχο στο αποτέλεσμά τους. Γιατί έχετε αποφασίσει να μην διασκευάσετε τον ρυθμό και την μουσική και να μείνετε στον παραδοσιακό τρόπο παιξίματος;

Για εμάς και για την αισθητική μας, ο παραδοσιακός ήχος και ρυθμός παραμένει πιο μοντέρνος και φρέσκος από ποτέ. Επιλέγουμε να παίζουμε με παραδοσιακό τρόπο, όχι μόνο από πεποίθηση, αλλά επειδή το βρίσκουμε πιο μοντέρνο και μας αρέσει περισσότερο. Έτσι κι αλλιώς, είμαστε  σύγχρονοι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες με βιώματα του σήμερα οπότε δεν γίνεται να ακουγόμαστε σαν μια ορχήστρα  π.χ. που έπαιζε το 1970. Υπάρχει -δηλαδή- μια μοντερνιά, εξ ορισμού.

Σε ποιά μέρη παίζετε; Πού σας αρέσει περισσότερο να παίζετε και γιατί;

Επειδή καλύπτουμε μια μεγάλη γκάμα παραδοσιακής μουσικής από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας μας καλούν από παντού, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν Έλληνες. Παίζουμε σε πανηγύρια, γάμους, γλέντια αλλά και φεστιβάλ. Δεν  υπάρχει κάτι που μας αρέσει περισσότερο από κάτι άλλο. Για εμάς έχει σημασία η διάθεση του κόσμου και διάδραση μαζί μας.

 

Πιστεύετε πως οι στοίχοι των παραδοσιακών κομματιών αφορούν τον σύγχρονο ακροατή;

Και ναι και όχι, με έναν τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια τραγούδια  πραγματεύονται θέματα που είναι διαχρονικά όπως  ο έρωτας, η αγάπη και οι σχέσεις των ανθρώπων και κάποια άλλα μιλάνε για πράγματα που αφορούν κοινωνικές συνθήκες μιας  άλλης εποχής.

 

Ποιό είναι ένα γλέντι που θα σας μείνει αξέχαστο;

Όλα τα γλέντια μας αρέσουν όπως είπαμε και νωρίτερα, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη διάθεση και διάδραση με τον κόσμο, γιατί κι εμείς γλεντάμε μαζί του. Όπως λέει και το μότο μας είμαστε «μπάντα που γλεντά». Ένα πρόσφατο γλέντι που μας έρχεται στο νου, είναι αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Πήλιο, στο Πουρί, το οποίο έγινε σε μια καταπληκτική πλατεία και είχε τρομερό κέφι και συμμετοχή τόσο από τον κόσμο όσο κι από εμάς.