at a glance
Top

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης αυτοσκανάρεται

κείμενο | αλέξανδρος μιχαηλίδης */* φωτογραφίες | ζαφείρης σαλμανλής + αλέξανδρος */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Έχεις τρεις επιλογές

Ο Αλέξανδρος αποκαλύπτει τρία πράγματα που θα βάλει στο σάκο του για να φύγει στο θέατρο, τρία τραγούδια που θα ακούσει στο δρόμο κι άλλα τρία πράγματα που θέλει να κάνει αυτή τη χρονιά. Α! Και έβγαλε τρεις φωτογραφίες με ό,τι «έλαμψε» στα μάτια του, τελευταία! Three, two, one, action!

Σήμερα το πρωί ξύπνησα και το πρώτο πράγμα που είδα όταν άνοιξα τα ματιά μου ήταν ο ήλιος… οπότε λέω ναι! Σήμερα είναι μια καλή μέρα, ας γράψω!

Τρία πράγματα που θα βάλω στο σακίδιο μου…. αρχικά κάπου εδώ, πρέπει να ομολογήσω ότι θα είμαι πολύ τυχερός αν το έχω πάρει μαζί μου φεύγοντας από το σπίτι …. η οικογένεια μου με αποκαλεί ‘’αφηρημένη κυβέρνηση ‘’ και ομολογώ ότι έχουν απόλυτο δίκιο.
Σίγουρα, στο σακίδιο μου θα έχω το κείμενο της παράστασης .Μπορεί να μη το χρειαστώ καθόλου, δεν θα το ανοίξω πριν την παράσταση, αλλά το θέλω…το θέλω πάντα μαζί μου, νοιώθω ασφάλεια.
Κορδέλες για τα μαλλιά, δύο- τρεις . Αυτό ίσως είναι και το πιο σημαντικό που έχω μέσα. Θα βάλω κορδέλα πριν και μετα την παράσταση, ειδικά μετα… όταν θα έχω ιδρώσει, το χτένισμα της παράστασης θα έχει χαλάσει, και τα μαλλιά μου θα εισχωρούν σαν αγκάθια μέσα στα μάτια μου.

Τότε η κορδέλα είναι η σωτηρία μου.
Τέλος, ένα βιβλίο που το έχω σαν γούρι. Το βιβλίο αυτό έχει τίτλο “Το τραγούδι του Αχιλλέα’’ και είναι το ένα δώρο που έλαβα μετά από παράσταση . Μου το χάρισε ένα κορίτσι που ήρθε για δεύτερη φορά να δει, την “Ιλιάδα” και πραγματικά με συγκίνησε πολύ. Από τότε το κουβαλάω πάντα μαζί μου!

1η φωτό: Ένα αρνητικό self test.

Η μουσική … την αγαπώ την μουσική…

Αν με αφήσεις, μπορώ ν’  ακούω ώρες ατέλειωτες . Επίσης, έχω την τάση να ακούω όλη μέρα, ένα τραγούδι, μέχρι να το βαρεθώ . Κολλάω απίστευτα …Τα Top 3 αυτή τη περίοδο είναι:

Nο 1: ‘’Ματωμένο Φεγγάρι ‘’ του Μίκη Θεοδωράκη. Το τραγούδι αυτό δεν το ήξερα, το άκουσα προσφατα από μια εκπομπή στην τηλεόραση, το “Μουσικό Κουτί”,  όπου το τραγούδησαν η Μαρία Φαραντούρη με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και πραγματικά ανατρίχιασα. Από τότε το βάζω και το ακούω συνέχεια.
Νο 2:  Θα ακούσω σίγουρα κάτι από Καββαδία μελοποιημένο από Θάνο Μικρούτσικο, οτιδήποτε . Αυτά τα τραγούδια με ταξιδεύουν σε άλλους τόπους και χρόνους…
Νο 3: Στο δρόμο είναι πολύ πιθανό να ακούσω και κάποια μουσική διαλογισμού. Είναι κάτι που το κάνω εδώ και ένα χρόνο περίπου και νοιώθω ότι μου έχει αλλάξει την ζωή. Με κάνει να χαλαρώνω, να ισορροπώ και να επανέρχομαι στο εδώ και στο τώρα.

2η φωτό: Οι βάθρες του Ολύμπου με τα παγωμένα νερά.

Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που δεν ευχήθηκα κάτι για το 2022.
Ίσως, επειδή αυτά που χρειάζομαι αυτή τη στιγμή τα έχω και είμαι ευγνώμων γι αυτά. Παρόλα αυτά, είμαι άνθρωπος που βάζω στόχους . Ένας από αυτούς, είναι να κάνω πράγματα που μου αρέσουν και αγαπώ χωρίς να συμβιβάζομαι .

Γιατί η ζωή είναι πολύ πολύ μικρή… ένα δεύτερο πράγμα που χρειάζομαι είναι η ελευθερία μου, ώστε να κάνω αυτά που θέλω. Να βγούμε από όλη αυτήν την απομόνωση που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Τέλος, στόχος μου είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε όμορφα πράγματα με τον “Μικρό Βορρά” και τον αγαπημένο μου δάσκαλο και σκηνοθέτη Τάσο Ράτζο.

3η φωτό: Το Αρχαίο Θέατρο του Άργους, όπου κάναμε την πρώτη παρασταση της “Ιλιάδας”.

 * Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης συμμετέχει στην Ομήρου “Ιλιάδα” που παρουσιάζεται από το Μικρό Βορρά, στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ Θεσσαλονίκης. Επόμενη παράσταση, το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στις 17.00, όπως επίσης, Σάββατο 12 & 19 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα.