at a glance
Top

Οι σημειώσεις της Μάγδας Στεργίου

κείμενο | μάγδα στεργίου */* φωτογραφίες | ανδρέας μακρής  */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

το πριν και το μετά

Ξυπνάω, μπαίνω στο λεωφορείο, πηγαίνω στη δουλειά, μετά κανονίζω να δω φίλους σε κάποιο πάρκο ή μπαρ, γνωρίζω άγνωστους ανθρώπους, πηγαίνω στο θέατρο… και σκέφτομαι: Πριν από ένα χρόνο, οι περισσότερες από αυτές τις πράξεις ήταν α π α γ ο ρ ε υ μ έ ν ε ς στην Ελλάδα. Δεν το χωράει ο νους μου!

Θυμάμαι ένα βράδυ, δεν πρέπει να ήταν πολύ μετά τις εννιά, να γυρνάω στο σπίτι τοίχο-τοίχο και λαχανιασμένη για να μη με δουν οι αστυνομικοί που ήταν παντού σταθμευμένοι στο κέντρο της  Θεσσαλονίκης και μου γράψουν πρόστιμο ή με συλλάβουν (!)

Ένα χρόνο μετά, βρίσκομαι στο Βερολίνο και οι μνήμες είναι πιο έντονες από τις ίδιες τις στιγμές που συνέβησαν αυτά τα πράγματα, και ίσως πιο επώδυνες ακόμα. Ο χρόνος και η απόσταση που πήρα, με κάνουν να συνδέομαι πιο ουσιαστικά με τα κείμενα που γράψαμε τότε και μου δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να εκφραστώ μέσα από το θέατρο.

Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε τις εμπειρίες μας, από την μεγάλη καραντίνα του 2020-2021 ένοιωθα ότι είχα μπει σ’ έναν αυτόματο μηχανισμό και έγραφα ό,τι θυμόμουν χωρίς να έχω απόλυτη συνειδητότητα. Γράψαμε πολύ, εξερευνήσαμε ακόμα περισσότερο και αναρωτηθήκαμε πώς όλες αυτές οι λέξεις θα αποτυπωθούν σκηνικά, πώς θα γίνουν εικόνες… όχι όμως εικόνες καθημερινές. Μας έπνιξε αυτή η άρρωστη καθημερινότητα!

Γι αυτό, βάλαμε χρώματα και λουλούδια και χώμα -υλικά ζωντανά, ξαναβρίσκοντας παράλληλα τη δική μας ζωντάνια- και μουσική.

Απίστευτο πως απαγόρευσαν τη μουσική!

Τελευταία, όταν μου λείπει το σπίτι μου, οι άνθρωποι μου στην Ελλάδα, βάζω τέρμα μουσική Μπέλλου και Βαμβακάρη και Θανάση Παπακωνσταντίνου και τραγουδάω μόνη μου στο δωμάτιο μου (ευτυχώς, έχω δύο υπέροχους Χιλιανούς συγκατοίκους, οι οποίοι έχουν απέραντη κατανόηση).

Ένα παράδοξο, από τα πολλά που μου συμβαίνουν τελευταία, είναι ότι όσο μίσησα τις διαδικτυακές πρόβες κατά τη διάρκεια της καραντίνας πέρσι, τόσο χαίρομαι που είναι εφικτό να μας ενώσουν τώρα που είμαστε μακριά.

Καμιά φορά, όταν περπατάω στο δρόμο, λέω τις αφηγήσεις μου απέξω, δεν νοιώθω περίεργη που το κάνω εδώ, νοιώθω πιο ελεύθερη.

Α! Σημαντική υπενθύμιση: ποτέ κανείς δεν πέτυχε συγχρονισμό δύο ηθοποιών μέσω zoom, μην το δοκιμάσετε.

Μέσα μου, χαίρομαι σαν παιδί (αν και νομίζω, δεν το πολύ λέω) που θα ξανασυναντηθούμε με την Εύα, την Γεωργία, την Βίκη , τον Δημήτρη, την Ελένη και τη Βάσια στο θέατρο Επί Κολωνώ στο OFF OFF Festival στην Αθηνά για να παίξουμε την παράσταση μας και να πούμε την ιστορία για τον Χειμώνα/Άνοιξη 2021 ή πως να φυτέψετε τον χρονο σας.

  • Η Μάγδα Στεργίου πρωταγωνιστεί μαζί με τη Βίκη Χρηστίδου, στη παράσταση “Χειμώνας- Άνοιξη 2021 ή Πώς να φυτέψετε το χρόνο σας” που παρουσιάζεται στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Θεάτρου Νέων Θεατρικών Ομάδων, Off-Off Athens 2022, από τη θεατρική ομάδα Postcolonial22, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Διάκου. Ερμηνεύουν: Βίκη Χρηστίδου και Μάγδα Στεργίου. Μουσικός επί σκηνής: Βάσια Τσαούση. Παραστάσεις: Δευτέρα 30 Μάη στις 20:15 και Τρίτη 31 Μάη στις 22:00. Στο Επί Κολωνώ.