at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Τάσου Δημητρόπουλου

κείμενο | τάσος δημητρόπουλος */* φωτογραφίες | κωνσταντίνος φαμέλης + βαγγέλης πουλης + πάτροκλος σκαφιδας + kiki pap + τάσος δημητρόπουλος  */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

ο Τάσος ήθελε πάντα το φως...

Και ξάφνου φως.

Από τον οριζόντιο άξονα στον κάθετο.

Ανέβαλε τα όνειρα σου, ανέλαβε το βάρος σου.

Καινούργια μέρα . Ή τουλάχιστον λιγότερο παλιά από τη χθεσινή.

Ήχοι της Αθήνας…Σκατά! Καλά ξεφορτώσου πρώτα τα δικά σου. Να σταματήσουν οι ήχοι.  Τώρα. Μουσική! Αχ αυτό το γλυκό τίποτα των Velvet Underground.. Tσιγάρο και καφές. Κι άλλο τσιγάρο. Πότε θα το κόψεις; Να θυμηθείς να τους πεις πριν σε κάψουν να σου βάλουν ένα στην τσέπη. Αφού θα το έχεις κόψει θα μπορείς να κάνεις ένα. Και το που να σε πετάξουν να τους πεις αλλά έχεις ακόμη.

Ο Ήλιος σε καλεί. Σε γεμίζει ψευδαισθήσεις για την πόλη αυτή. Αχ αυτή η πόλη! Τη μισείς και κάπου κάπου, κάπως, την αγαπάς κιόλας την πουτάνα.

Έξω λοιπόν. Μέσα στην Αθήνα. Άλλη μια σκιά ανάμεσα σε άλλες.

Ψάχνεις για μάτια …Ψάχνεις για φύση… Ψάχνεις.

Μην περνάς από διαβάσεις, δεν θα αργήσεις να σκοτωθείς ή να σκοτώσεις. Περπατάς, τέλος πάντων, χαράζοντας τη διάβασή σου.

Άνθρωποι έχουν κάνει το δρόμο, σπίτι τους. Άλλοι προσπαθούν να βάλουν τελεία, άλλοι να συνεχίσουν. Παντού γύρω, πεταμένα λεφτά στην καταστολή.

Περπατάς. Ο μεγάλος περίπατος αυτού που γαμιέται. Προς το παρόν σε γαμάει. Η οπτική ίνα έρχεται. Κάνει τους δρόμους σαν χιλιοραμμένο σώβρακο. Ευρώπη.

Δύσκολα. Κουράστηκα. Λόγια του Λόπε δε Βέγα. Κτήριο Τσίλλερ και παραδίπλα κτήριο ΟΣΕ . Όλη η Αθήνα σε 2 τετράγωνα. Ώρα για παραμύθα. Ισπανία. “Φουέντε Οβεχούνα”. Τέλη Μεσαίωνα. Ποιά διαφορά..; Βιαστές, γυναικοκτόνοι (το λεξικό του word την βγάζει σαν λάθος λέξη ή σαν ανύπαρκτη) , παιδόφιλοι τότε και τώρα. Παντού. Πόσο μάλλον εδώ. Τότε τουλάχιστον έδυε ο Μεσαίωνας, τώρα ανατέλλει.

Οι πατεράδες γίνονται καλύτεροι όταν δέρνουν και βιάζουν τις γυναίκες στους, τα παιδιά που ξεψυχούν σφηνωμένα σε βιομηχανικές πόρτες δεν προκαλούν κανένα ενδιαφέρον, μόνο πρόβλημα. Συγγνώμη Όλγα που περίμενες να σωθείς από ενήλικες. Κι άλλα πολλά. Πολλά όμως. Σκοτάδι. Πιες ένα ουίσκι. Κι άλλο ένα. Τώρα τρέξε να γλιτώσεις. Θα σε βρουν και θα σε λιώσουν , όπως έκαναν στον Γκρέγκορ. Και σ’αυτόν άρεσε η μουσική.

Τελικά είσαι ανάποδος. Τι καλά! Ουφ! Ησύχασα. Αύριο πάλι. Σκοτάδι μου να σ’αγκαλιάσω. Κι εσείς, ανήσυχα όνειρα ελάτε…

  • Ο Tάσος Δημητρόπουλος λαμβάνει μέρος στο “Φουέντε Οβεχούνα” σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, στο Εθνικό Θέατρο, στο κτίριο Τσίλερ. Τελευταίες παραστάσεις Σαββατοκύριακο 22-23 Ιανουαρίου. Επίσης, ο Τάσος Δημητρόπουλος θα πραγματοποιήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με αφορμή τον βασικό χαρακτήρα της Μεταμόρφωσης του Κάφκα (και τη μελλοντική μεταφορά της νουβέλας στο θέατρο) σε σχέση με τα παράσιτα της σύγχρονης πατριαρχικής κοινωνίας. Μια σύγχρονη αναζήτηση των ατόμων που ενσαρκώνουν τον σύγχρονο βίο του Γκρέγκορ Σάμσα στην κοινωνία της Αθήνας  σε παράλληλη αφήγηση με τη λειτουργία των παρασιτικών ζωυφίων του αστικού κέντρου της Αθήνας .