at a glance
Top

Ο Χρήστος Μαστρογιαννίδης αυτοσκανάρεται

κείμενο | χρήστος μαστρογιαννίδης  */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου + χρήστος  */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Έχεις τρεις επιλογές

Ο Χρήστος αποκαλύπτει τρία πράγματα που θα βάλει στο σάκο του για να φύγει στο θέατρο, τρία τραγούδια που θα ακούσει στο δρόμο κι άλλα τρία πράγματα που θέλει να κάνει αυτό το χειμώνα. Α! Και έβγαλε τρεις φωτογραφίες με ό,τι «έλαμψε» στα μάτια του, τελευταία! Three, two, one, action!

…Καμιά φορά, λοιπόν, μια ερώτηση απλή μπορεί να σε κάνει να σκέφτεσαι ώρες,  τι θα απαντήσεις .Τί είναι πιο σημαντικό και πιο ωραίο;

(Μου θυμίζει όταν φτιάχνουμε  καινούργιο  χαρακτήρα σε κάποιο παιχνίδι ή σε κάποια εφαρμογή  και πρέπει να του δώσουμε ένα όνομα. Πιο πολύ ώρα κάνω να σκεφτώ όνομα, παρά να ασχοληθώ με την εφαρμογή).

Τρία, λοιπόν, πράγματα που παίρνω στο σακίδιο μου πριν πάω στο θέατρο.

Σίγουρα τα ακουστικά μου για να ακούω μουσική .Δεν μπορώ χωρίς μουσική. Πρόβα(πριν και μετά), βόλτα, σπίτι . Παντού.

Θέλω να ακούω κάτι. Μου αρέσει, επίσης, να ακούω ραδιόφωνο .Εκπομπές ή ματς όταν δεν μπορώ να τα δω. Η μουσική με κάνει να ξεχνιέμαι από τα δικά μου, από τους ήχους της πόλης, τη βαβούρα και τη γκρίνια.

Δεύτερο πράγμα του σακιδίου είναι το αμάξι μου! Μακάρι να γινόταν!(καλά θα ήταν με τόση δυσκολία στο πάρκινγκ κάθε μέρα στο κέντρο)(ΠΑΡΑΠΟΝΟ εκτός θέματος αλλά βασικό).

Τι τυχερός ο Sport Billy .Μπουκάλια, ποδήλατα, ρακετές, τηγάνια γουόκ υδρορροές, πραγματικά ότι ήθελε!.Δηλαδή δεν μπορούν να βγάλουν τέτοια σακίδια;

Δεύτερο πράγμα που βάζω στο σάκο είναι αποσμητικό-κολώνια. Πάντα χρειάζεται ,ειδικά όταν έχεις πρόβα ή μετά την πρόβα. Και μετά από μπάνιο, ε! Δεν λέμε για το γνωστό γαλλικό ντούζ. Είμαι λίγο περίεργος με τις άσχημες οσμές.  Οπότε προσέχουμε για να έχουμε!

Και τρίτο πράγμα που κουβαλάω πάντα στην τσάντα μου είναι κάποια μπάρα ή φρούτο ή σάντουιτς. Παιδί στην ανάπτυξη, σίγουρα σε κάποιο διάλειμμα, ανοίγει το στομάχι και θέλει αγάπη.

Θα μου πεις για αυτά τα τρία σε μέγεθος μην πάρεις σάκο. Πάρε μπανάνα μέσης η βάλ’ τα στις τσέπες . ‘Ολα τα άλλα τα βασικά εκτός  από αυτά,  τα πηγαίνω στη πρώτη πρόβα και τα αφήνω εκεί μέχρι τέλους των παραστάσεων, για να μην κουβαλάω σάκο μετά.

1η φωτό: όταν πήγαμε με την παράσταση “Ασκητική” στο Πεκίνο και αντίκρισα  από κοντά το Σινικό Τείχος.

—Τρία τραγούδια που ακούω .

Σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσα να απαντήσω εκατοντάδες τίτλους, συγκροτήματα και καταστάσεις  που τα συνδέουν  και να αλλάζω  ώρα γνώμη και διάθεση(σαν να είμαι Δίδυμος)…Πλάκα κάνω…πολύ ωραίο ζώδιο,…μην με φάτε. Και άλλα ζώδια είναι αναποφάσιστα, αλλά θα αρκεστούμε στα τρία με νύχια και με δόντια. Για μεταφορικό μέσω ή το αμάξι μου (εκτός σάκου) ή πόδι !

1)Sivert Hoyem – My thieving heart.

Η φωνή αυτού του ανθρώπου σε ταξιδεύει-μαγεύει ακόμα και μπινελίκι να σου ρίχνει ή να  πουλάει μούσμουλα στην λαική ή να μεταδίδει ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό αγώνα. Όταν το πρωτοάκουσα ήταν σαν να μου θυμίζει μια ιστορία που δεν την είχα ζήσει αλλά ήμουν εκεί. Κάτι γνώριμο και ξένο μαζί, απόμακρο και ανεκπλήρωτο. Και κάτι πολύ ερωτικό .Οπότε, όταν θέλω να ξεχαστώ η να χαλαρώσω, σίγουρα είναι στην τριάδα.

*2 Massive Attack –Protection

Ίδια συνομοταξία.Tracey Thorn. Τι να λέμε…Φωνή ταξιδιάρα. Μου φέρνει διάθεση από το τέλος μιας δύσκολης μέρας, που θες να γυρίσεις σπίτι και να βρεις κάτι όμορφο κάτι ζεστό .Κάτι ή κάποιον να σε ηρεμήσει και να σε αγκαλιάσει. Μου ‘ρχεται να αγκαλιάσω το τραγούδι, αλλά δε γίνεται.

*3 Dj Shadow -Midnight in a perfect world

Αυτό το τραγούδι το ακούω όταν οδηγάω βράδυ μόνος σε άδειο δρόμο. Όταν δεν οδηγάω  και το ακούω, θέλω να οδηγήσω ατελείωτα χιλιόμετρα σε έναν ίσιο δρόμο με χαμηλό φωτισμό για ώρες κάπου στο εξωτερικό.(μετά σκέφτομαι την βενζίνη που ανέβηκε και λέω να οδηγήσω μερικά μέτρα,τετράγωνο και πίσω)

Να με συγχωρέσει η ροκ, τα blues, η reggae και πολλά άλλα είδη και τραγούδια που λατρεύω και δεν ανέφερα αλλά με τέτοια καταπίεση μόνο τρία ,δεν φταίω εγώ.(portishead-glory box,Depeche mode-Enjoy the silence,Iron maiden –Trooper…Sorry…τρία είπαμε. Πες ότι δεν τα είπα!

2η φωτό: Από συναυλία στο θέατρο Γης μετά την καραντίνα. Η Διάθεση και η Χαρά του κόσμου να πάει σε συναυλία.

–3 πράγματα που θέλω να κάνω.

Το πρώτο πράγμα που ήθελα το τελείωσα πρόσφατα. Ήταν να φτιάξω το σπίτι μου. Οπότε, ένα μεγάλο τικ και μια μεγάλη ηρεμία ήρθε. Το ξεκίνησα πριν κάνα τετράμηνο και τώρα είναι όπως το είχα στο μυαλό μου .Πολύ δουλειά αλλά ο κόπος ανταμείφθηκε!(ελάτε για κάλαντα και  gluhwein..Αν βγει το άρθρο πριν τις γιορτές και το διαβάσετε)

Το δεύτερο πράγμα είναι (αφού  πάει καλά η παράσταση που είμαι τώρα (“Η δολοφονία του Μαρά” )και το εύχομαι πραγματικά μέσα από τη καρδιά μου και για την παράσταση και για όλους μας), να είμαι υγιής και ήρεμος  και να δω τι θα κάνω μετά από αυτή τη παράσταση. Να βρω ότι είναι πιο καλό και δημιουργικό για μένα κυρίως σε θέμα δουλειάς.

Και τρίτο είναι να πάω ένα ταξίδι. Όπου! Δεν ευχαριστήθηκα πολύ το καλοκαίρι και θέλω λίγο να ξεφύγω. Ξέρω ότι και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος με αυτά που ζούμε αλλά θέλω  πολύ ένα ταξίδι. Από 5 μέρες μεχρι 15 χρόνια. Ότι…δεν έχω θέμα!

Να είμαστε καλά με υγεία, υπομονή και δύναμη, γιατί πολλά συμβαίνουν κυρίως πράγματα που δεν ήμασταν συνηθισμένοι ή καταστάσεις που προγραμματίσαμε και  χάθηκαν στο δρόμο ή ακυρώθηκαν και όταν περάσει όλο αυτό ,εύχομαι γρήγορα, να μας βγάλει πιο δυνατούς και έτοιμους!.

3η φωτό: το απίστευτο χιόνι που είχε ρίξει Θεσσαλονίκη πριν χρόνια

 * Ο Χρήστος Μαστρογιαννίδης συμμετέχει στη θεατρική παράσταση “Η Δολοφονία του Μαρά” που παίζεται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.