at a glance
Top

Οι σημειώσεις της Αντιγόνης Γύρα

κείμενο | αντιγόνη γύρα */* φωτογραφίες | νίκος πανταζάρας + χριστίνα παπαδάκη + ελένη ταξέρη */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου + τάσος θώμογλου

...μη χρεώνεστε την κοινωνική συγκυρία

Καμιά φορά νομίζω, πως αν μπει κανείς μέσα στο μυαλό μου θα πάθει εγκεφαλικό. Στο σώμα μου, αν μπει κάποιος, δε θα μπορεί να πάρει τα πόδια του από τους μόνιμους πόνους. Μόνο στην ψυχή μου, ίσως, ένας επισκέπτης να βρει ανακούφιση. Από εκεί αντλώ τα κουράγια μου. Η μάνα μου λέει, πως πάσχω από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Μπορεί. Αλλά δεν ψάχνομαι, γιατί μεγάλωσα σε γιατρόσογο κι αποφεύγω τους γιατρούς όσο μπορώ. Πέρσι μ’ έπεισαν ο Χρήστος, η Μαρία και η Ελεάννα να δώσω άλλη μια ευκαιρία στο In Progress Feedback Festival μιας και είναι η δέκατη του χρονιά. Γι αυτό το κάνουμε και φέτος. Επετειακό. Ψάχνουμε υποστήριξη από τον Αύγουστο. Τίποτα. Να είναι καλά η γειτονιά… Πόρτα πόρτα από τα αλληλέγγυα μαγαζιά του Κουκακίου μαζέψαμε το βραβείο της νικήτριας ομάδας! Είμαι ευγνώμων.

Φέτος, ήρθαν αιτήσεις πολλές και από το εξωτερικό. Απίστευτο. Ένα μικρό φεστιβάλ με τόση δύναμη τελικά. Επιλέξαμε κυρίως αιτήσεις του χορού και της περφόρμανς και από το εξωτερικό προτιμήσαμε τρεις Ελληνίδες που ζουν και δουλεύουν εκτός Ελλάδας. Φέτος, εκτός από το feedback του κοινού και της επιτροπής, οι καλλιτέχνες διάλεξαν και μια μέντορα για να τους στηρίξει κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Η Ζωή Δημητρίου, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη κι εγώ αναλάβαμε αυτόν τον ρόλο. Όλο φρέσκιες ιδέες και καινοτομίες είμαστε στον “Κινητήρα”. Αυτό μας κρατάει ζωντανές και μας καθιστά ανθεκτικές μέσα στα χρόνια. Το έχει βέβαια και η γυναικεία μας κράση. Γιατί ο “Κινητήρας” βασίζεται στη γυναικεία δύναμη. Είναι γνωστό τοις πάσι.

Χθες, έφτιαξα έναν μουσακά μούρλια και τώρα ψήνω μια ψευτοσπανακόπιτα (όχι σαν του Δημήτρη που ανοίγει φύλλο κ.λ.π.). Η εφηβεία μπαίνει από παντού στο σπίτι με τις τρεις υπέροχες κόρες μας κι εμείς πασχίζουμε να της δώσουμε χώρο, χωρίς πανικό. Κάθε μέρα είναι μια απόφαση να σηκωθώ από το κρεβάτι. Παλιά δεν ήταν έτσι. Πεταγόμουν με ορμή. Τόσος αγώνας όμως, τόσες ματαιώσεις, τόση δυσκολία… «Μη χρεώνεστε την κοινωνική συγκυρία» μας είπε ένας γλυκύτατος άνθρωπος πρόσφατα στον άντρα μου και μένα. Ξέρει αυτός. Δυο καλλιτέχνες όμως, με τρία παιδιά κι όλο σπέρνουμε σπέρνουμε… Πότε θα έρθει η ώρα του θερισμού; Χθες, διάβασα για τις γυναίκες στην Κίνα που τ’ αφεντικά τις έβαλαν να μπουσουλήσουν στο δρόμο γιατί δεν έφτασαν τους εργασιακούς τους στόχους. «Κι αυτές το δέχτηκαν;» με ρώτησε εύλογα η κόρη μου. Έχει δρόμο ακόμη η κοινωνία. Όσο ζω ελπίζω. Στους νέους ανθρώπους και στην τέχνη. Έτσι έφτασα ως εδώ. Και συνεχίζω.

  • Η Αντιγόνη Γύρα in progress. 29, 30, 31 Μαρτίου, 1 Απριλίου 2019 | Κινητήρας – Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, τηλ.: 210 924 83 28 | Ώρα έναρξης: 20.00 | Τιμή εισιτηρίου: 8, 10, 12€. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, τηλ.: 210 924 83 28 | info@kinitiras.com