at a glance
Top

Οι σημειώσεις της Μαίης Βασιλικού

κείμενο | μαίη βασιλικού */* φωτογραφίες | αρχείο μαίης */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

μόρτικα κι αρχοντικά...

Κάθε που ανοίγει το μάτι, ο καφές είναι στο χέρι, σαν αυτόματη κίνηση. Το μικρό χαρτάκι στο ψυγείο ορίζει την καθημερινή διαδρομή. Στις 12 το μεσημέρι, στο Χέμινγουεϊ, στο Vermilion, ή στο Alte Fablon στήνεται το γραφείο. Αγαπημένα πρόσωπα στους χώρους αυτούς. Πρόσωπα που κεντρίζουν τη δημιουργικότητά μου. Μεγάλος σύμμαχος στη ζωή μου οι φίλοι μου, άνθρωποι που είναι εκεί, ως φυσικές και ως νοητές παρουσίες και σαν μια μεγάλη αγκαλιά που φωλιάζεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Και το γραφείο έτοιμο, κομπιούτερ, καφές, σημειώσεις. Τα κεφάλαια προχωρούν, γεμίζουν περιπέτειες από τους ήρωες που αναδύονται. Στοχασμός; Τι περιμένει τον ήρωα στη συνέχεια; Λάτρης της αυτόματης γραφής, θα ξεδιπλωθεί χωρίς να με ρωτήσει. Και ύστερα θα απορεί ο κόσμος πως αναδύεται μέσα από τις σελίδες ένας ήρωας που εγώ δεν έχω καμία σχέση μαζί του; δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω, ρωτήστε τη Μαρία και τη Νίτσα που μόλις άρχισε να αλωνίζει στις λευκές σελίδες.

Η Μαρία ετοιμάζεται να συνομιλήσει στο  Alte Fablon σε μια παραστατική αφήγηση. Ενηλικιώνεται. Έφυγε από μένα, ακολουθεί το δρόμο της. Και εγώ την παρακολουθώ σαν μάνα που αφήνει το παιδί της να πετάξει.

Ανάμεσα στο γράψιμο, παύσεις για γυμναστήριο, για να ξεσκουριάσει το σώμα από την “καραντίνα,reconstraction” ονόμασα αυτή την εποχή στη ζωή μου. Μια προσπάθεια να φύγει από πάνω μου, η κλεισούρα και η απομόνωση που μας επιβλήθηκε για την ασφάλειά μας. Κάτι τέτοιες στιγμές, μου λείπει το Μαρικάκι μου, ο εξανθρωπισμένος σκύλος μας, που μας συντρόφεψε για δεκαέξι χρόνια. Το Μαρικάκι να σας πω, ήταν και η μασκότ της “Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου” με πρωταγωνιστικό ρόλο στα σποτάκια των “Δείπνων της Άνοιξης”. Ανατρέξτε στο youtube και θα με θυμηθείτε.

Ανάμεσα σε ταινίες και σειρές, για κάψιμο εγκεφάλου και ρομαντικής  αποβλάκωσης, ως συνεπής οπαδός του Netflix.

Γέλια και μπιρίμπες με τους φίλους, γιατί άμα δεν ξέρεις μπιρίμπα δεν θα έχεις καλά γεράματα. Όχι βέβαια ότι με πήρανε τα χρόνια, αλλά των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και να μην ξεχνάμε ότι είναι μια καλή άσκηση για το μυαλό…

Στο σήμερα συνομιλώ με την Νίτσα, εισβάλλω στη ζωή της και την καταγράφω λεπτό προς λεπτό. Είναι αλανιάρα η Νίτσα, ζει στη δεκαετία του 1990 κάτι που δεν είμαι εγώ.

Γι’ αυτό, αν τύχει και με συναντήσετε και σας μιλήσω μόρτικα, να με φωνάξετε Νίτσα και όχι Μαίη.

  • Η Μαίη Βασιλικού έγραψε το πρώτο μυθιστόρημα της, “Ημερολόγιο Σιωπής” που κυκλοφορεί από τη ΤΡΙ.ΕΝΑ Πολιτισμού. Η Μαίη γεννήθηκε, εργάστηκε, έκανε οικογένεια στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ, απέκτησε Μεταπτυχιακό με ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, ενώ ολοκλήρωσε και την εκπαίδευση εμψυχωτών NDΙ.   Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ως σύμβουλος δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης σε εφημερίδες και περιοδικά της πόλης, συνεργάσθηκε με το κρατικό ραδιόφωνο και το ραδιόφωνο του FLASH, ενώ συμμετείχε σε τηλεοπτικές παραγωγές του ZDF με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.  Συμμετείχε σε δύο συλλογικές εκδόσεις διηγημάτων, το «Χαμογελάνε οι Τζοκόντες» (Εκδόσεις Οδός Πανός, 2019) και το «Στις πόλεις έχει τζιτζίκια» (Εκδόσεις ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού, 2021). Σε μία βραδιά παραστατικής αφήγησης, την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021, στις 20.30 στον Πολυχώρο Τέχνης Alte Fablon, οι ηθοποιοί Άκης Σακελλαρίου και Μαρία Κατσιά ξεφυλλίζουν το «Ημερολόγιο Σιωπής» της Μαίης Βασιλικού,
    Δηλώσεις συμμετοχής, πληροφορίες
    Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου (περιοχή Ιασωνίδου)
    Τ:2314014430
  • H βραδιά επαναλαμβάνεται στον ίδιο χώρο, Πέμπτη 5 Μάη, στις 20.30 μ.μ.