at a glance
Top

Στο Balkan Fest 2019

κείμενο | νίκη ζερβού*/* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης

Φεστιβάλ σε ρυθμό Βαλκανίων

Μετά από έναν ακόμη χειμώνα ήρθε ο καιρός να βγούμε απ’ τις φωλιές και τις κρυψώνες μας στον καθαρό αέρα, τις μπύρες και τις συναυλίες. Η άνοιξη έχει τον ήχο των χάλκινων και τον ρυθμό του ederlezi, έχει κλαρίνα, τρομπέτες, τύμπανα, νταούλια και όλα αυτά μαζί στο Balkan Fest στον πολυχώρο του We σε συνδιοργάνωση  με την μη κυβερνητική οργάνωση “Παιδιά εν Δράσει” και το περιοδικό “Εξώστης”!
Ένα φεστιβάλ θεσμός, το οποίο εδώ και οκτώ χρόνια προσφέρει αξέχαστες στιγμές γεμάτες χορό, μουσική και άρωμα Βαλκανίων, ήρθε και φέτος για να δώσει χρώμα και χαρά σε μια από τις πρώτες ανοιξιάτικες ημέρες του έτους.

Φορέσαμε, λοιπόν, την καλύτερη μας διάθεση και τα χρωματιστά μας ρούχα και πήγαμε από νωρίς στο We.
Αμέσως, μας αγκάλιασε η μουσική του Dj set Basharab και με το πρώτο μας ποτό στο χέρι επισκεφτήκαμε την έκθεση ρούχων και κοσμημάτων που έτρεχε παράλληλα στον χώρο. Επειδή ξέραμε τι μας περιμένει, κάναμε μια βόλτα στην καντίνα του προαύλιου χώρου, όπου μας χόρτασαν οι λιχουδιές που μας ετοίμασε η «Οδοντογλυφίδα».
Έπειτα, ξεκίνησε το πάρτι! «Εγώ θα λέω Bunta, εσείς Planedo»: κάπως έτσι μας συνεπήραν οι Bunta Planedo (των οποίων το όνομα στα ενσπεράντο σημαίνει πολύχρωμος πλανήτης) με την ποικιλότητα και την διαφορετικότητα του ήχου τους , ο οποίος ξεκινάει από Αφρική, συνεχίζει Βαλκάνια και καταλήγει στον δικό τους ξεχωριστό πολύχρωμο πλανήτη.

Μετά το πάρτι, ήρθε το γλέντι!
Οι orkestar celal mladi agusevi εκ Βορείου Μακεδονίας ορμώμενοι, μας αιφνιδίασαν με δύο εμφανίσεις στο κέντρο του We. Έγιναν ένα με το κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να ακούσει τα χάλκινα από απόσταση αναπνοής και να αποτελέσει ενεργό μέλος της ορχήστρας. Οι ίδιοι έκλεισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα live του φεστιβάλ κάνοντας το όσο πιο Balkan γίνεται.
Στο μεσοδιάστημα, το γλέντι πήρε σάρκα και οστά με τους Banda Εntopica, οι οποίοι σε έναν ασυνήθιστο συνδυασμό με κλαρίνο, σαξόφωνο, ακορντεόν και νταούλι, μας εντυπωσίασαν με την ικανότητα τους να αναμιγνύουν τον παραδοσιακό με τον Balkan ήχο και μας ξεσήκωσαν για χορό. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα εμείς, γίναμε μια παρέα, πιαστήκαμε απ’ τα χέρια και αρχίσαμε να χορεύουμε. Το φεστιβάλ μετατράπηκε σε πραγματικό γλέντι απ’ τα αγαπημένα μας: εκείνα που απλά δεν μπορείς να σταματήσεις να χορεύεις.

Λίγο πριν το κλείσιμο, οι Babo Koro, κατευθείαν απ΄ την Αθήνα, φτιαγμένοι όμως, για όλον τον κόσμο, προκάλεσαν ακόμη μια έκπληξη: Balkan και swing παντρεμένα με παραδοσιακούς και τσιγγάνικους ήχους. Με ξέφρενη διάθεση και φωτεινά χαμόγελα έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στο πιο κατάλληλο κοινό.
Όπως καταλαβαίνετε, όσοι δεν είχαν μείνει ήδη ξέπνοοι από τον χορό και το τραγούδι τα έδωσαν όλα. Οι υπόλοιποι ήπιαν λίγο μπύρα και συνέχισαν ακάθεκτοι.
Φύγαμε κουρασμένοι και ανάλαφροι μετά το ανεβαστικό After party του Dj set Basharab.

Το 8ο Blakan Fest τα είχε όλα και κάτι παραπάνω. Όλοι μαζί αλλά και καθένας ξεχωριστά ήταν υπέροχοι. Μοίρασαν χαμόγελα και ευχάριστες στιγμές που θα αναπολούμε καιρό, περιμένοντας το επόμενο, δυνατό Balkan fest!