at a glance
Top

Ο Πασχάλης Αραμπατζής αυτοσκανάρεται

κείμενο | πασχάλης αραμπατζής */* φωτογραφίες | μαριάννα σιδερά + αρχείο πασχάλη */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Έχεις τρεις επιλογές

Ο Πασχάλης αποκαλύπτει τρία πράγματα που βάζει στο σάκο του για να φύγει στο θέατρο, τρία τραγούδια που ακούει στο δρόμο κι άλλα τρία που θέλει να κάνει αυτή τη χρονιά. Α! Και έβγαλε τρεις φωτογραφίες με ό,τι «έλαμψε» στα μάτια του, τελευταία! Three, two, one, action!

Είμαι ο Πασχάλης και είμαι καλά! Όχι! Σε άλλη συνθήκη το λέω αυτό! Όμως, γιατί όχι κι εδώ; Θα ξανασυστηθώ λοιπόν! Είμαι ο Πασχάλης και είμαι πολύ καλά! Και σαν άνθρωπος θα μου ήταν πιο εύκολο να απαντήσω σε μία στήλη που θα λεγόταν «Έχεις χίλιες και μία επιλογές», αλλά αυτό είναι ένα πολύ όμορφο task για να επικεντρωθώ μόνο σε τρεις.

1η ΠΡΑΞΗ «Το σακίδιο μου»

Αναπόσπαστο κομμάτι της πλάτης μου. Το παίρνω παντού. Στις πρόβες, στις παραστάσεις, στα μαθήματα, όταν θα βγω απλά για έναν καφέ, ακόμα πηγαίνοντας από το ένα δωμάτιο του σπιτιού μου στο άλλο. Γεμάτο, έτοιμο να σκάσει. Κάνοντας τους φίλους να απορούν για το τι πολύτιμο κρύβω εκεί μέσα. Ακόμα και η μητέρα μου, όταν με βλέπει μου λέει: «Θα ‘θελα να ‘ξερα τι κουβαλάς εκεί μέσα και είναι τόσο φορτωμένο…»

Ένα από αυτά είναι το ημερολόγιο μου. Μπορεί να το βγάλω και να το βάλω στο σακίδιο 30 φορές την ημέρα. Γράφω, σβήνω, μουτζουρώνω. Σημειώνω τα πάντα εκεί μέσα. Και για να το καταλάβει κανείς διαβάζοντάς το, πρέπει να το αποκρυπτογραφήσει λες και είναι αιγυπτιακά ιερογλυφικά.

Κάτι ακόμα που έχω συνέχεια μαζί μου, είναι ο σκληρός μου δίσκος. Ακόμα και στις διακοπές. Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να έχει έναν σκληρό δίσκο μαζί του. Χρειάζεται… Ακόμα και την στιγμή που θα πάω να πάρω έναν take away καφέ πριν την πρόβα, μπορεί η κοπέλα στο ταμείο να με ρωτήσει: «Σκληρό δίσκο έχετε;», κι εγώ περήφανα θα της απαντήσω: «ΝΑΙ, ΕΧΩ!!!»

And last but not least… Τον φορτιστή μου! Τί να χρειαστώ GPS και να μην μπορώ να το χρησιμοποιήσω επειδή έπεσε η μπαταρία του κινητού; Α! Όλα κι όλα! Εγώ είμαι ψυχαναγκ… εεε προνοητικός άνθρωπος.

MyPhoto_1: Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μας. Με αυτή την τρελοπαρέα. Χρύσα, Ελβίρα, Δημήτρη, Κωνσταντίνε είστε οι καλύτεροι συνταξιδιώτες.

2η ΠΡΑΞΗ «Τα τραγούδια μου»

Λατρεύω την μουσική. Κάθε τύπου. Όλη η ζωή μου θα ήθελα να είναι ένα musical! Ακούω μουσική παντού και πάντα. Στο σπίτι, στο μαγείρεμα, στην δουλειά, στον δρόμο, στο αυτοκίνητο. Ακόμα και στις παραστάσεις που σκηνοθετώ πάντα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα τραγούδι.

Τους τελευταίους 8 μήνες λόγω του “Μονόκερου” και του “Γουίνι”, τις 2 παιδικές θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθέτησα, αλλά και λόγω της “Μάσα” που ετοιμάζω τώρα, τα ακούσματά μου και οι αναφορές μου έχουν να κάνουν με παιδικές ταινίες. Έχω βρει ξανά, το παιδί που έκρυβα μέσα μου. Όχι, ότι το έχασα και ποτέ!

“We don’t talk about Bruno” ένα τραγούδι από την ταινία «Encanto: Ένας Κόσμος μαγικός». Και πράγματι όταν το ακούω, ο κόσμος μοιάζει μαγικός. Αλλά όπως λέει και ο τίτλος του τραγουδιού δεν μπορώ να μιλήσω άλλο για αυτό!

“Show yourself” από την ταινία FROZEN II. Ένα τραγούδι που με γεμίζει με τεράστια αισιοδοξία. Ειδικά τις μέρες που η διάθεσή μου είναι λίγο πεσμένη, το βάζω ξανά και ξανά.

Και φυσικά τις μουσικές συνθέσεις που γράφει ο Αίσωνας για τις παραστάσεις μας. (Ο Αίσωνας! Αγαπημένος φίλος και συνεργάτης! Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο χωρίς τον Αίσωνα!) Βάζω όλα του τα τραγούδια πριν από κάθε πρόβα. Με βοηθούν να οργανώσω τις σκέψεις μου. Να φαντάζομαι την κάθε σκηνή να εξελίσσεται και να της δίνω ζωή.

Υ.Γ. Όταν δεν μπορώ να ακούσω τίποτα από τα παραπάνω, έχω εναλλακτική. Στο αυτοκίνητο μου έχω πάντα το CD των ABBA. Παίζει να είναι και το μοναδικό! Βασικά από την πρώτη στιγμή που πήρα το αμάξι, το CD των ABBA παίζει. Πόσο τυχεροί είναι οι συνεπιβάτες μου!

MyPhoto_2: Και το ταξίδι συνεχίζεται με μία ακόμη λατρεμένη παρέα. Κατερίνα, Δήμητρα, Ελένη, Ευθύμη, Τάσο σας ευχαριστώ για όλα. Για το κάθε χιλιόμετρο που διανύουμε μαζί.

3η ΠΡΑΞΗ «Τα πράγματα που θέλω να κάνω»

Να μπορέσω να βρω χρόνο για να κάνω περισσότερες εκδρομές και ταξίδια.

Να κρατήσω, με νύχια και με δόντια, την μαγεία του θεάτρου στην ζωή μου. Τα τελευταία χρόνια, πήγε να χαθεί με όλα αυτά που περάσαμε και δεν λέει.

Να αντικαταστήσω το δίπλωμα οδήγησης μου, με νέου τύπου.

MyPhoto_3: Είναι όμορφο να ζεις μέσα στα παραμύθια, εκεί μπορείς να βρεις την πιο μεγάλη αλήθεια.

  • Ο Πασχάλης Αραμπατζής σκηνοθετεί τη παιδική παράσταση “Οι περιπέτειες ενός μονόκερου” στο Metropolitan Urban Theater στη Θεσσαλονίκη. Kάθε Σάββατο στις 18:00 και κάθε Κυριακή στις 11:30. Eπιπλέον ο Πασχάλης σκηνοθετεί το “Γουίνι και τη παρέα του”, που περιοδεύει στη Βόρεια Ελλάδα.