at a glance
Top

Οι σημειώσεις της Υρούς Τσάμογλου

κείμενο | υρώ τσάμογλου */* φωτογραφίες | αναστασία λουλετζόγλου */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

ένα τσιγάρο στάση

Το όνομά μου είναι Υρώ.

Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι πολύ να κρατάω σημειώσεις, συνήθως θυμάμαι κάνοντας. Να κάτι που πρέπει να διορθώσω.

Είμαι άνθρωπος της συνήθειας και κάπως φοβάμαι τις εκπλήξεις. Είμαι ήρεμη και μου αρέσει να κάνω τις φίλες μου, να γελάνε με τα αστεία μου.

Λατρεύω τα παγωτά, τις βόλτες τις Κυριακές στην παραλία, το χορό, και να νιώθω την άμμο στα πόδια μου.

Σίγουρα δεν είμαι πρωινός τύπος, αλλά ξυπνάω στις 07:40 για να πάω στη δουλειά. Είμαι αυτή που βάζει 7 ξυπνητήρια πριν από αυτό και σου σπάει τα νεύρα. Σηκώνομαι τελευταία στιγμή και ετοιμάζω τα πράγματά μου. Πάντα νομίζω, ότι έχω ξεχάσει κάτι, αλλά ποτέ δεν ισχύει.

Παίρνω καφέ στο χέρι. Αγαπώ τον καφέ. Νομίζω, δεν μπορώ να ζήσω μακριά του. Μια σχέση αγάπης και μίσους. Πολλά αστειάκια μαζί για να σπάσει ο πάγος.

Φτάνω πάντα πρώτη στην πρόβα. Οι φίλες μου πάντα αργούνε. Πάντα. Γι’ αυτό έχω μαζί μου, το κείμενο της παράστασης και μαθαίνω τα λόγια.

Σκέφτομαι τι ακολουθεί τις επόμενες μέρες, πρόβες στο θέατρο, οι παραστάσεις μας… Θέλω να γελάσω, κάπως υστερικά από τη χαρά και τον πανικό. Αύριο ραντεβού, στο θέατρο στις 10:00 για να φύγουμε στις… 22:00. Ανυπομονώ!

Σίγουρα δεν είμαι βραδινός τύπος. Νυστάζω από τις 22:15 και η Άννα πάντα με καταφέρνει να πάμε για κρασί μετά την πρόβα.

Με την Άννα έχουμε κάποια έθιμα.. .Το τηλέφωνο πριν την πρόβα, που λέμε τι θα κάνουμε μετά, και ακολουθεί το ‘τσιγάρο πριν την πρόβα’. Το έθιμο αυτό, έχει τις ρίζες του, από την εποχή που ήμασταν ακόμη στη σχολή και τότε ήταν το ΄τσιγάρο πριν το μάθημα’, και έτσι τα δύσκολα γίνονταν πιο εύκολα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι καπνίζουμε πολύ.

Νιώθω τόσο τυχερή για την ομάδα μας, η Λέλα, η Άννα, ο Θανάσης, ο Δημήτρης, η Μάγδα, η Αναστασία, η Μαριλένα, νομίζω δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ταιριαστές και αγαπημένοι. Η ομάδα μας Hex Theatre Group συστήθηκε τώρα για την παράστασή μας ΜΑΓΙΣΣΕΣ: Αυτή η ιστορία (δεν) είναι δική μας , όμως γνωριζόμασταν και αγαπιόμασταν από πριν, από τη σχολή μας, το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Και τώρα όλοι μαζί, θα παρουσιάσουμε τη δουλειά μας, για πρώτη φορά σε θέατρο…

Και κάτι για την παράσταση.. Αναρωτιόμασταν γιατί επανέρχεται ο όρος ‘κυνήγι μαγισσών’ τόσο έντονα σήμερα.

Ποιές είναι οι μάγισσες σήμερα;

Ποιοί τις κυνηγάνε;

Αυτά και άλλα πολλά εξερευνήσαμε, με πολλή αγάπη, χιούμορ, τραγούδια και μουσικές και χαιρόμαστε πολύ που τα μοιραζόμαστε.

 

Υ.Γ. Θα θυμάμαι τις αγκαλιές, που κάναμε όλοι μαζί, μετά από τόσο καιρό και μετά από όσα προηγήθηκαν, τα τελευταία δύο χρόνια.

* Η Υρώ Τσάμογλου είναι μέλος του Hex Theatre Group που συστήνεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης με την παράσταση τους “ΜΑΓΙΣΣΕΣ: Αυτή η Ιστορία (δεν) είναι δική μας”. Η παράσταση δημιουργήθηκε ως διπλωματική σκηνοθεσίας και υποκριτικής στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στην Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2022 του Δήμου Θεσσαλονίκης.

✵ Σκηνοθετικό σημείωμα: Η Ιωάννα της Λωρραίνης, οι W.I.T.C.H., οι μάγισσες του Σάλεμ, αλλά και οι μάγισσες του Σαίξπηρ ανεβαίνουν επί σκηνής σε μια παράσταση θεάτρου devised με δύο ηθοποιούς και δεκάδες αφηγήσεις. Μοιράζονται μαζί μας την ιστορία του κυνηγιού των μαγισσών από το Μεσαίωνα μέχρι και τώρα, και ψάχνουν να βρουν τι σημαίνει να είσαι μάγισσα σήμερα. Γιατί οι μάγισσες βρίσκονται παντού. Ακόμη και δίπλα μας. Μπορεί να κάνουν ξόρκια, μπορεί και όχι. Αντιμιλάνε, καυγαδίζουν, βρίζουν και για αυτό τιμωρούνται. Άλλα τώρα ξαναγράφουν οι ίδιες τους όρους του παιχνιδιού. Και μπορεί στο θέατρο να συναντήσετε μία. Ή δύο. Ή τρεις. Για να δούμε…
✵ Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Λέλα Μεντεκίδου
Δραματουργία: Λέλα Μεντεκίδου, Άννα Ρίζου, Υρώ Τσάμογλου
Σκηνογραφική και Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάγδα Δήμου, Αναστασία Γιαμούζη
Μουσική Σύνθεση: Αναστασία Γιαμούζη
Κινησιολογία: Δημήτρης Γαλανάκης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μαριλένα Ζαπουνίδη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θανάσης Τζιντζιός
Σχεδιασμός Αφίσας: Μάγδα Δήμου
Παραγωγή: Dulcinea Compania, Hex Theatre Group
Επί σκηνής: Άννα Ρίζου & Υρώ Τσάμογλου
✵ Πληροφορίες εκδήλωσης
Παρασκευή 15 Απριλίου στις 21:30
Σάββατο 16 Απριλίου στις 21:30
Κυριακή 17 Απριλίου στις 20:00 (Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με το κοινό και τους συντελεστές)