at a glance
Top

O Σπύρος Σταμούλης αυτοσκανάρεται

κείμενο | σπύρος σταμούλης */* φωτογραφίες | γιώργος στυλιανός + αρχείο σπύρου */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Έχεις τρεις επιλογές

Ο Σπύρος αποκαλύπτει τρία πράγματα που βάζει στο σάκο του για να πάει στο θέατρο, τρία τραγούδια που θα ακούσει στο δρόμο για το θέατρο κι άλλα τρία πράγματα που θέλει να κάνει αυτή τη χρονιά. Α! Και έβγαλε τρεις φωτογραφίες με ό,τι «έλαμψε» στα μάτια του, τελευταία! Three, two, one, action!

Τα τελευταία  χρόνια, λόγω φόρτου εργασίας, περνάω τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε διάφορους απίθανους χώρους.  Τα γυρίσματα για μια τηλεοπτική σειρά είναι συνήθως δεκάωρα και αντί για τις ανέσεις ενός τηλεοπτικού studio, μπορεί να βρεθείς σε ένα χωράφι στο Γραμματικό, σε μια αποθήκη στο Λαύριο ή σε μια παρατημένη πτέρυγα νοσοκομείου…και μετά το γύρισμα, συνήθως έχω παράσταση ή πρόβα.

Γι αυτούς τους λόγους, το σακίδιο μου έχει πάντα τα αναγκαία για να “βγει” η μέρα. Φορτιστές και powerbank, (Τα σενάρια τα έχω όλα περασμένα στο κινητό, προσπαθώ να μην χρησιμοποιώ χαρτί),  μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς και φρούτα (μπανάνες και χουρμάδες συνήθως) και ένα τσαντάκι με φάρμακα σε περίπτωση που με πιάσει αλλεργία.

Κάθε άνοιξη κουβαλάω μαζί μου αντιισταμινικά χάπια και αλοιφές με κορτιζόνη, μην τυχόν και πρηστούν τα βλέφαρά μου και δεν μπορώ να κάνω λήψεις. Απ’ότι φαίνεται δεν είναι τόσο σαγηνευτική η καθημερινότητα ενός ηθοποιού. Αλλά, επειδή από μικρός έκανα ελεύθερο camping, είμαι προετοιμασμένος καθημερινά για κάθε απρόοπτο.

Εικόνα πρώτη: Βοτανικός.

Μπορώ να μιλάω όλη την μέρα για μουσική. Πιτσιρικάς είχα συνέχεια ένα walkman μαζί μου και άκουγα. Τα τελευταία χρόνια στις μετακινήσεις με τα μέσα, αξιοποιώ τον χρόνο μου διαβάζοντας σενάρια και σκηνές.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να αποστηθίσω λόγια ακούγοντας τραγούδια. Είναι αδύνατον. Στην οδήγηση όμως, θα ακούσω ράδιο ή θα βάλω κάποιο CD με αγαπημένα κομμάτια. Νομίζω, πως το πιο παιγμένο CD στο αμάξι μου, είναι μια λίστα με τραγούδια που άκουγα στο Decadence όταν ήμουν φοιτητής.

Τρία από αυτά είναι: Common people (Pulp), Blue Monday (New Order),  Damaged Goods (Gang of Four).

α) Το “Common People” απλά είναι ένα υπέροχο τραγούδι και οι στίχοι του για μένα προσωπικά, αποτυπώνουν τέλεια τις ταξικές διαφορές, που αρκετοί από εμάς έχουμε βιώσει στον χώρο της τέχνης και όχι μόνο. Σε κάθε χώρο, στην ίδια την ζωή(κλείσιμο ματιού).

β) Λατρεύω τους Joy Division και η συνέχεια τους, οι New Order μας έδωσαν το καλύτερο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ στην ανθρωπότητα για χορό.

γ) Το “Damaged goods” είναι εμβληματικό για τον τότε βρετανικό ήχο. Και όχι μόνο, νομίζω πως οι ΤΡΥΠΕΣ που υπεραγαπώ, επηρεάστηκαν αρκετά από εκείνο το ρεύμα.

Εικόνα δεύτερη: Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τρία πράγματα που έχω αποφασίσει να κάνω αυτή τη νέα χρονιά: (κάθε φορά λέω τα ίδια χωρίς επιτυχία).

α) Να κοιμάμαι περισσότερο και όχι 5 ώρες κάθε μέρα,

β) να γυμνάζομαι περισσότερο,

γ) να προσέχω την διατροφή μου. Ανά τακτά διαστήματα το βρίσκω, όχι όμως για μεγάλη διάρκεια, και αυτή είναι η πρόκληση μου για φέτος.

Εικόνα τρίτη: Παίχτες Domino -rotated.

* O Σπύρος Σταμούλης συμμετέχει στη θεατρική παράσταση “Closer” που παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ Θεσσαλονίκης, μετά την επιτυχημένη πορεία στο θέατρο ΧΩΡΑ. Επίσης, ο Σπύρος λαμβάνει μέρος και στη τηλεοπτική σειρά “Οι Πανθέοι”.