at a glance
Top

Οι σημειώσεις της Σοφίας Μπλέτσου

κείμενο | σοφία μπλέτσου */* φωτογραφίες | αρχείο σοφίας */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Το φως θέλει το σκοτάδι του.

Η κάθε μέρα μας είναι σαν ένας χώρος.

Εμείς επιλέγουμε την μουσική που θα την συνοδεύσει και τους παρτενέρ που θα μοιραστούμε μαζί τους αυτό το χορό.

Υπάρχουν μέρες, που ξυπνάω και νιώθω ευγνώμων για ότι έζησα την προηγούμενη μέρα και μια χαρά για την μέρα που ξεκινά.

Δεν με βρίσκουν όλα τα πρωινά όμορφα, αλλά και τότε κάνω πράγματα που με ευχαριστούν.

Γράφω, τηλεφωνώ σε φίλους, παίρνω την φωτογραφική μου και κατεβαίνω στο λιμάνι, την ώρα που δύει ο ήλιος, για να φυλακίσω τις όμορφες εικόνες στην κάμερα μου.

Περπατάω και από μέσα μου λέω τα λόγια του “Κατάθλα”.

Γυρνάω σπίτι μου, βάζω ηπειρώτικα και προσπαθώ να μπω στο mood πριν την πρεμιέρα. Μου αρέσει να ζω ότι μου συμβαίνει και να μην το προσπερνάω, ακόμη και το άγχος, την αγωνία, το φόβο όλα αυτά μας τροφοδοτούν και μας κάνουν αυτό που είμαστε.. αν είχαμε μόνο θετικά αισθήματα, νομίζω η ζωή μας θα ήταν βαρετή. Το φως θέλει το σκοτάδι του και το σκοτάδι θέλει το φως του.

Παρασκευή βράδυ, μέρα πρεμιέρας.

Φεύγω από το σπίτι μου και κατευθύνομαι προς την Φιλίππου.

Φτάνω στο Alte Fablon. Τον τελευταίο καιρό, έχει γίνει δεύτερο σπίτι μου χωρίς καμία υπερβολή. Όταν δεν είμαι κάτω για πρόβες, είμαι πάνω για έναν καφέ με τον Απόστολο για ένα κρασί με την Εύη.

Δύο υπέροχοι άνθρωποι που έφτιαξαν έναν τόσο φιλόξενο χώρο.

Κι εκεί βρήκε και ο “Κατάθλας” το σπίτι του.

Πραγματικά, αυτό το έργο ταίριαξε τόσο πολύ στο χώρο σα να φτιάχτηκε για εκεί εξ αρχής.

Ξεκίνησε από το Τμήμα Θεάτρου σαν Διπλωματική Υποκριτικής δίκης μου και σκηνογραφίας της αγαπημένης μου φίλης Γεωργίας Παμπάκα με εποπτεία της αγαπημένης μου δασκάλα Έφης Σταμούλη (υποκριτικής) και Λίλα Καρακώστα (σκηνογραφίας). Σε σκηνοθεσία Γιάννη Διδασκάλου.

Με το Γιάννη ήμασταν μαζί στην κατεύθυνση σκηνοθεσίας. Ο Γιάννης πάντα κατάφερνε να με συγκινεί με τις δουλειές του και η συνεργασία μας ήταν για εμένα μεγάλη τύχη. Με εμπιστεύτηκε και αυτό μου έδωσε μία μεγάλη ελευθερία επί σκηνής και ακόμη και τώρα στις παραστάσεις, υπάρχει αυτή η ελευθερία που με κάνει να απολαμβάνω και να παίζω με ό,τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

Αν και πρόκειται για έναν μονόλογο δε νιώθω ότι επί σκηνής είμαι μόνη μου.

Οι άνθρωπο που με πλαισιώνουν είναι κι αυτοί μαζί μου.

Το έξυπνο και δουλεμένο με λεπτομέρεια ηχοτοπίο του Γιώργου Χρυσικού, οι ωραίες ατμόσφαιρες που δημιουργούν οι φωτισμοί της Αθήνας Μπανάβα, ο Απόστολος και η Εύη που είναι ανάμεσα στο κοινό, όλοι είναι εκεί πάνω κι ας μην κάθονται στην πολυθρόνα.

Το κείμενο της Λένας Κιτσοπούλου είναι δώρο για έναν ηθοποιό, τόσο βαθιά αληθινό και με τόσο χιούμορ. Αν κάτι έχω να πω γι’αυτόν το χαρακτήρα είναι πως είναι ένας άνθρωπος σαν όλους αυτούς που συναντάς στο δρόμο τον ρωτάς: «έχεις κάτι, συμβαίνει τίποτα;» και σου απαντά: «όχι όλα καλά, όλα μια χαρά» και την επόμενη μέρα διαβάζεις στις εφημερίδες πως αυτός ο άνθρωπος έπεσε από το μπαλκόνι του 5ου ορόφου και δεν ήταν ατύχημα.

Στην πρεμιέρα μεταξύ αγαπημένων φίλων και συνεργατών βρέθηκε η Ελένη Δημόπουλου, ένας άνθρωπος που με έκανε να αγαπήσω ακόμα περισσότερο αυτό που κάνω. Τα πρώτα μου βήματα στο χώρο του θεάτρου τα έκανα δίπλα στην Ελένη Δημόπουλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Εν Δυνάμει, μιας κολεκτίβας νέων καλλιτεχνών που αποτελείται από ανάπηρους και μη ανάπηρους καλλιτέχνες. Βρέθηκα μέσα σε αυτήν την ομάδα του 2017.

Μία ομάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστώ με υπέροχους ανθρώπους και με έκανε να πιστέψω πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο… απλώς, μερικές φορές χρειάζεται να αλλάζουμε δρόμους και διαδρομές για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε και να μην πηγαίνουμε από το συνηθισμένο μονοπάτι γιατί χάνουμε την ομορφιά των διαφορετικών τοπίων. Το Μάρτιο η βαλίτσα του Εν Δυνάμει ετοιμάζεται για Πολωνία με την παράσταση “Ερωτευμένα άλογα” σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Νομίζω, αυτή την περίοδο της ζωής μου δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

Έχω πάρει πολλή αγάπη και στήριξη από τους ανθρώπους που συνεργάζομαι στον “Κατάθλα”, από την ομάδα μου Εν Δυνάμει, από παλιούς συμφοιτητές μου, από καθηγητές μου στο Τμήμα, από φίλους μου στην Αθήνα, από φίλους και την οικογένειά μου στα Γιάννενα και ότι συμβαίνει τις Παρασκευές και τα Σάββατα στην Φιλίππου θα ήθελα να συνεχίσει να συμβαίνει σε κάθε συνεργασία μου.

Αν αυτό είναι το θέατρο, τότε μόνο έτσι θα συνεχίσω να το αγαπώ.

  •  Η Σοφία Μπλέτσου πρωταγωνιστεί στο “Κατάθλα” της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διδασκάλου. Παρουσιάζεται στο Πολυχώρο Τέχνης Alte Fablon, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυτή τη Παρασκευή και το Σάββατο. Τελευταίες παραστάσεις.