at a glance
Top

Στην παράσταση “Πάτι και Ρόμπερτ”

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Ένας έρωτας rock and roll

Η τέχνη κι ο έρωτας είναι ένα αντιμαχόμενο δίπολο που διαιωνίζεται επ’ άπειρον. Το ένα ενέχει το άλλο, το άλλο δεν μπορεί χωρίς το ένα και οι μεγάλοι έρωτες συχνά ανάγονται από μόνοι τους σε έργα τέχνης.

Ταυτόχρονα οι καλλιτέχνες, πλάσματα εκ γενετής τυραννημένα, διψούν για μεγάλους έρωτες, τρέφονται απ’ αυτούς και διαλύονται καθώς τους βλέπουν να διαλύονται. Κάπως έτσι, δύο έννοιες ακαθόριστες, πολυσήμαντες και αναγκαίες απασχολούν τον κόσμο μας και μας κάνουν να ζηλεύουμε, να συγκινούμαστε, αλλά και να θαυμάζουμε το μεγαλείο τους, όταν σμίγουν μαζί και δημιουργούν μια νέα οντότητα που συναντάμε κυρίως σε βιβλία και ταινίες. Κάπως έτσι, πραγματώθηκε ο έρωτας δύο καλλιτεχνών στην Αμερική του 1967. Ο ιδιαίτερος ζωγράφος Robert Mapplethorpe και η ιέρεια της punk Patti Smith, γνωρίστηκαν και έσμιξαν για πάντα, ακόμη κι αν δεν ήταν για πάντα μαζί.

Στη σκηνή του Metropolitan Theater, παρακολουθήσαμε να ζωντανεύει ξανά αυτός ο έρωτας, άλλοτε σαν παραμύθι, σίγουρα σαν ροκ μπαλάντα και τον αφήσαμε να μας συνεπάρει στην ομότιτλη παράσταση «Πάτι & Ρόμπερτ». H Αλεξία Παραμυθά είναι μια νέα καλλιτέχνης της πόλης, που τελειώνει φέτος τις σπουδές της στην σχολή θεάτρου, όμως κατάφερε να κάνει επιμέλεια κειμένου και σκηνοθεσία που πολλοί επαγγελματίες θα ζήλευαν. Η παράσταση έχει συνεχή δράση και παλμό, ο τρόπος που είναι δομημένη η ιστορία μας άγγιξε βαθιά και τα σκηνοθετικά ευρήματα μέχρι και το τελευταίο λεπτό, δεν είχαν τελειωμό. Οι ηθοποιοί της παράστασης, Ελίνα Αντωνίου, Κωνσταντίνος Δραμπάζης, Μάριος Δρόσος, Ειρήνη Ηροδότου είναι επίσης νέοι καλλιτέχνες, είναι επίσης τελειόφοιτοι η προσφάτως απόφοιτοι, κι όμως είναι δουλεμένοι άρτια. Σε μια παράσταση υψηλών απαιτήσεων, δεν υπήρχε στιγμή να μην είναι συντονισμένοι και να μη βρίσκονται μέσα στην ιστορία. Οι νέοι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης απέδειξαν και πάλι τι μπορούν να κάνουν και δημιούργησαν το «Πάτι & Ρόμπερτ» μια παράσταση, ιδιαίτερη, ξεχωριστή, που μένει στο μυαλό του θεατή και δείχνει μια αντισυμβατική ιστορία με πολυπρόσωπη αφήγηση και παλμό.

Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα, έπαιξε η Chryssa Dom, η οποία είναι μουσικός και performer. Βρισκόταν στην σκηνή καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης, έκανε παράλληλες δράσεις και ερμήνευσε τραγούδια της Patti Smith μαζί με τους μουσικούς Χρήστο Παπαδόπουλο στην ηλεκτρική κιθάρα και την μουσική επιμέλεια, Κωστή Λιόντα στα τύμπανα και Αργυρώ Βλαχοπούλου στο μπάσο. Η ερμηνεία της Chryssa ήταν ο ορισμός του ροκ, δημιούργησε συναυλιακό κλίμα και έφερε την ιστορία ακόμη πιο κοντά μας.

Μια αληθινή ιστορία για δύο εραστές που έβλεπαν τον κόσμο αλλιώς, μια παράσταση που θα θυμόμαστε καιρό και μια μίνι συναυλία που μας συνεπήρε, ήταν ό,τι χρειαζόμασταν για να σπάσει η καθημερινότητα και να πιστέψουμε και πάλι στους μεγάλους έρωτες. Η αγάπη του Ρόμπερτ και της Πάτι έγινε χρυσόσκονη και ανέβηκε στ’ αστέρια, αφήνοντας πίσω της διαχρονικά έργα τέχνης. Ακόμη δε λέει να φύγει απ’ το μυαλό μου, το «because the night belongs to lovers» και η ανάγκη μου να ζήσω σύντομα μια τέτοια βραδιά, γεμάτη έρωτα.