at a glance
Top

Λόγοι Θεάτρου [8-14 Μαρτίου 2018]

κείμενο | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης

...και ποιος σου είπε ότι δεν είναι όλα θέατρο;

Το “Ντα” σπάει ταμεία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και συνεχίζει και μετά το Πάσχα για λίγες παραστάσεις. Η παράσταση που άψογα σκηνοθέτησε ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό που την παρακολουθεί από την πρώτη σειρά της πλατείας, ως την τελευταία του εξώστη. Από την άλλη, στην Αθήνα, ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης μαζί με την Φωτεινή Αθερίδου, συνεχίζουν στο θέατρο 104, για ελάχιστα Δευτερότριτα-τα τελευταία του Μάρτη-την κωμωδία “Σεξ-Λεξικόν”. Η παράσταση των διαπροσωπικών σχέσεων, θα παρουσιαστεί τον Απρίλη και στην Θεσσαλονίκη. 20 και 21 Απρίλη. Ετοιμάσου για το πιο αστείο manual του έρωτα, στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ της Θεσσαλονίκης.

..και ποιος σου είπε ότι δεν ξεκινάνε ωραία πράγματα στη Θεσσαλονίκη;

“Περλιμπλίν και Μπελίσα” από την θεατρική ομάδα Oberon, στο θέατρο Τ. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Αλέκου Σπυριδάκη, με τους Διονύση Καραθανάση, Ιωάννα Λαμνή, Δήμητρα Πάσιου και Σοφία Σασλή.Από τις 9/3, Παρασκευή-Σάββατο 21:30 και Κυριακή 21:00. Federico Garcia Lorka = Έρως.

 

… και ποιος σου είπε ότι δεν πρέπει να πας σε αυτό το πάρτι;

“Mamma Mia”. Τελευταίο τριήμερο παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη “έκλεισε” και η καλοκαιρινή περιοδεία της παράστασης, σε επιλεγμένες πόλεις ανά την Ελλάδα. Νησί, γάμος, νέοι έρωτες- παλιοί, χορός, τραγούδι, κέφι. Διαχρονική σαμπανιζέ ελαφράδα στα decks της πλατείας, με μπόλικη “ζάχαρη”.

 

… και ποιος σου είπε ότι δεν υπάρχει η πρόταση γι αυτή την εβδομάδα;

“Ερωτόκριτος”. Μιούζικαλ με την υπογραφή του Δημήτρη Μαραμή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου για τρεις βραδιές, 9, 10 και 11 Μαρτίου. Η μεγάλη επιτυχία που έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς, με πρωταγωνιστές τον Θοδωρή Βουτσικάκη (Ερωτόκριτος) και την Μαρίνα Σάττι (Αρετούσα). Μαζί τους ο Γκωτιέ Βελισσάρης, η Ιωάννα Φόρτη και ο Κωστής Μαυρογένης. Χορογραφία και σκηνικό δια χειρός Κωνσταντίνου Ρήγου. Καιρός ήταν να ανέβει και Θεσσαλονίκη. Μη τυχόν και δεν!

 

Τελειώνοντας, ρώτησα τον Θοδωρή Βουτσικάκη, πρωταγωνιστή στον “Ερωτόκριτο”, πώς είναι να επιστρέφει “εντός έδρας” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με αυτή την υπερπαραγωγή. Τί του έχουν χαρίσει αυτές οι παραστάσεις με τον Δημήτρη Μαραμή και τον Κωνσταντίνο Ρήγο, και τί επόμενο ετοιμάζει”.

“Αισθάνομαι μεγάλα χαρά και συγκίνηση για την “άνοδο” του Ερωτόκριτου στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Έχω να εμφανιστώ στη Θεσσαλονίκη από το προηγούμενο καλοκαίρι και ανυπομονώ. Πόσο μάλλον ως “Ερωτόκριτος”! Είναι ένας ρόλος, μια δουλειά και σύμπραξη πολύ σημαντική για την μέχρι τώρα πορεία μου.
Για τη συνύπαρξη με τον Δημήτρη Μαραμή δεν χρειάζεται να πω πολλά, καθώς η αδιάκοπη πενταετής συνεργασία μας αποδεικνύει την αγάπη και την καλλιτεχνική χημεία. Είναι ένας συνθέτης που εκτιμώ πάρα πολύ και κάθε μας κοινή εμφάνιση προσθέτει στις αποσκευές μου εφόδια. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος υπήρξε επίσης πολύτιμος συνεργάτης. Μου έδωσε το χώρο και το χρόνο που χρειαζόμουν για να γίνω ο “Ερωτόκριτος” τους. Με ενέπνευσε και με οδήγησε σε μια πιο βιωματική και ανθρώπινη διάσταση του ρόλου. Θεωρώ ότι αυτές οι παραστάσεις με εξέλιξαν σαν καλλιτέχνη και άνθρωπο.
Μετά το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ετοιμάζω την πρώτη προσωπική μου περιοδεία- για φέτος, το καλοκαίρι- με την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία της σπουδαίας Λίνας Νικολακοπούλου”.