at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Γιώργου Νανούρη

κείμενο | γιώργος νανούρης  */* φωτογραφίες | γιώργος καπλανίδης */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

διπλή έξοδος κινδύνου

Θεσσαλονίκη. Ακόμα μια φορά. 

Δυο διαφορετικές παραστάσεις, τον ίδιο μήνα. 

Η πρώτη που έφερα αρκετά χρόνια πριν σ’ αυτή την πόλη, η “Κατερίνα”  και η καινούρια που ανέβηκε φέτος, ο “Αίας”. 

Οι σημειώσεις μου, λοιπόν, θέλω να αφορούν μόνο τη Θεσσαλονίκη. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για την πόλη που μου έχει δώσει, που μας έχει δώσει, μόνο χαρές και συγκινήσεις, γέλια και κλάματα. 

Το θέατρο Εγνατία, το Μέγαρο, το Αθήναιον, και το θέατρο Αυλαία. 

Η Λένα, η Χαρούλα, ο Λιγνάδης, και τώρα ο Σαράντης. 

Οι πρόβες, τα αεροπλάνα, τα φώτα και τα σκηνικά, οι αφίσες, τα δείπνα και τα πρωινά, τα κουλούρια και τα γλυκά, η Ρίτα μας πάντα εκεί για όλους μας να λύνει κάθε ζήτημα, η παραλία, ο Λευκός Πύργος, ο κόσμος, τα χειροκροτήματα.

Τώρα για άλλη μια φορά, στην καρδιά του χειμώνα, σ’ αυτή την πόλη που παρόλο που έρχομαι πάντα για δουλειά, με ξεκουράζει. 

Ναι, εδώ ξεκουράζομαι, εδώ ηρεμώ (παρόλο που τρέχω κι εδώ). 

Φεύγω απ’ την ρουτίνα της Αθήνας, χάνομαι στα στενά της Σαλονίκης, κάνω μόνος μου βόλτες. 

Η “Κατερίνα” για άλλη μια φορά, έχω χάσει πια το μέτρημα, θα την ξαναφέρνουμε όσο ο κόσμος την έχει τόσο ανάγκη. Σκέφτομαι πως, δεν ξέρω αν θα μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να κάνω στο θέατρο κάτι με το οποίο να αισθάνομαι χρήσιμος στους ανθρώπους…

Όσο συνεχίζει η “Κατερίνα” να λέει και να ξαναλέει την ιστορία της, τόσο περισσότεροι άνθρωποι, ενημερώνονται, λυτρώνονται, βοηθιούνται, παρηγορούνται, ανακουφίζονται και όσο συμβαίνει αυτό τόσο εκείνη θα ξαναβγαίνει απ’ το βιβλίο της και θα επισκέπτεται την πόλη που την γέννησε, μέχρι να ‘ρθει η στιγμή που τα ταμπού θα έχουν σπάσει, το στίγμα της αρρώστιας θα φύγει και οι άνθρωποι δεν θα την χρειάζονται πια. 

Αλλά πρώτα Σοφοκλής. “Αίας”. Πρώτη φορά στη ζωή μου αρχαίο δράμα. Το χρωστάω στον Μιχάλη που ήρθε ένα απόγευμα και με βρήκε. Ο “Αίαντας” μας έχει κάνει οικογένεια με τον Μιχάλη τον Απόστολο και τον Μάριο. Παράσταση φτιαγμένη -για άλλη μια φορά- χειροποίητα, με πολύ νοιάξιμο και φροντίδα, και ατέλειωτες ώρες προβών. 

Είμαι σίγουρος ότι και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα εντυπωσιαστούν από το δώσιμο, το ταλέντο, την ερμηνεία του Μιχάλη Σαράντη, και θα θαυμάσουν τον μοναδικό τρόπο που ζωγραφίζει ζωντανά στη σκηνή τα εξαιρετικά του έργα, η ήρεμη δύναμη που ονομάζεται Απόστολος Χαντζαράς. 

Με αυτό τον τρόπο θελήσαμε να σας αφηγηθούμε μια ιστορία που είμαι σίγουρος ότι θα σας συγκινήσει όσο συγκίνησε εμάς, αλλά και όσους την παρακολουθούν τόσους μήνες στην Αθήνα. 

Την ιστορία του “Αίαντα”, αυτού του ήρωα που -εκτός από σωματική δύναμη και ψυχική ανδρεία- έχει συναισθήματα και καρδιά. 

Μια καρδιά όμως που- αν και ηρωική- πληγώνεται. Όπως όλες. 

* Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί και παίζει στην “Κατερίνα”, βασισμένη στο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. (Οι προγραμματισμένες παραστάσεις για Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Ιανουαρίου αναβάλλονται λόγω ασθενείας). Ο “Αίας” του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με το Μιχάλη Σαράντη και τον Απόστολο Χαντζαρά, παρουσιάζεται στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ της Θεσσαλονίκης, για τρία βράδια, από Παρασκευή 17 Ιανουαρίου. Ο “Αίας” συνεχίζει την πορεία του στην Αθήνα, κάθε Δευτερότριτο, στο θέατρο ΒΕΑΚΗ.