at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Τριαντάφυλλου Δελή

κείμενο | τριαντάφυλλος δελής */* φωτογραφίες | αρχείο τριαντάφυλλουl*/* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

ακόμα μπορούμε να γκρεμίσουμε τα «τείχη» που άλλοι έχτισαν ολόγυρά μας;

…και σου στέλνει το Rejected …εσύ ετοιμάζεσαι για πρεμιέρα με τους “Εκτελεστές” του Σκούρτη και οι μόνες σκέψεις που έχεις στο μυαλό σου είναι τα σοφά ,σκληρά και διαχρονικά λόγια του έργου… «οργανωμένο το έχουνε..ή πρέζα ή ταπείνωση ή προσαρμογή…» ή «…φυλακές …ψυχιατρεία …τάχα νοιάζονται για το δικό σου  το καλό, αλλά το δικό τους είναι εκείνο που τους νοιάζει.» και «…η ιδιοκτησία τους κάνει όλους να ταυτίζονται με τα συμφέροντα του κράτους…» .
Με ένα γρήγορο flash back μου έρχονται στο μυαλό… περιοδεία στην Κύπρο με το “Football”, επιστροφή και λοκντάουν, πρόταση στο Yπουργείο Πολιτισμού με τους “Εκτελεστές”, έγκριση, πρόβες με στόχο πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2021, lockdown ολικό, τέλος Ιουνίου πρόβες ,διακοπή για διακοπές, 1 Σεπτεμβρίου  πρόβες ξανά και 6 Οκτώβρη επιτέλους πρεμιέρα! Με μεγάλη χαρά, με ανοιχτά θέατρα με τεστ ή πιστοποιητικά ή ό,τι άλλο …το σημαντικότερο όμως, με κόσμο στο θέατρο και μια πρεμιέρα με φασαρία, με γέλια, με χειροκρότημα …Μια ένεση αισιοδοξίας που όλοι χρειαζόμασταν.

Νομίζω πως έκανα τη “διαφήμιση” που έπρεπε… πάω τώρα στο καλοκαίρι… Ένα αμάξι γεμάτο μέχρι πάνω, μια σκηνή, ένα ψυγειάκι όλα τα απαραίτητα για προφέσιοναλ κάμπινγκ και τουρ στην πανέμορφη Πελοπόννησο… Κάθε μέρα στους δρόμους και κάθε νύχτα ύπνος σε άλλη παραλία. Πραγματική απελευθέρωση. Ανάσα μετά από ένα χρόνο φυλακής. Εκεί μεταξύ ηλιοβασιλέματος και βράχου, χωματόδρομου και εξερεύνησης, γέμισα ιδέες και έμπνευση για το έργο που θα ετοίμαζα ένα μήνα μετά. Ο καθαρός αέρας και το απέραντο της θάλασσας σου επιτρέπουν  να αφήσεις το μυαλό σου ελεύθερο να φανταστεί, με τις αισθήσεις σου να είναι πιο κοντά στη φύση από ποτέ. Συμβουλή: εσύ που διαβάζεις όλα αυτά… βρες  10 λεπτά και πήγαινε σε ένα δάσος, σε μια παραλία , σε ένα πάρκο, σε ένα παγκάκι κλείσε τα μάτια και προσπάθησε να ακούσεις τον ήχο της φύσης (όση φασαρία κι αν έχει). Πάρε βαθιά ανάσα και συνέχισε!

Μετά από 5 χρόνια στην Αθήνα, μπορείς- νομίζω- να αγαπάς και να λησμονείς τη γενέτειρα σου ακόμη περισσότερο. “Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα”… Αυτό το φτωχομάνα είναι κάπως στενάχωρο..προτιμώ το «εσύ που βγάζεις τα καλύτερα παιδιά!» Οικογένεια, φίλοι , μαγαζιά,  μια ζωή 27 χρόνων που έχει μείνει  πίσω με παράπονο και στεναχώρια. Μικρές δόσεις  χαράς σε γρήγορα ταξίδια πίσω, αλλά ποτέ δεν προλαβαίνεις να τα πεις όλα.

Νέξτ στοπ… Επόμενα σχέδια. Υπάρχουν 3-4 διαμάντια στο συρτάρι μου που περιμένουνε.
Σκέφτομαι να κάνω τη διαφορά και κάνω μια ακρόαση για παραγωγούς. Αν είσαι παραγωγός και ενδιαφέρεσαι να επενδύσεις στο θέατρο… φρόντισε να επενδύσεις πρώτα στους συνεργάτες σου και τέλος στην τσέπη σου… Αυτό.

Τέλος… όπως σε κάθε τέλος, να ευχαριστήσω όλους τους εξαιρετικούς συνεργάτες πάνω και κάτω από τη σκηνή,  που δούλεψαν με όρεξη, πάθος και κέφι  για την παράσταση «Οι εκτελεστές» του Γ.Σκούρτη που θα παίζεται κάθε Τετάρτη στις 21.00 στο θέατρο Αλκμήνη. 

Με την πρώτη ευκαιρία, η παράσταση θα παρουσιαστεί και στην Θεσσαλονίκη από τη νέα χρονιά. Ως τότε, βαθιές ανάσες, υπομονή, χαμόγελο, αισιοδοξία και να πηγαίνουμε και κάνα  θέατρο που και που.

Ωραία ήταν….καιρός ήταν….να βγάλω τα εσώψυχα μου δημόσια…

  • Ο Τριαντάφυλλος Δελής σκηνοθετεί τους “Εκτελεστές” του Γιώργου Σκούρτη, στο θέατρο Αλκμήνη. Πρωταγωνιστούν: Λ. Μπάδρας, Αλ. Παπατριανταφύλλου, Β. Τριανταφύλλου.