at a glance
Top

Στο 2ο Music Showcase Greece

κείμενο | νίκη ζερβού*/* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης

Ένα φεστιβάλ μουσικής που τα έχει όλα

Ένα μουσικό φεστιβάλ που επιχειρεί να αποτελέσει θεσμό στη μουσική σκηνή της πόλης, αλλά και της χώρας μας, μια μεγάλη διοργάνωση με πολλούς ξεχωριστούς καλλιτέχνες, ένα πάρτι γεμάτο μουσική και ταλέντο. Το Music Showcase Greece είναι -για δεύτερη φορά- γεγονός. Εμείς, παρακολουθήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα live του στον πολυχώρο του We και μιλήσαμε με τη Μαρία Ζαμπέτη, υπεύθυνη επικοινωνίας του φεστιβάλ προκειμένου να πάρουμε μια καλύτερη γεύση για τη διοργάνωση:

«Το Music Showcase είναι μια τεράστια ευκαιρία για ανερχόμενους καλλιτέχνες που θέλουν αποκτήσουν πρόσβαση στις μουσικές σκηνές του εξωτερικού και μια ευκαιρία να συστήσουν τον ήχο τους σε διεθνές ακροατήριο. Είναι ίσως η μοναδική, τόσο απλή και εύκολη ευκαιρία στην Ελλάδα για να γίνει γνωστή η δουλειά των νέων μουσικών σε διεθνή φεστιβάλ, παγκόσμιες οργανώσεις  και σε ανθρώπους- κλειδιά της μουσικής βιομηχανίας προκειμένου να φύγουν απ’ τον περιορισμό της Ελληνικής αγοράς και να μπορέσουν να αποκτήσουν μια θέση στην Ευρωπαϊκή και -γιατί όχι- στη διεθνή αγορά.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο του φεστιβάλ στην Ελλάδα, όντας μια καλλιτεχνομάνα. Υπάρχουν πάρα πολλά μουσικά σχήματα για το μέγεθός της, πάρα πολύ ταλέντο, νέοι δημιουργοί με όρεξη και το κοινό της είναι πολύ δεκτικό σε τέτοιου είδους φεστιβάλ και αγκαλιάζει τους νέους μουσικούς.

Το πρώτο Showcase, που έγινε πέρσι, πήγε εξαιρετικά. Μάλιστα, τέσσερις μπάντες, οι οποίες συμμετείχαν πέρσι απέκτησαν δεσμούς με τη μουσική σκηνή του εξωτερικού και εμφανίστηκαν σε διεθνή φεστιβάλ. Το επίπεδο των συμμετεχόντων είναι και φέτος πολύ ανεβασμένο και πιστεύουμε πως θα γίνει κάτι ανάλογο. Όλες οι μπάντες, οι καλλιτέχνες και οι solo artists που δήλωσαν συμμετοχή είχαν κάτι να δώσουν και δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ στην επιλογή. Πιστεύουμε πως το Showcase θα πετύχει και φέτος τον σκοπό του και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει.

Υπάρχουν πολλά Showcase στο εξωτερικό και γίνεται μια κουβέντα για να καταταχθεί το Music Showcase Greece σε ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης! Στην Ελλάδα υπάρχει δεύτερη χρονιά και ελπίζουμε να συνεχίσει να υπάρχει. Φέτος, κάναμε και ένα κάλεσμα σε μπάντες της Ευρώπης και έχουμε την ευτυχία να έχουμε τρεις επιλεγμένες μπάντες από γειτονικές μας χώρες: Την Τουρκία, την Ιταλία και το Ισραήλ προκειμένου να δημιουργήσουμε μια αίσθηση γειτνίασης και ένα ενωμένο, μεσογειακό, μουσικό δίκτυο μιας και οι ήχοι μας έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους.»

Πήγαμε, λοιπόν, στο We για να ζήσουμε το φεστιβάλ εκ των έσω. Το live ξεκίνησε με τον υπέροχο Eldad Zitrin από το Ισραήλ που μας ζέστανε την καρδιά με την υπέροχη μουσική του. Μουσική σαν χαλί όμορφα στρωμένο, με ήχο σχεδόν ρομαντικό.

Συνεχίσαμε δυναμικά, με τον George Avramidis και ένα πλήθος μουσικών που τον συνόδευαν. Γνωστός, πλέον, στην μουσική σκηνή της χώρας, με χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του και την τρομπέτα πάντα ανα χείρας, μας ταξίδεψε. Πραγματικός τζαζίστας με αυθεντικό ήχο μας έκανε να χορέψουμε, όπως πάντα, στον ρυθμό του.

Οι «παλιοί» έδωσαν θέση στους «νέους» με τον Θάνο Σαρίγγελο και τα Qualia του. Ήχος περιγραφικός. Μια ψυχή που πνίγεται, ένας άνθρωπος που φωνάζει, ένα κλάμα. Μια νέα μπάντα που έχει πολλά να δώσει με μουσική που δεν κατατάσσεται σε μια κατηγορία. Ο στίχος άλλοτε γλυκός, άλλοτε τραχύς και τα όργανα ερωτοτροπούν μεταξύ τους σε έναν χορό βαθιά προσωπικό, χωρίς αρχή και τέλος.

Και έπειτα απ’ την αναζήτηση ήρθε το ξεσάλωμα. Λίγο πριν το τέλος, οι Babo Koro με τα χάλκινα και τα χρώματα μας είπαν ιστορίες. Μια βόλτα στα Βαλκάνια μέχρι τα πόδια μας να λιώσουν και πάλι πίσω. Επίσης, χαίρουν πλέον αναγνωρισιμότητας και μετατρέπουν κάθε συναυλιακό χώρο σε μεγάλο γλέντι!

Το live τελείωσε με την πληθωρική Idra Kayne. Εκεί που πιστεύαμε πως τα έχουμε δει όλα, ήρθε να μας διαψεύσει. Μια γυναίκα που ανεβαίνει στη σκηνή και την κάνει δική της με τη φωνάρα, το ταμπεραμέντο και το ακράτητο χιούμορ της. Με σόουλ και φανκ ήχο, αρκεί ένα live για να γίνεις φαν της και να την αναζητάς!

Λαχταρούμε το επόμενο showcase του χρόνου και μέχρι τότε αναμένουμε τα επόμενα live των μουσικών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ!