at a glance
Top

Με τον Βασίλη Πετρίδη

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου

Γιατί ήρθαν τα πέρατα κοντά

«Στα 15 μου, μου έδωσαν ένα πιανάκι. Μου είπαν «αυτές τις τρείς νότες θα πατήσεις». Κι από τότε άρχισα να γράφω μουσική. Ήταν απλά κάτι που έπρεπε να γίνει.»
Δάσκαλος και μουσικός. Κυρίως, όμως μουσικός. Ο Βασίλης Πετρίδης με τις ονειρεμένες μουσικές και τους ήχους του μας μίλησε για τις δύο κύριες ιδιότητες του εαυτού του. «Το να είσαι δάσκαλος είναι φόρτωμα. Η μουσική είναι ξε-φόρτωμα» μας είπε ένας άνθρωπος συνειδητοποιημένος ως προς την δουλειά του, γεμάτος πάθος για ζωή. Κι επειδή ζωή χωρίς μουσική δεν υπάρχει, ο Βασίλης φαίνεται να ξέρει πολύ καλά τι κάνει.

Έπειτα, λοιπόν, από αρκετά χρόνια μελέτης, κόπων και αγώνα, κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Βασίλη με τίτλο «Δανεικά και κλεμμένα». Στην ερώτηση για ποιόν λόγο πάρθηκε η απόφαση να κυκλοφορήσει μια ολοκληρωμένη δουλειά του, η απάντηση ήταν σαφής «Για να είναι ολοκληρωμένη.» Σύμφωνα με τον Βασίλη οι ακροατές θα πρέπει να αποκτήσουν ολόκληρο το «μήνυμα» που αποστέλλει κάθε καλλιτέχνης, ώστε να μπορέσουν να έρθουν στην μέγιστη δυνατή επαφή μαζί του και όχι απλά λαμβάνοντας μικρά αποσπασματικά κομμάτια του. «Δεν μπορώ να δώσω σε κάποιον ένα δώρο και να είναι μισό. Κάπως έτσι αντιμετωπίζω την μουσική μου».

Έντεχνη μουσική για τον Βασίλη σημαίνει Ελλάδα. Η ένωση δύο κόσμων, ανατολής και δύσης. «Αν έχεις χορέψει σε γάμο ζεϊμπέκικο, έχεις κοπανηθεί σε ροκ συναυλία και σου γεννήθηκαν έντονα συναισθήματα και τις δύο φορές δεν γίνεται να μην σε εκφράζει αυτή η μουσική.» Ο Βασίλης, έχοντας ζήσει και γαλουχηθεί μέσα στην έντεχνη μουσική την πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα μαζί με τους φίλους του, τους Γκαϊλέ. Αυτοί οι άνθρωποι, που συνοδεύουν το όνομα του καλλιτέχνη («Βασίλης Πετρίδης και οι Γκαϊλέ») αποτελούν πολύ κοντινά του πρόσωπα και ο ίδιος αισθάνεται πολύ τυχερός που στο ταξίδι δημιουργίας της πρώτης του ολοκληρωμένης δουλειάς, τους είχε στο πλάι του: «Ο Γιώργος Βαρτσάκης – ο οποίος είναι παιδικός φίλος- έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία και την συνοχή του δίσκου, καθώς με την κιθάρα του απεικόνιζε πάντα την μπάντα. Έθεσε τις μουσικές βάσεις και την τεχνογνωσία στην μουσική μου, πράγμα το οποίο εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω μόνος.»

Ο δίσκος «Δανεικά και κλεμμένα» λοιπόν, δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και ειλικρίνεια και κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρία «Αχός» του Θανάση Παπακωνσταντίνου. «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για την συνεργασία με την «Αχός» καθώς ο δίσκος αυτός θα ταξιδέψει στα δισκοπωλεία όλης της Ελλάδας και θα τον ακούσει κόσμος που δεν θα είχε διαφορετικά την ευκαιρία.» Ο δίσκος αυτός, σύμφωνα με τον Βασίλη, εκφράζει «ένα κομμάτι των νέων που είδαν τα όνειρά τους να διαλύονται σε αυτό που ονόμασαν κρίση, ένα κομμάτι των ανθρώπων που πνίγηκαν στο αστικό κήτος και ένα κομμάτι των ανθρώπων που θέλουν να το αλλάξουν όλο αυτό». Ο Βασίλης είναι και τα τρία, ή τουλάχιστον τα έχει ζήσει όλα στο πετσί του. Φέρνει, λοιπόν, τα πέρατα κοντά για να τα ακούσει ο κόσμος, να τα τραγουδήσει και πολύ πιθανόν, να τα αγαπήσει.

Ευχαριστούμε πολύ το “Shelter” music studio για την παραχώρηση του χώρου και την συνεργασία.