at a glance
Top

Στη Μάλτα, αδελφές μου, στη Μάλτα!

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | νίκη ζερβού

Ταλαιπώρια μετά μουσικής

Τί έγινε παιδάκια; Πανδημία και παγκόσμιος μαζί; Λες και πραγματικά μας κάνει πλάκα ο κόσμος. Ρε, εμείς, την ζωή μας θέλουμε να ζήσουμε και το πάμε από αναβολή σε αναβολή.

Στην αγαπημένη μου σειρά “The Office”, στην Αμερικάνικη βερσιόν, υπάρχει μια ατάκα που μου έχει χαραχτεί στο μυαλό και την επαναφέρω συχνά: “I wish there was a way to know you’re in the good old days, before you’ve actually left them.”, που σημαίνει «εύχομαι να υπήρχε τρόπος να γνωρίζουμε ότι περνάμε τις καλύτερες εποχές μας, πριν φύγουμε απ’ αυτές». Και τώρα τί; Όλα τελειώνουν; Οι καλύτερες εποχές όλων μας;

Ρώτησα τον πατέρα μου “τι κάνει” τις προάλλες και μου είπε «να εδώ, βλέπω πόλεμο live». Μια φίλη, με ρώτησε, αν θα πάω στην αντιπολεμική διαμαρτυρία. Να πάω να κάνω τί;

Μήπως, αν σταθώ, να φωνάξω κατά του πολέμου στην μέση της Αριστοτέλους θα με ακούσει κανείς; Θα πουν οι μεγάλοι ηγέτες του κόσμου και μαζί ο δικός μας που πήρε τα πρωτεία βλακείας στέλνοντας πυρομαχικά, «η Νικούλα, που γράφει την καλύτερη στήλη που έχω διαβάσει στην ζωή μου, λυπάται με τον πόλεμο. Ας παύσουμε πυρ.»

Ξέρετε τι έκανα εγώ; Πήγα Μάλτα! Όχι θα κάθομαι να βλέπω πόλεμο live. Μπήκα στο αεροπλανάκι μου και έφυγα για ένα τριημεράκι μούρλια. Θα σας πω για την Μάλτα, λοιπόν, γιατί όλα τ’ άλλα δεν τα βαστάει η ψυχολογία μου. Η Μάλτα βρίσκεται ανάμεσα στην Σικελία και την Τυνησία. Είναι ένα πανέμορφο νησάκι με συνολικό πληθυσμό περίπου μισό εκατομμύριο και έναν πολιτισμό που πάει πίσω στον χρόνο πολλές χιλιάδες χρόνια. Είναι ένα πεντακάθαρο μέρος, με πολύ ευγενικούς ανθρώπους και σεβασμό προς την φύση και τα ζώα. Οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν, οι μόνοι άστεγοι είναι ναρκομανείς, ελάχιστοι σε νούμερο και κατά τ’ άλλα βρίσκεις δουλειά σε δευτερόλεπτα και ζεις σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη που έχω επισκεφτεί ποτέ.

Μια βόλτα στα μεσαιωνικά κάστρα θα σε κάνει να νιώσεις ιππότης, μια βόλτα στις πετρόχτιστες πόλεις θα σου ελαφρύνει την καρδούλα.

Υπέροχο φαγητό, φτηνά, καλά ποτά, ασφάλεια. Είσαι καλά στην Μάλτα. Νιώθεις καλά στην Μάλτα. Γιατί οι άνθρωποι στην Μάλτα χαμογελούν. Έχουν περάσει πολέμους, βομβαρδισμούς, πείνα. Και έχουν μάθει να χαμογελούν και να βοηθούν τον ξένο. Μιλούν υπέροχα αγγλικά, σαν κανονικοί Άγγλοι και δεν κοιτούν ποτέ μειονεκτικά κανέναν.

Εγώ, λοιπόν, στην Μάλτα επαναθεώρησα μερικά πράγματα για την ανθρώπινη φύση και για το πως θα έπρεπε να λειτουργεί η βιομηχανία του τουρισμού και προτείνω σε όποιον ασχολείται με τον τουρισμό στην Ελλάδα να πάει μια βόλτα να δει τι συμβαίνει εκεί.

Αυτά είναι τα μαθήματα της ζωής. Πως ένα μικρό νησάκι δείχνει το παράδειγμα, πως ένα μικρό παιδί μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, πως ένα τριήμερο μπορεί να σου φτιάξει τον μήνα ή και την χρονιά σου.

Σας βάζω να ακούσετε αξιαγάπητους Μαλτέζους παππούδες να παίζουν μουσική για να πάρετε μια γεύση.