at a glance
Top

Με τους ‘Les Au Revoir’

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου

Μια υπόσχεση και υπενθύμιση που θες ν' ακούς

Πώς γίνεται ένα συγκρότημα με μόλις τρία χρόνια ενεργής δράσης να καταφέρει να γίνει γνωστό, να συνάψει σημαντικές συνεργασίες, να βγάλει δίσκο και να αποτελεί ένα από τα πιο φρέσκα συγκροτήματα της πόλης; Γίνεται, όταν αυτό το συγκρότημα είναι οι «Les Au Revoir» και όταν ο ήχος τους είναι μια πραγματική «αποκάλυψη»!

Η τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Μπουνάτσα μας μίλησε για την δημιουργία του συγκροτήματος: «Ο Κώστας (πιάνο- programming) και ο Λεωνίδας (ακουστική κιθάρα), γνωρίζονται από παιδιά. Εγώ έκανα μόνη μου το ξεκίνημά μου, όμως συνδετικό μας κρίκο αποτέλεσε ο μάνατζερ και παραγωγός μας Χάρης Πρώιος της Plus Promotion.»

Η μουσική των «Les Au Revoir» είναι ένα πάντρεμα παλιάς ρετρό ελληνικής μουσικής και σύγχρονου ηλεκτρονικού ήχου. Αν και όλα τα μουσικά στοιχεία που τους συντελούν φαίνονται αντικρουόμενα, το τελικό αποτέλεσμα εκπλήσσει. Η Αλεξάνδρα μας εξηγεί: «εμένα μου αρέσει η ρετρό μουσική, του Κώστα η ηλεκτρονική και ο Λεωνίδας είναι τζαζ κιθαρίστας. Απλά ταιριάξαμε πολύ ηχητικά και η χημεία μας συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό στο τελικό αποτέλεσμα. Κάναμε την πρώτη μας συναυλία στην Ρωμαϊκή Αγορά στις 10 Αυγούστου του 2014 στο φεστιβάλ «Βραδιές για την Πανσέληνο»».

Όλα τα single του συγκροτήματος, όπως και ο δίσκος τους «Retro’ Clock» είναι διασκευές γνωστών παλιών ελληνικών τραγουδιών όπως το «Ήρθες Αργά» και «Οι θαλασσιές οι χάντρες». «Έπρεπε να πατήσουμε σε κάτι κλασσικό. Το κλασσικό είναι η βάση κάθε μορφής τέχνη και σ’ αυτόν τον δρόμο οδεύσαμε κι εμείς. Έπειτα προσθέσαμε το δικό μας προσωπικό στοιχείο και γεννήθηκε κάτι διαφορετικό.» Τα βίντεο κλιπ του συγκροτήματος σε επιμέλεια Δημήτρη Σιλβέστρου, βέβαια, ξεπερνούν το κλασσικό και συνηθισμένο μοτίβο. Πρόκειται για πολύ προσεγμένα κλιπ, φτιαγμένα με πολλή προσοχή και επαγγελματισμό. «Είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε διαφορετικά μέρη και οπτικοποιήσουμε τον ήχο μας». Τα τοπία των βίντεο κλιπ είναι διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, νησιά, ακόμη και μια κρουαζιέρα καθ’ όλη την διάρκεια της οποίας γίνονταν λήψεις για το «Εσένα που σε ξέρω τόσο λίγο».

Πλέον εμφανίζονται και σαν Full Band με την προσθήκη τρομπέτας και κρουστών. Έτσι, ένα ήδη ολοκληρωμένο συγκρότημα «γεμίζει» ακόμη περισσότερο και προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία στα Live. Την επιτυχία αυτήν, βέβαια, ομολογούν και οι συνεργασίες τους. Έχουν κάνει opening σε συναυλίες των Nouvelle Vogue, στην Πέγκυ Ζήνα και τον Νίκο Μακρόπουλο και στον Αντώνη Ρέμο και τον Χρήστο Δάντη. Οι συνεργασίες αυτές όσο περίεργες κι αν φαίνονται, στην πραγματικότητα αποδείχτηκαν πολύ λειτουργικές: «Εμείς δεν αλλάξαμε. Κάναμε αυτό που κάνουμε και γι’ αυτόν τον λόγο δεχτήκαμε προτάσεις. Για τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες αποτελέσαμε το κάτι διαφορετικό που θα πρόσθεταν στο πρόγραμμά τους. Ο ήχος μας είναι «εύκολος» για το κοινό. Πρόκειται για κομμάτια που γνωρίζει ο κόσμος γι’ αυτό και πέτυχαν οι συνεργασίες που κάναμε. Οι εμφανίσεις μας προκάλεσαν επίσης, έκπληξη στο κοινό επειδή δεν περίμεναν πως θα ξεκινήσει η βραδιά με αυτήν την μουσική και το απόλαυσαν.»

Πρόκειται, συνεπώς, για ένα συγκρότημα με πολυποίκιλες επιρροές και προσλαμβάνουσες, το οποίο πειραματίζεται και σπάει τις συνήθεις νόρμες: «Au Revoir σημαίνει Εις το επανιδείν και αφορά μια υπόσχεση και μια υπενθύμιση του παρελθόντος καθώς διασκευάζουμε παλιά κομμάτια. Ο γαλλικός τίτλος σχετίζεται επίσης με το ρεπερτόριο που έχουμε στα Live μιας και τραγουδάμε γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ακόμη και αραβικά!»

Είναι ταλαντούχοι, είναι ευχάριστοι, είναι φίλοι και κάνουν το κοινό κομμάτι τους με την μουσική τους. Εις το επανιδείν, λοιπόν! Γιατί, τίποτα δεν μας φέρνει πιο κοντά στο αύριο από την ύπαρξη του χτες.