at a glance
Top

Στην Έκθεση “Feeling Myself”

κείμενο | άννα -μαρία χατζή */* φωτογραφίες | άννα -μαρία χατζή */* επιμέλεια Ι γιώργος παπανικολάου

μια βόλτα σε έκθεση φωτογραφίας

Ήταν πρωί, όταν πληροφορήθηκα από τα κεντρικά του rejected (aka δωμάτιο του αδερφού μου), ότι η gallerie mikrou κάνει δυναμικό come-back με μια έκθεση (φωτιά) με τίτλο «feeling myself». Δεν μου πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβω περί τίνος πρόκειται, οπότε επικοινωνήσαμε με την Άννα, την υπεύθυνη της γκαλερί, και κανονίσαμε ποτάκι και σουσού στα εγκαίνια της έκθεσης.

Η έκθεση αυτή λοιπόν, γλυκό μου αναγνωστόπουλο, όπως ίσως σε προϊδεάζει και ο τίτλος έχει θέμα την αυτοϊκανοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, όμως, τη γυναικεία αυτοϊκανοποίηση, απόλαυση και έκφραση.

«Η αυτοϊκανοποίηση, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, μπορεί να είναι μια πράξη αυτοαγάπης. Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι γυναίκες ανατρέφονται ώστε να ευχαριστούν τους ανθρώπους γύρω τους, η δικιά τους ικανοποίηση έρχεται συχνά σε δεύτερη μοίρα», μας γράφουν στο κείμενό τους η Σοφία Δαρμουσλή (aka sofdarm) και η Άλεξ (aka lexpanart) καλλιτέχνιδες τις έκθεσης και με αυτό απαντάνε στο ερώτημα: «γιατί γυναικεία αυτοϊκανοποίηση;». Το θέμα τους, προέκυψε μέσα από την αγάπη τους για τη γυναίκα και την απελευθέρωση του ερωτισμού της που θα ήθελαν να βλέπουν πιο συχνά εκεί έξω. Συνέθεσαν την έκθεση μετά από επιλογή των έργων τους και μεταξύ τους συζήτηση, που όπως μου είπαν, προέκυψαν ενδόμυχες σκέψεις που δεν είχε τύχει ποτέ να ξανασυζητήσουν. Κάπως έτσι, έφτασαν στο σημείο να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να αναδείξουν ένα θέμα-ταμπού για την κοινωνία, που είναι πολύ αποδεκτό να θαυμάζουμε μια διαφήμιση σέξυ εσωρούχων στο πίσω μέρος του αστικού λεωφορείου, αλλά αν μια γυναίκα περνάει και μόνης της καλά τα καταφέρνει μια χαρά, κρίνεται ως μια «βρώμικη» γυναίκα.

Τα κορίτσια λοιπόν, έστησαν μαζί με την Άννα την έκθεσή τους με πολλή αγάπη και φροντίδα για να αναδείξουν τη γυναικεία ευχαρίστηση και τη γυναικεία απελευθέρωση και να ανοίξουν ένα μεγάλο διάλογο ανάμεσα στις γυναίκες αλλά και στις γυναίκες με τους άνδρες. Η Άλεξ έβαλε το χρώμα, την τσαχπινιά, τη μουσική και το παιχνίδι και η Σοφία έβαλε τον ερωτισμό, το σέξινες, το χάδι και την ασπρόμαυρη αναλογική φωτογραφία που με τρελαίνει. Αυτή η αντίθεση φιλοξενείται στο πιο κόζυ σαλονάκι παρέα με φυτά και ηλιοτρόπια (έξτρα κιουτ) και έναν γλυκό φωτισμό που φέρει το όνομα gallerie mikrou και βρίσκεται ΑΚΡΙΒΩΣ απέναντι από το μπαρ mikrou mikous στην Αρριανού. Αν έχεις πάει, έχεις καταλάβει ποιος χώρος είναι αυτός (αυτός που έμοιαζε με έκθεση επίπλων αλλά δεν ήταν, αυτός!) αν όχι, ήρθε η ώρα για μια βόλτα στο κέντρο!

Τα κορίτσια θα τα βρεις εκεί, από τις 20:00 μέχρι τις 00:00, χαμογελαστές, στυλάτες, γλυκύτατες και ανοιχτές για κουβεντούλα! Είναι νέες καλλιτέχνιδες με πολλή όρεξη, μεράκι και χαρακτήρα βαθιά καλλιτεχνικό. Τους ενώνει μια πολυετής φιλία και μια κοινή αγάπη για την τέχνη. Η Σοφία, μόλις αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και η μεγάλη της αγάπη είναι η φωτογραφία. Η Άλεξ επέστρεψε πριν λίγο καιρό από το Λονδίνο, όπου ζούσε κυριολεκτικά μέσα στην τέχνη: θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική και μουσική και μέσα απ’ όλα αυτά βρήκε το δικό της προσωπικό τρόπο έκφρασης.

Οι τέσσερις μας, μαζί με την Άννα, είχαμε μια πολλή όμορφη συζήτηση γύρω από το θέμα της έκθεσης (και όχι μόνο) και αυτό το οποίο μας έμεινε πιο έντονα είναι το πόσο σημαντικό είναι, να γίνονται αυτές οι συζητήσεις ανοιχτά, με φροντίδα και ασφάλεια. Την ίδια στιγμή που οι γυναίκες στο Ιράν δίνουν αγώνα κατά της ισλαμικής αρχής, με αφορμή το βίαιο θάνατο της Mahsa Aminit από την αστυνομία της ηθικής, εμείς στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης σε όλες τις γυναίκες. Το μήνυμα των κοριτσιών είναι αγάπη για το σώμα μας και ελεύθερη έκφραση για όλες χωρίς φόβο και χωρίς κριτική. Το να είσαι γυναίκα είναι μια διαρκής πάλη με τον εαυτό σου και τα κοινωνικά στερεότυπα, γι’ αυτό ας είμαστε η αρχή για έναν κόσμο με ελεύθερες και χαρούμενες γυναίκες.

Έφυγα πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη από τη γνωριμία μου με αυτά τα τρία υπέροχα πλάσματα και ανυπομονώ να τις ξαναδώ σύντομα είτε μαζί, είτε χώρια. Η gallerie mikrou άνοιξε με μεγάλες προσδοκίες και όνειρα για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και είναι ανοιχτή σε όποια πρόταση περιλαμβάνει τέχνη. Όπως είπε και η Άννα, σκοπός της είναι να γίνει ένας χώρος έκφρασης και επικοινωνίας.

Η έκθεση «feeling myself» ξεκίνησε στις 23/9 και θα διαρκέσει μέχρι τις 2/10, ώρες 20:00-00:00. Την τελευταία μέρα ίσως υπάρξει event έκπληξη, αλλά δεν θα σου πω παραπάνω, για να μπεις να ψάξεις και να μάθεις τι θα γίνει!  Η είσοδος είναι ελεύθερη και ορθάνοιχτη για να περάσεις μια βραδιά γεμάτη ερωτισμό!

  * οι καλλιτέχνιδες της έκθεσης: Άλεξ και Σοφία.