κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | στέλλα τουμπέλη + βαγγέλης μακρυγιάννης + λογότυπο: αθηνά συκιώτη */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος για Eli & the portraits- the album
Οι πιο ταλαντούχοι άνθρωποι συνήθως καταπιάνονται με διαφόρων ειδών τέχνες. Συνήθως, με μεγάλη μαεστρία σε όλες. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, τον οποίο οι περισσότεροι γνωρίζουν ως έναν από τους πλέον ανερχόμενους νέους ηθοποιούς της χώρας, δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Χρήστος, πριν ακόμη ξεκινήσει να παίζει επαγγελματικά, πριν τις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές του εμφανίσεις, έγραφε μουσική. Για το project του “Eli & the portraits” έχουμε μιλήσει ξανά στο παρελθόν, οι συναυλίες της μπάντας αποτελούν πραγματική εμπειρία και τώρα ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα. Ο Χρήστος μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών θα κυκλοφορήσουν το πρώτο άλμπουμ του project “Eli & the portraits” και με αυτήν την αφορμή μιλήσαμε για την ιστορία του δίσκου, την ιστορία μέσα στον δίσκο, τον ήρωα Eli και τις συνεχόμενες περιπέτειες που υπόκειται λόγω του δημιουργού του και την σχέση του με αυτόν.
rejected: Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το project “Eli & the portraits” ;
Χρήστος: Εγώ γράφω τραγούδια σε αυτό το στυλ εδώ και 10 χρόνια. Το πρώτο μου τραγούδι το έγραψα πριν γίνω επαγγελματίας ηθοποιός. Το τραγούδια σιγά-σιγά μαζεύτηκαν και έκανα μία πρώτη παρουσίαση στο θέατρο Φ στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός ήταν να κάνουμε κάποια live το χρόνο και κάποια στιγμή να βγάλουμε να δίσκο.
rejected: Και πότε κατάλαβες πως ήρθε αυτή η στιγμή;
Χρήστος: Προς το τέλος του Δεκέμβρη, κυκλοφορήσαμε ένα χριστουγεννιάτικο κομμάτι με θέμα τη μοναξιά των Χριστουγέννων. Άρεσε πολύ στην ομάδα όταν τους το έδειξα και αποφασίσαμε να το ηχογραφήσουμε και να φτιάξουμε κι ένα βίντεο κλιπ. Κάπως έτσι, αποκτήσαμε φέτος spotify και το κάναμε για να δοκιμάσουμε τα νερά πριν βγάλουμε δίσκο. Ευτυχώς, το τραγούδι τα πήγε πολύ καλά και νιώσαμε πολύ έτοιμοι για την ηχογράφηση όλου του δίσκου.
rejected: Ποιά είναι τα μέλη της μπάντας;
Χρήστος: Ο Γιώργος Χρυσικός, ο οποίος είναι μαζί μας από το 2021 και παίζει κοντραμπάσο. Η Ραφαέλα Τσομπανούδη παίζει τσέλο. Η Κατερίνα Πλεξίδα είναι στα φωνητικά (μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας). ο Δημήτρης ο Τσόλης στα τύμπανα και τα κρουστά, ενώ ο Νικόλας Πλάτων στην τρομπέτα και την ηχοληψία.
rejected: Πώς γίνεται η διαδικασία σύνθεσης των κομματιών;
Χρήστος: Εγώ δεν είμαι ολοκληρωμένος συνθέτης. Γράφω τραγούδια στην κιθάρα με βάση τα ακούσματα μου, τα οποία είναι από soft blues country μέχρι black metal. Έτσι, έρχονται οι υπόλοιποι να βοηθήσουν και ενορχηστρώσουν τα κομμάτια με τον τρόπο που τα αντιλαμβάνονται αυτοί.
rejected: Ποιός είναι ο Eli, ο ήρωας του project;
Χρήστος: Το 2013 ήταν η πρώτη φορά που έπαιξα στο θέατρο με την παράσταση «Κάτω από το γαλατόδασος» σε σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Ο ρόλος που έπαιξα ήταν ο σεβασμιότατος Eli, ο οποίος ήταν ο αφηγητής του έργου και ιστορικός του χωριού της Ουαλίας στο οποίο λάμβανε χώρα η ιστορία. Ο Eli, λοιπόν, περιέγραφε και κατέγραφε ό,τι συνέβαινε εκεί. Ο χώρος που καθόταν και έγραφε ήταν ένα πολύ μικρό γραφείο, το οποίο πάνω είχε αναρίθμητα πορτραίτα συνθετών και ποιητών και συγγραφέων που τον ενέπνεαν. Μόνο ένα πορτραίτο έλειπε. Ήταν το πορτραίτο του πατέρα του και η αλήθεια είναι, πως επειδή στην αρχή ήθελα να κάνω ντουέτο αυτό το project, το είχα ονομάσει «Εli & the missing portrait». Μετά σκέφτηκα πως παίζει να μπούνε και άλλα άτομα στην πορεία της μπάντας, οπότε έβγαλα το missing και ονομάστηκε τελικά «Εli & the portraits».
rejected: Ποιό είναι το ξεχωριστό στοιχείο που φέρει το project;
Χρήστος: Είμαι φανατικός του storytelling. Μου αρέσει να ακούω ιστορίες, να διηγούμαι ιστορίες και η μουσική που είναι αρκετά story driven. Όπως και η μουσική του Tom Waits, έτσι και η δική μου, δεν αποτελεί απλά μία ποιητική απόδοση ενός συναισθήματος ή ενός στοιχείου της πραγματικότητας όπως ο έρωτας ή ο χωρισμός. Πρόκειται περισσότερο για μία καταγραφή. Μία ιστορία μέσα σε ένα τραγούδι πολύ ξεκάθαρα δοσμένη. Αυτό το στοιχείο υπάρχει και στο Eli &the portraits ως συστατικό στοιχείο όλου το project. Υπάρχει μια ιστορία με αρχή μέση και τέλος στις live εμφανίσεις μας, όπως θα υπάρχει και στον δίσκο.
rejected: Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Eli είναι το alter ego σου και οι ιστορίες του αφορούν τα βιώματά σου;
Χρήστος: Ήμουν ήδη συνδεδεμένος με την ζωή του Eli, όταν με διάλεξε ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης για το ρόλο του και ίσως γι’ αυτό να με επέλεξε. Αυτά που μας συνδέουν με τον ήρωα είναι η παρατήρηση και η καταγραφή ιστοριών και συμπεριφορών των γύρω ανθρώπων, με βάση τον εσωτερικό ποιητικό μας κόσμο και την ανάγκη αυτού να εκφραστεί. Έτσι, τον έβαλα σε ιστορίες που φεύγουν απ’ τον μαγικό κόσμο του «γαλατόδασους» και έχουν μεγαλύτερη σχέση με την πραγματική ζωή και τη δική μου καθημερινότητα.
rejected: Ποιό θα είναι το όνομα και η ιστορία του δίσκου;
Χρήστος: Ο δίσκος θα ονομαστεί “The jungle within”. Την ιστορία έχουμε ήδη παρουσιάσει live, 2 φορές στη Θεσσαλονίκη. Βασικός της πυρήνας είναι ο Eli, ο οποίος αντιμετωπίζει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα και ταλαιπωρημένος από το αλκοόλ και το τσιγάρο πέφτει ένα βράδυ για ύπνο και ξυπνάει μέσα στο όνειρό του σε μια ζούγκλα, στην οποία έχει στηθεί ένα συμβούλιο άγριων ζώων. Στην κορυφή αυτού του συμβουλίου είναι ο βασιλιάς της ζούγκλας: το λιοντάρι.
Ένα-ένα τα ζώα, λοιπόν, βγαίνουν μπροστά στο συμβούλιο παραπονιούνται στην ομήγυρη και επικοινωνούν μια ανησυχία που έχουν σχετικά με την ίδια τους τη φύση. Για παράδειγμα, εμφανίζεται ο ελέφαντας ο οποίος προβληματίζεται γιατί ενώ έχει το πιο στιβαρό βάδισμα σε όλο το βασίλειο, δεν μπορεί πλέον να πατήσει γερά στα πόδια του. Μετά είναι μία καμηλοπάρδαλη, που λέει πως, ενώ έχει τον πιο ψηλό λαιμό σε όλο το βασίλειο της έρχεται να σέρνει το κεφάλι της στη γη και όχι να το σηκώνει πάνω. Συνεχίζουν και τα υπόλοιπα ζώα και καλείται αυτή η κοινότητα να βρει λύσεις στα αδιέξοδα της. Τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στο δίσκο δεν έχουν κάποια απευθείας σύνδεση με το ζωικό βασίλειο. Είναι τραγούδια που έχω γράψει πριν την αφήγηση και ταιριάζουν στην ιστορία του εκάστοτε ζώου. Επίσης, η αφήγηση δεν πρόκειται για δραματοποιημένο κείμενο. Δεν ακούμε δηλαδή μέσα ρεαλιστικά ήχους της φύσης, καταρράκτες, ρυάκια και πουλάκια. Αφορά, απλώς, η αφήγηση τους.
rejected: Τί είναι το crowdfunding μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί το “Τhe jungle within”;
Χρήστος: Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης για νεοφυή project, είτε αυτά είναι μια επιχείρηση start-up, είτε ένα έργο τέχνης, ακόμα κι ένας φιλανθρωπικός σκοπός. Ο δικός μας σκοπός, το δικό μας όνειρο είναι ένα Studio Αlbum και για να γίνει πραγματικότητα, ζητάμε την οικονομική στήριξη της κοινότητας μας. Επίσης, εδώ που μεσουρανούν άλλα πράγματα, εγώ πάω να βγάλω country disco στα αγγλικά. Μάλλον αν πήγαινα να ζητήσω χρηματοδότηση από παραγωγό γι’ αυτό το είδος μουσικής, θα μου απαντούσε «τράβα στο Ταλαχάσι».
rejected: Γιατί αποφασίσατε να χρηματοδοτηθείτε με αυτόν τον τρόπο; Πιστεύεις πως υπάρχει κόσμος που ακούει αυτό το είδος μουσικής και θα επενδύσει στο project;
Χρήστος: Στις περισσότερες περιπτώσεις που μου λέει κάποιος για κάτι που θέλω να κάνω, όπως και για το crowdfunding, ότι δεν θα πιάσει καθόλου μου αρέσει να έχω μία εσωτερική φωνή που λέει “για να δούμε αν θα πιάσει”.
Πιστεύω πως για να αρέσει σε εμένα, σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι εκεί στους οποίους αρέσει. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που υπάρχει ομάδα, η οποία με πλαισιώνει και στην οποία αρέσει αυτή τη δουλειά. Ο λόγος που κάναμε το crowdfunding ήταν καθώς θέλαμε να κάνουμε κάτι με εντελώς δικούς μας όρους.
Θέλουμε να ξεκινήσουμε αυτή την παραγωγή, χωρίς να μας βάλει φρένο ο οποιοσδήποτε παραγωγός και να μας πει πως θα πρέπει να αλλάξουμε το αποτέλεσμά μας για εμπορικούς ή τεχνικούς λόγους. Αυτά είναι πράγματα που είχα ακούσει παλιότερα από παραγωγούς όταν θελήσαμε να βγάλουμε δίσκο με μια μπάντα που συμμετείχα στη Θεσσαλονίκη.
Έτσι, δεν θέλησα να έρθω αντιμέτωπος με τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις και, αν και κανείς δεν μου λέει πως θα ήταν έτσι, δεν ήθελα να το ρισκάρω και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε ανεξάρτητη παραγωγή. Κάνουμε λοιπόν το crowdfunding σαν ένα party ενίσχυσης ή μία λίστα γάμου για να βγάλουμε τον δίσκο μας. Σκεφτήκαμε, επίσης, πως αν βγει η δική μας παραγωγή ανεξάρτητη τολμηρή και με τους δικούς μας όρους, μπορεί να αποτελέσει κάλεσμα στους ανθρώπους που πραγματικά θα ταυτιστούν με αυτό το project και θα θέλουν να το προωθήσουν είτε αυτοί είναι μουσικοί παραγωγοί, είτε υπεύθυνοι διεξαγωγής συναυλιών, φεστιβάλ και περιοδειών. Θέλουμε, τέλος, να έχουμε όσο χρόνο θέλουμε χωρίς να μας πιέσει κανείς ώστε να βγάλουμε το αποτέλεσμα, όπως το έχουμε οραματιστεί. Σκοπός είναι ο δίσκος να βγει πριν το τέλος της χρονιάς.
*την σελίδα του crowdfunding, του spotify και του youtube των “Eli & the portraits” θα βρείτε στο παρακάτω link:
//linktr.ee/eliandtheportraits
Related posts:
Στο 'Περλιμπλίν και Μπελίσα' στο Θέατρο Τ, από τους 'Oberon'
έχεις τρεις επιλογές
Τρεις μέρες, Μία Εποχή
...και ποιος σου είπε ότι δεν είναι όλα θέατρο;
έχεις τρεις επιλογές
έχεις τρεις επιλογές