ψυχ-ανάγνωση - σοβαρά, τώρα;!
συνέντευξη | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | τάσος αγάπης + zissis + κωστής αργυριάδης */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου
To “Ας περιμένουν οι Γυναίκες!” είναι ένα case study από μόνο του. Ποτέ άλλοτε, μία ταινία στην ελληνική κινηματογραφική ιστορία δεν απέκτησε τόσο φανατικό και πολύ ύστερο κοινό, όσο το αριστούργημα του Σταύρου Τσιώλη. Εν έτει 2024 και 26 χρόνια μετά την πρώτη προβολή του, συνεχίζει να γοητεύει και να επανατοποθετείτε στο σήμερα, όσο κανένα άλλο ίσως φιλμικό πόνημα. Ο Σταύρος Τσιώλης συνεχίζει να σαγηνεύει µε το έργο του και να κερδίζει συνεχώς ένα νέο κοινό έχοντας καταφέρει να κάνει έναν ιδιαίτερα άµεσο κινηµατογράφο, µε χιούµορ και πολιτική µατιά, χωρίς τη χρήση εύπεπτων και “βατών” µοτίβων. Η “λαϊκή” λυρικότητα, ο νεορεαλισµός της επαρχίας, η δύναµη της ντοπιολαλιάς ασκούν µέχρι σήµερα µια ιδιαίτερη γοητεία σε κινηµατογραφόφιλους και µη. Το σύνολο της εκπληκτικής μουσικής ανθολογίας που ακούγεται στην ταινία, θα ερμηνευτεί ζωντανά από την πολυμελή ορχήστρα Babis Batmanidis Co(m)pany, παράλληλα με την προβολή της ταινίας αναδεικνύοντας, με αυτόν τον τρόπο μια άλλη δυναμική των εικόνων της ταινίας, συστήνοντας παράλληλα στο κοινό μια πρωτότυπη θέαση που μετουσιώνεται σε μία μοναδική εμπειρία. Γι αυτά και όχι μόνο, ο Μπάμπης Μπατμανίδης είναι στο rejected!
Υπάρχει μια ιδιαίτερη γοητεία των ’90’s, την οποία νοσταλγούν ακόμη κι όσοι δεν την έχουν ζήσει. Γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό;
Ανέκαθεν, το ρετρό και το παρελθόν αποτελούσαν ένα συναισθηματικό καταφύγιο για τους ανθρώπους, διότι η απόσταση της εποχής- πάντα- ωραιοποιεί τις καταστάσεις, ιδίως σε μέρες μεγάλης επισφάλειας και ηθικής κατάρρευσης. Εν προκειμένω, έχει επικρατήσει η εσφαλμένη άποψη περί “Χρυσών Χρόνων” που οι έντονες διηγήσεις των ανθρώπων -που στην πραγματικότητα δεν έζησαν μέσα σε καμιά χλίδα- γοητεύουν και τις νεότερες γενιές.
Πώς πιστεύεις πως έχει επηρεάσει εκείνη η περίοδος το σήμερα; Πού υπάρχουν ακόμη «ζωντανά» κομμάτια της;
Νομίζω ότι αρκετά πράγματα εκείνης της εποχής πλέον δεν υφίστανται. Τολμώ να πω, ότι έχουμε ξεπεράσει και κάποιες παθογένειες. Ωστόσο, ένα αναλλοίωτο στοιχείο θα παραμένει παντοτινό και δεν είναι μόνο ίδιον των ’90’s, αλλά αποτελεί θεμέλιο στον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε το νεοελληνικό κράτος. Αυτό των πολιτικών μικροεξαρτήσεων, των υποσχέσεων και των σχέσεων συμφέροντος που είναι ο βασικός άξονας του πολιτικού μας συστήματος. Και μάλιστα στην εποχή που ζούμε, οι κατέχοντας τα ηνία το έχουν εξελίξει με τόσο μαεστρικό τρόπο, που τύφλα να έχουν οι κοτζαμπάσηδες κι οι προύχοντες της εποχής πριν τον “εξευρωπαϊσμό μας. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι σε ένα θεωρητικό υπόβαθρο, “ανήκομεν εις την δύσιν”.
Η καψούρα είναι παντοτινή και αταξική έννοια, οπότε σε κάποια ιστορική συνθήκη ο κόσμος την βιώνει και θα την βιώνει με τον ίδιο εξτραβαγκάνζα τρόπο.
Related posts:
Μια ζωή στ' αστέρια
έχεις τρεις επιλογές
Τρεις μέρες, Μία Εποχή
έχεις τρεις επιλογές
τάσεις ζωής
Τρεις μέρες, Μία Εποχή