at a glance
Top

Λόγοι Θεάτρου Aπριλίου

κείμενο | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

...και ποιος σου είπε ότι δεν είναι όλα θέατρο;

Άνοιξη στη Θεσσαλονίκη και προετοιμασία για Πάσχα, σημαίνει πάμπολλες θεατρικές επιλογές ιδιωτικού θεάτρου. Θίασοι από την Αθήνα, με τις μεγάλες τους επιτυχίες, μικρές ομάδες της Θεσσαλονίκης που ρισκάρουν, όλοι δημιουργούν και προσδοκούν «ανάσταση» κι ανάταση ψυχής. Με σκέψη, γέλιο, συγκίνηση, «μετακίνηση»-αναλόγως τα γούστα και τη διάθεση του κάθε θεατρόφιλου, οι παραστάσεις είναι εδώ, για όποιον επιλέξει, να μπει στην αίθουσα.

 

…και ποιός σου είπε ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες παραγωγές, από Αθήνα;

«Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο, με το Γιάννη Κακλέα στο σκηνοθετικό «τιμόνι» και το Πάνο Βλάχο πρωταγωνιστή, αποτελεί μια θεατρική δουλειά που ξεχώρισε από τη πρώτη στιγμή, στην Αθήνα, στο δύσκολο χειμώνα που είχαν οι αίθουσες κι έρχεται για την «γιορτή» του σχολιασμού, από 27 Απριλίου, στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ της Θεσσαλονίκης.  «Ο κουρέας της Σεβίλλης» σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, με το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, το Φάνη Μουρατίδη και πολυπληθή θίασο, σηκώνει αυλαία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από Τρίτη του Πάσχα, 26 Απριλίου «οι Μάγισσες του Σάλεμ» θα παρουσιαστούν από το θέατρο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ της Αθήνας, στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ Θεσσαλονίκης, από 8 έως και 17 Απριλίου. Ένα έργο σε διασκευή-σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, με το Νικήτα Τσακίρογλου, τον Άκη Σακελλαρίου, τη Ρένια Λουιζίδου και την Ιωάννα Παππά, σε ένα “dark” δυνατής αισθητικής κείμενο, σε ένα χώρο πλήρως ανακαινισμένο.

 

…και ποιός σου είπε ότι οι μικρές σκηνές δεν κρύβουν ωραίες επαναλήψεις;

Στο θέατρο Τ, αυτό το διάστημα, παρουσιάζεται το «Μεφίστο» με το Νικόλα Βαγιανάκη, έως τις 17 Απριλίου. Η παράσταση-όραμα που ανέβηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννης και κέρδισε θετικότατες εντυπώσεις. Μα, η ωραία είδηση είναι πως στον ίδιο χώρο,  στις 29/4 ανεβαίνει ξανά το “Καθαρό Σπίτι” της Sarah Ruhl σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαιτζή, με τρεις θηλυκούς «ερχομούς» στον θίασο: τη Σοφία Βούλγαρη στον ρόλο της «Άνα», τη Χριστίνα Δαγκάκη στον ρόλο της «Λέην» και τη Λίλα Παντελίδου στον ρόλο της «Ματίλντα». Η Νανά Παπαγαβριήλ θα είναι ξανά η «Βιρτζίνια» και ο Κυριάκος Δανιηλίδης ο «Τσαρλς». Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 29 Μαϊου. Να κι η φωτογραφία του Χρήστου Κυριαζίδη.

 

…και ποιός σου είπε ότι η γυναίκα είναι πάντα η μεγάλη αλήθεια του θεάτρου;

«Μια Γερμανίδα γραμματέας» έρχεται στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, με τη Ρένη Πιττακή, σε έναν μονόλογο-σπουδή στην υποκριτική. Από 6 Απριλίου και για λίγες παραστάσεις. Η όμορφη είδηση είναι πως στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, την επόμενη εβδομάδα μετά του Πάσχα, έρχεται «Η Βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, με τη Σοφία Σειρλή και τη Ράνια Σχίζα στους δύο βασικούς ρόλους. Μια σπουδαία παράσταση από την ομάδα ΝΑΜΑ. Από την άλλη, στη «Μικρή Σκηνή» στη Κάτω Τούμπα, η Λένα Πετροπούλου και η φοβερή ομάδα των NOVAN παρουσιάζει 8,9 και 10 Απριλίου το «Ονειρεύτηκα την ευτυχία και μου είπε:”. Mια καταγραφή αλληγορικής και κυνικής «ευτυχίας». Θέατρο και τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, με τη «Κυρά της Ρω» με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, για όποιον το θελήσει.

 

…και ποιός σου είπε ότι δεν έχει γέλιο και μυστήριο, συνάμα το θέατρο;

Ενώ, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης συνεχίζει μέχρι τις 17 Απριλίου, με τη «Παγίδα» του Ρομπέρτ Τομά, να ψάχνει τον ένοχο, στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ, ο «Απρόσκλητος Επισκέπτης» από το θέατρο ELIART συνεχίζει μέχρι τις 17 Απριλίου, στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ. «ARIZONA» το Δευτερότριτο 11 και 12 Απριλίου, ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί το Σταύρο Καραγιάννη και τη Νικολέτα Παπαδοπούλου, στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ. Το “SLEUTH” με το Σωτήρη Χατζάκη και το Δημήτρη Μυλωνά, θα είναι Δευτέρα του Πάσχα, στο Metropolitan Urban Theater. Εκεί, που θα ξαναπαιχτεί το «Να σου πω μια ιστορία» βασισμένο στο κείμενο του Χόρχε Μπουκάι, που έφτιαξε ο Δημήτρης Πλειώνης, 9 και 10 Απριλίου, αλλά και το «Πώς να καταστρέψετε τη ζωή σας» με το Γιώργο Ηλιόπουλο, 16 και 17 του μήνα. Γέλιο υπόσχεται στο «Φαργκάνη» ο Παντελής Καναράκης με το “Cine”, 8, 9 και 10 Απριλίου, αλλά στον ίδιο χώρο της Ιασωνίδου, Πάσχα θα κάνει το «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω», για όποιον δεν το είδε ή και θέλει να το ξαναδεί.

Yστερόγραφο: o Απρίλης κλείνει με ένα θεατρικό νέο που αφορά το Μάιο. “Οι Εκτελεστές” του Γιώργου Σκούρτη, σε σκηνοθεσία Τριαντάφυλλου Δελή, με τον Αλέξανδρο Παπατριανταφύλλου, το Βασίλη Τριανταφύλλου και το Λυκούργο Μπάρδα, επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ. Αυτή τη παράσταση-δεν πρέπει να τη χάσεις!