at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Γιώργου Παπαγεωργίου

κείμενο | γιώργος παπαγεωργίου */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου + τάσος θώμογλου

11:53 μ.μ. ένα αγόρι από την Τούμπα

11:53μ.μ. Τέτοια ώρα έχω μαζέψει το κεφάλι μου στο σπίτι το οποίο ταλαιπωρώ από τις 8 π.μ καθώς ξύπνησα μετά συνοδείας τρυπανιών από τους εργάτες που αποφάσισαν να φτιάξουν τον αγωγό του φυσικού αερίου εδώ και μια εβδομάδα ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι μου. Η μέρα ξεκινάει όπως κάθε άλλη εδώ και κάνα μήνα.

Πρωινή βόλτα με τη Μαρούλα, μηχανάκι-Eθνικό-Yoga με την Ελευθερία πριν την πρόβα και μετά βουτιά στο “σύμπαν” που έχει φτιάξει ο Άρης Μπινιάρης στο “Ξύπνα Βασίλη”, μια συνεργασία από τις πιο εκλεκτές. Μέσα από το ρόλο του “ποιητή Φανφάρα” περνάω υπέροχα. Η πρόβα τελειώνει στις 15.00 για να με βρει στους δρόμους πάλι, για το Skrow που ετοιμάζω τον “Επιθεωρητή” του Γκόγκολ με ένα θίασο που είμαι περήφανος. Ευλογάω τα γένια μου; Φυσικά! Αλλά γιατί όχι; Είναι όλοι τους ηθοποιοί που ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί τους και μου δείχνουν την πίστη που κάθε σκηνοθέτης θα ήθελε να έχει, ειδικά σε ένα έργο που αποφασίζει να πειράξει, υποκινούμενος από μια ανάγκη (κοινή με τον Πάνο Παπαδόπουλο που συνυπογράφουμε τη διασκευή) να μιλήσουμε μέσα από τον συγγραφέα για την έννοια της απάτης και των ψευδαισθήσεων. Η σκηνοθεσία επιχειρεί εδώ να παίξει μέσα από τους θεατρικούς κώδικες του χώρου των καμαρινιών ενός θεάτρου, με την έννοια του «φαντασιακού» και των ψευδαισθήσεων σε σχέση με την πραγματικότητα και την κωμωδία που προκύπτει μέσα από την επαφή των θεατρίνων της παράστασης με το υλικό των ρόλων τους.

Αφήνω το Skrow γύρω στις 21.00 για να κατηφορίσω προς το “θέατρο του Νέου Κόσμου” για την πρόβες του «Αρίστου» ενόψει  της επανάληψης για 2η χρόνια στην κεντρική –πλέον- σκηνή του θεάτρου. Ξαναβρισκόμαστε με τα παιδιά, χωρίς την αγωνία της πρώτης φοράς, αλλά με την προσμονή της συνάντησης. Για μένα,  ο «Αρίστος» είχε την πορεία που είχε όχι μόνο γιατί είχε άστρο, αλλά γιατί δουλέψαμε πολύ γι αυτό, με στόχο της ανάδειξη όχι μόνο του βιβλίου του Θωμά Κοροβίνη, αλλά με μια σημαντική αίσθηση ευθύνης ανάδειξης του προσώπου του Αριστείδη Παγκρατίδη. Και αυτή τη δουλειά θέλω να την παρουσιάσω λίγο πριν την έναρξη των παραστάσεων στην Θεσσαλονίκη, στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία στα πλαίσια των 53ων Δημητρίων. Γιατί είναι σαν να επιστρέφουμε στις ρίζες της ιστορίας που αφηγούμαστε, να παίρνουμε ένα μικρό βάπτισμα λιγο πριν τη νέα χρόνια. Και το προσμονώ αυτό. Και κάπως έτσι πήγε 11:53 μ.μ, πλένω τα δόντια μου, βάζω ξυπνητήρι και πέφτω για ύπνο.

  • O Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί τον “Αρίστο”  που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο του Νέου Κόσμου. 1, 2, 3 Οκτωβρίου ο “Αρίστος” παρουσιάζεται στα “Δημήτρια”, στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου σκηνοθετεί τον “Επιθεωρητή” που θα παρουσιαστεί στο Scrow Theater και πρωταγωνιστεί στο “Ξύπνα Βασίλη” στο Εθνικό Θέατρο.  Ιδρυτής του μουσικού συγκροτήματος Polkar.