at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Γιώργου Ζυγούρη

κείμενο | γιώργος ζυγούρης */* φωτογραφίες | μαρία σπένδου + χρήστος ξυραφάκης + ανδρέας σιμόπουλος */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

η πρώτη μου αυτοσχέδια παράσταση

Γράφω αυτές τις σημειώσεις, έχοντας ήδη καθυστερήσει την στιγμή που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για σημειώσεις, που χαρακτηρίζονται από την ίδια εκείνη προχειρότητα, που συνήθως έχουν οι σημειώσεις. Σημειώσεις καθυστερημένες, πρόχειρες και ελεύθερες.

Μιας και μου δίνεται, λοιπόν, η ευκαιρία, θέλω να σημειώσω σε αυτό το σημείο. Όχι, όχι. Για αστείο το είπα.

Με είχαν ρωτήσει, ποια ήταν η πρώτη μου στιγμή στο θέατρο.

Είχα δώσει μια απάντηση, που δεν ταίριαζε εν τέλει με το ύφος της στήλης και του υπόλοιπου κειμένου. Δηλαδή, δεν μπήκε ποτέ.

Για αυτό και είναι μεγάλη η χαρά μου, επειδή οι σημειώσεις, πάντα τα επιτρέπουν κάτι τέτοια:

Βρίσκομαι στο μπάνιο, καθισμένος στην λεκάνη, 5-6 χρονών, και η μαμά μου μιλάει στο τηλέφωνο με μια φίλη της. Έχει, λοιπόν, κουραστεί από το τηλεφώνημα, αλλά δεν είχε βρει ακόμη τον τρόπο να το πει στην φίλη της.

Παίρνει ένα χαρτάκι, γράφει ”φώναξε ΜΑΜΑ” και μου το παραδίδει στην τουαλέτα.

Χωρίς να το σκεφτώ, εγώ φωνάζω, αλλά όχι με τεράστιο θάρρος.

Σε αντίθεση, η μάνα μου δεν χρειάστηκε κάτι παραπάνω.

Ξεκινάει έναν μονόλογο: ότι πρέπει να με σκουπίσει, “αχ είναι μικρός ακόμα, μα μέχρι πότε θα μας ταλαιπωρούν, πρέπει να μάθει”, ταυτόχρονα γέλια και χάχανα, “τι να κάνω φιλενάδα, πρέπει να πάω.. σε φιλώ, γεια!”

Είχα μείνει παγωτό, με το κείμενο στο χέρι. (γιατί είχα κάνει τρομερή βελτίωση, από μόνος μου, στο θέμα του σκουπίσματος)
Κάπως έτσι, έπαιξα στην πρώτη αυτοσχέδια θεατρική παράσταση.

Μετά οργανώθηκαν κι άλλες πολλές, στο σπίτι, στο σχολείο, όπως κάνουν φυσικά τα παιδάκια.
Αυτοσχεδιασμοί που πέτυχαν, αυτοσχεδιασμοί που βούλιαξαν πριν καν αρχίσουν- όπως τότε- που έβαλα τον Θάνο να σπρώξει την Σίντι για να πάω να την προστατέψω εγώ και έτσι να της αρέσω, αλλά εκείνος την έσπρωξε πολύ δυνατά και χτύπησε πριν καν προλάβω να φτάσω.
Αυτοσχεδιασμοί που έμειναν σκέψεις, αυτοσχεδιασμοί που θα έπρεπε να είχαν παραμείνει σκέψεις.

Σωστά και Λάθη.

Θα ήθελα σαν γενιά, να έχουμε περισσότερο το δικαίωμα στο λάθος. Δύσκολα το διεκδικείς αυτό. Ακόμα και τα λάθη μας, λάθος τα κάνουμε.

Κάπου άκουσα στο ράδιο, οτι η Μαρίκα Νίνου δεν είχε δώσει ποτέ, ούτε μια συνέντευξη στην ζωή της. Προτιμούσε να ζει μέσα από τις ιστορίες των άλλων. Και ήταν τραγουδίστρια. Αν έδινε συνεντεύξεις, θα μαθαίναμε οτι ήταν και ακροβάτρια.

  •  Ο Γιώργος Ζυγούρης πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση “Φαίδρα”, της Μαρίνας Τσβετάγιεβα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, στο θέατρο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Καπνοκοπτηρίου. Ο Γιώργος, το Μάρτιο, θα συμμετάσχει στο “Σώσε” σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, που θα πραγματοποιηθεί στο ΠΑΛΛΑΣ.