at a glance
Top

Οι σημειώσεις του Γιώργη Βασιλόπουλου

κείμενο | γιώργης βασιλόπουλος  */* φωτογραφίες | χρόνης περράκης + γιάννης χατζηαντωνίου */* επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου

Ραπάρω λες και βγήκα από την κόλαση...

Συνήθως όταν είναι να γράψω κάτι, δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω.

Έτσι και τώρα.

Θα ξεκινήσω, όπως αρχίζει και η μέρα και η νύχτα μου. Με τον σκύλο μου. Τον Ζάχο. Αυτό τον τύπο, που τον βγάζω κάθε πρωί βόλτα και μου έχει αλλάξει την ζωή.

Τον μαθαίνω να με ακούει και με μαθαίνει να αγαπάω. Τον αγαπάω τόσο πολύ που, η βόλτα του, προηγείται ακόμα και του πρωινού μου καφέ, πράγμα σημαντικότατο για τη διάθεση μου, την όρεξη μου, και την εγκεφαλική μου διαύγεια.

Φόρμα, φούτερ και το fly jacket μου και στο λεωφορείο για την πρόβα μου. Όπου κι αν βρίσκεται αυτή. Τις περισσότερες φορές μέσα στο κέντρο.

Μ’ αρέσει να  περνάω το κέντρο με το λεωφορείο, να  βλέπω εικόνες από ανθρώπους,να τις φαντάζομαι σαν σκηνές σινεμά με μουσική επένδυση αυτή των ακουστικών μου.

Και στα ακουστικά ραπ μουσική. Πολλή ραπ. Μουσική από την γειτονιά για την γειτονιά. Λεξ, Immune, Zoro, Βuzz. “Ποιητές”του δρόμου. Γήινη, ρεαλιστική, αστική,σημερινή. Όπως και η ζωή.

Και κάθε εικόνα να ‘ναι στίχοι απ’ τα τραγούδια.

Μπαίνω στα site να διαβάσω τα νέα. Πόλεμος. Άνθρωποι σκοτώνονται. Άνθρωποι ξεσπιτώνονται. Παύση. Στίχος στο μυαλό : “Θες να ξυπνάω και να σου λέω καλημέρα;

Να ‘χουμε κέφια σαν να μην ζούμε εδώ πέρα;

Μαζί να κανονίζουμε ρεπό κάθε Δευτέρα

Να μετράμε τα F16 που διασχίζουν τον αέρα” (Διαστημόπλοια-Λεξ).

Πρόβα. Για το “f*ck Strindberg ή αλλιώς οι δανειστές του Στρίντμπεργκ”. Σε ένα υπόγειο στο Θησείο.

 Σταματάει ο χρόνος και είμαστε στον 19ο αιώνα και μελετάμε τα “γιατί” της “Θέκλας”, του “Άντολφ”, του “Γκουστάβ”. Τους στόχους, τα θέλω τους. Και παράλληλα τα δικά μας. Η αποδόμηση του Στρίντμπεργκ. Με τα όλα της.

Μετά τρέξιμο ή γυμναστήριο. Σωματική εκτόνωση, μετά την ψυχική. Στιγμές, μέσα στην μέρα, ταξιδεύω με το μυαλό μου.

Μου λείπει το νησί μου. Μεγάλωσα στην Χίο, και λόγω δουλειάς δυσκολεύομαι να είμαι, τόσο συχνά όσο θέλω, εκεί. Στην θάλασσα.

Φίλοι. Χάνεσαι, βρίσκεσαι, βαριέσαι, συγκινείσαι, γελάς, αγαπάς.

Στίχος στο μυαλό: “Όσοι αγάπησα, δεν άλλαξαν- δόξα τω Θεό- θέλουν ακόμα ένα ktm κι ένα κορίτσι πιστό”.(Διαστημόπλοια-Λεξ)

Το τώρα. Λάρισα, στο Θεσσαλικό Θέατρο που φιλοξενεί την δουλειά μας κι έπειτα Θεσσαλονίκη. Στην τελική ευθεία για την παράσταση μας.

Στίχος στο μυαλό: “Άλλα `πιστεύω` και άλλη ‘κουλτούρα’,ο δάσκαλος σου δεν ήταν καλός, η ζωή δεν είναι πόσες δίνεις, αλλά πόσες αντέχεις να τρώς”. (Sport για τσιμέντα-Zoro)

* Ο Γιώργης Βασιλόπουλος πρωταγωνιστεί μαζί με τον Αντώνη Κυριακάκη, στη Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου, όπου και θα παρουσιαστεί το έργο: “F*ck Strindberg ή αλλιώς οι Δανειστές του Α. Στρίντμπεργκ”. Στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, από 19 έως και 22 Μάη.

Μετάφραση: Elio Pearlman
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ν. Μπαλαμώτης
Σκηνογραφία – Κοστούμι: Γιάννης Κατρανίτσας
Πρωτότυπη μουσική και ηχητικός σχεδιασμός: Ευριπίδης Μπέκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζένη Μαράβα
Διεύθυνση Παραγωγής και Ήχος: Νίκος Γεωργάκης
Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας
Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Νίκος Ανδριανόπουλος