at a glance
Top

Φωτεινή Αθερίδου

Μια μέρα θα πεθάνεις, γι' αυτό πάρτο σερί

συνέντευξη | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης

Πάντα χαμηλού προφίλ, κάνει αυτό που αγαπάει και ξεχωρίζει.  Η Φωτεινή Αθερίδου είναι μια από τις πιο ανερχόμενες, νέες ηθοποιούς της Ελλάδας κι εμείς την είδαμε γι αυτό που είναι: Χαρούμενη, αυθόρμητη, γεμάτη αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Εκτός από την υποκριτική, ασχολείται και με την σεναριογραφία αλλά γράφει και στίχους τους οποίους μελοποιεί με την παρέα της. Είναι ένα πλάσμα γεμάτο αγάπη και μεταδίδει το χαμόγελό του σε όποιον συναντήσει.

Τέχνη...και όχι μόνο

rejected: Πιστεύεις πως είναι μοιραία η πορεία των ανθρώπων στην ζωή;

Ωραίο, ρομαντικό, αλλά όχι. Πιστεύω πως οι άνθρωποι προσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία της ζωής τους. Δεν μπορούμε να αγαπήσουμε ένα και μόνο πράγμα στην ζωή. Μου αρέσει να πιστεύω πως μπορώ να βρω την ευτυχία σε πολλά πράγματα και όχι μόνο στο θέατρο. Μου αρέσει πολύ αυτή η δουλειά, μου δίνει χαρά, όμως δεν πρόκειται να δυστυχήσω αν αναγκαστώ να ασχοληθώ με κάτι άλλο.


rejected: Δηλαδή δεν έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς αποκλειστικά με την τέχνη στην ζωή σου;

Αλλιώς αυτοκτονώ; Όχι! Θέλω να ασχολούμαι με την τέχνη, αν όμως οι συνθήκες πλέον δεν μου το επιτρέπουν θα ανοίξω μια ταβέρνα με τεράστια χαρά και θα το κάνω όσο καλύτερα μπορώ.

rejected: Πως ήταν η εμπειρία σου στην τηλεόραση, όπου όχι μόνο έπαιζες αλλά έγραφες και το σενάριο;

Η «Μουρμούρα» ήταν για μένα ένα μεγάλο σχολείο. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία στην τηλεόραση  και με εξέλιξε πολύ στο θέμα του γραψίματος. Πριν από αυτό ήμουν συνηθισμένη να κάθομαι να γράφω τραγουδάκια. Στην τηλεόραση υπήρχε πρόγραμμα το οποίο όσο αυστηρό και να ήταν, με ωρίμασε και με βοήθησε να καταλάβω πράγματα τόσο για τον εαυτό μου όσο και για την διαδικασία της συγγραφής.


rejected: Θα ήθελες να ασχοληθείς με την έβδομη τέχνη;

Θα ήθελα να το δοκιμάσω. Μου αρέσει πάρα πολύ ο κινηματογράφος. Είναι ένας άλλος κόσμος που θα ήθελα εξερευνήσω.


rejected: Θέατρο, σινεμά ή τηλεόραση;

Με αυτήν ακριβώς την σειρά! Πρώτο βάζω το θέατρο γιατί είναι πολύ ζωντανό και κάνει την κάθε μέρα πολύ δημιουργική εξίσου. Μια ταινία, ενώ με ενδιαφέρει πάρα πολύ να δω πως είναι, έχει ένα σταθερό αποτέλεσμα το οποίο δεν αλλάζει και δεν εξελίσσεται. Στο σινεμά από ένα σημείο και μετά, απλά παρατηρείς. Το θέατρο είναι ένας παλμός που συνεχώς υπάρχει.

rejected: Και τα τραγούδια σου;

Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε με τον μουσικό Στάμο Σέμση, με τον οποίο έχουμε γίνει πολύ καλοί φίλοι, και ξεκίνησε εντελώς στην πλάκα. Υπάρχει μεγάλη ελευθερία στα τραγούδια μας. Δηλαδή εγώ γράφω στίχους για ξεκούραση. Στο «Μην αρχίζεις την μουρμούρα» έγραφα το σενάριο επειδή έπρεπε και ήταν η δουλειά μου. Τους στίχους των κομματιών μου τους γράφω όταν είμαι σπίτι για να ξεκουραστεί το μυαλό μου. Με τον Στάμο, λοιπόν, έχουν ταιριάξει απίστευτα οι χημείες μας. Γράφω ό,τι μου ‘ρθει, γράφει στην μουσική ό,τι του ‘ρθει και γίνεται αυτό το αποτέλεσμα στο οποίο συντελούν και πολλοί άλλοι φίλοι. Μαζευόμαστε σε ένα σπίτι για να γυρίσουμε τα βίντεο κλιπ και πολύ σοβαρά σκεφτόμαστε πώς να τα στήσουμε. Παίρνουμε πολύ στα σοβαρά κάτι που κάνουμε καθαρά για προσωπική ευχαρίστηση.


rejected: Τώρα είσαι στο θέατρο με την παράσταση «Σεξ Λεξικόν» η οποία αναφέρεται στον έρωτα και την σεξουαλική πράξη σε μία άλλη εποχή. Πιστεύεις πως ο έρωτας ήταν πιο όμορφος το 1978;

Θεωρώ πως τα χρόνια ήταν πιο ερωτεύσιμα. Υπήρχε πιο έντονη η διαδικασία της κατάκτησης. Το απαγορευμένο, το δύσκολο. Στην εποχή μας υπάρχουν εφαρμογές στο κινητό στις οποίες εγκρίνεις ή απορρίπτεις ανθρώπους κρίνοντάς τους απλά από μία φωτογραφία, γεγονός που θεωρώ απίστευτα αντισεξουαλικό. Παρ’ όλα αυτά είναι φυσικό επακόλουθο της εποχής. Τότε μπορεί να υπήρχαν πολύ περισσότερα ταμπού και στερεότυπα, όμως όλα ήταν πιο ρομαντικά. Τώρα δεν υπάρχει αυτό το… κάτι!

rejected: Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι τα κουτσομπολιά και οι ανακρίβειες που κυκλοφορούν για εσένα όπως για παράδειγμα τότε που γράφτηκε πως είσαι έγκυος.

Το θυμάμαι αυτό! Ήμουν ακόμη στην δραματική σχολή και μου τηλεφώνησε μια φίλη τρομαγμένη να με ρωτήσει αν είμαι έγκυος. Και της απάντησα: Εγώ; Από ποιόν;
Γελάω με αυτά. Δεν ασχολούμαι ποτέ, δεν με ενδιαφέρουν.


rejected: Έχεις κάνει συμβιβασμούς στην τέχνη σου;

Μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε. Ό,τι έχω κάνει το έχω διαλέξει επειδή το ήθελα. Πιστεύω όμως, πως στο μέλλον ο συμβιβασμός σίγουρα θα προκύψει είτε λόγω συνθηκών, είτε λόγω επιλογών. Μπορεί να διαλέξω κάτι στο μέλλον το οποίο πιστεύω πως είναι καλό για μένα και τελικά να μην ισχύει αυτό. Θα πρέπει να συμβιβαστώ.

rejected: Από δω και πέρα;

ιδανικό για μένα θα ήταν να δημιουργώ παρέα με ανθρώπους που αγαπώ και συνεννοούμαι. Πιστεύω ο άνθρωπος σαν μονάδα δεν είναι τίποτα αν δεν συσχετιστεί με άλλους. Θα ήθελα μια ζωή να μπορώ να φωτίζομαι και φωτίζω ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους με εμένα σε οτιδήποτε κι αν κάνω.